NRK Meny
Kronikk

Skuffende av Dagsrevyen

Dagsrevyens skaper bevisst et feilaktig bilde av lønnsnivået blant Norwegians thailandske kabinpersonale.

Norwegian BOEING 737 LN KKF

«Norwegian tilbyr alltid konkurransemessige lønns- og arbeidsvilkår i alle land vi har virksomhet», skriver informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

I september skrev Nettavisen NA24 en artikkel om at Norwegians thailandske kabinbesetning tjener 3.000 kroner dagen. Forrige uke slo NRK Dagsrevyen stort opp at de tjener 3.000 kroner i måneden. Hvem forteller sannheten?

Månedslønnen til vårt thailandske kabinpersonale er slett ikke 3000 kroner, slik NRK Dagsrevyen fikk vridd det til og som dermed mange andre medier ukritisk videreformidlet etter at reportasjen var på lufta tirsdag 29. oktober. Fagforeninger og politikere kastet seg på med kritikk, og Dagsrevyen hadde satt dagsorden med sine «avsløringer».

Det var bare en liten hake ved hele historien og den var at ingen tjener bare 3.000 kroner. En snittlønn vil ligge på om lag 80.000 thailandske baht, som tilsvarer cirka 15.000 norske kroner. Det betyr at det thailandske kabinpersonalet faktisk har høyere kjøpekraft enn sine norske kolleger.

LES OGSÅ: - Hva nå, arbeidsminister?

Konkurransemessige lønnsvilkår

Norwegian tilbyr alltid konkurransemessige lønns- og arbeidsvilkår i alle land vi har virksomhet, enten det er i Skandinavia, i Storbritannia, i Spania eller i Thailand. Det skal vi naturligvis også gjøre når vi åpner baser i USA på nyåret. Hadde vi ikke betalt markedsmessig lønn, ville vi ikke fått søkere, og slett ikke i Bangkok, der vi har stilt krav om utdanning på bachelornivå.

Det var bare en liten hake ved hele historien og den var at ingen tjener bare 3.000 kroner.

Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian

NRK valgte kun å fremheve ett lønnselement i en pakke som er sammensatt av grunnlønn, flere ulike tillegg og diett. Det var selvsagt fullstendig misvisende kun å referere til utvalgte elementer av lønnen, fordi det er ingen som kun har grunnlønn på 15.000 baht.

Alle har flere typer tillegg som gir en månedlig snittlønn på rundt 80.000 baht. Kabinsjefene ligger normalt høyere og noen tjener godt over 100 000 baht. Dietten ved overnatting utenfor hjemmebasen (i USA eller Skandinavia) er 4000 baht pr døgn, noe som i norske kroner til sammenligning tilsvarer et høyere beløp enn den norske stats egne diettsatser.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Kostnadsnivå og kjøpekraft

I tillegg blir det feilaktig å sammenligne lønninger for nordmenn bosatt i Norge med lønninger for thailandsk kabinpersonale bosatt i Thailand. Som de fleste er klar over, er kostnadsnivået i Thailand helt annerledes enn i Norge. Det er faktisk ikke slik at man kan eksportere verdens høyeste lønnsnivå til land der kostnadsnivået er helt annerledes. Det tror vi de fleste forstår.

Det thailandske kabinpersonalet har faktisk høyere kjøpekraft enn sine norske kolleger.

Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian

Få eller ingen detaljer rundt dette fremkom i Dagsrevyens reportasje. Det er skuffende at Dagsrevyen tyr til klassisk kampanjejournalistikk der vinklingen er bestemt på forhånd. Fagforeningen Parat får mesteparten av taletiden i reportasjen, mens Norwegians tilmålte sekunder er et usammenhengende klipp fjernt fra hovedbudskapet som ble gjentatt nærmest til det kjedsommelige.

I reportasjen skapes det dessuten et inntrykk av at Norwegian styrer Jui Sumrantin med jernhånd og at hun er den eneste fra Bangkok-basen vi lar NRK snakke med. Det er også helt feil. Vi tilbød Dagsrevyen å treffe flere, men det ville vi ikke fått ordnet på dagen. Dessuten skal de det gjelder gi sitt samtykke til å stille opp foran kamera.

LES OGSÅ: Urettferdighet i luften

Stolte av jobben sin

Alle kabinansatte i Thailand har bachelorgrad og erfaring fra store, internasjonale flyselskap som Thai, United, British Airways og Qatar, og mange valgte å gå over til Norwegian da vi søkte etter nye medarbeidere.

De er stolte av jobben sin og sier selv at de setter stor pris på åpenhetskulturen og den flate organisasjonsstrukturen i Norwegian. De opplever at ledelsen lytter til deres innspill. Noen av de kabinansatte har tatt kontakt med oss etter NRK-reportasjen og uttrykt fortvilelse over at de blir fremstilt som utnyttet arbeidskraft, noe de selv avviser på det sterkeste.

Noen av de kabinansatte har tatt kontakt med oss etter NRK-reportasjen og uttrykt fortvilelse over at de blir fremstilt som utnyttet arbeidskraft, noe de selv avviser på det sterkeste.

Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian

Som Jui selv sa til Nettavisen NA24 før reportasjen i Dagsrevyen – for øvrig et intervju som Norwegian ikke organiserte og som journalisten selv tok initiativ til:

Som flyvertinne i et utenlandsk selskap tjener du veldig bra sammenlignet med lønninger generelt i Thailand. Lønnen ligger på 100.000 thailandske baht per måned. For det jobber jeg tre langturer, for eksempel Bangkok–Oslo–Bangkok eller Oslo–New York–Oslo. Jeg har altså seks effektive arbeidsdager med utgangspunkt i Norwegians base i Bangkok.

I etterkant registrerer vi at journalist Peter Svaar på Twitter og NRK Ytring argumenterer med at reportasjen hans ikke handler om hvorvidt Norwegian tilbyr konkurransedyktige lokale lønns- og arbeidsvilkår til sitt thailandske kabinpersonale. Den «nye» vinklingen er at det nå er thailandsk personale på USA-ruter.

Uansett; Dagsrevyen har atter en gang servert sine seere en historie som er helt på kanten presseetisk, og det er vanskelig å forstå motivet.