NRK Meny
Normal

Skrik-nød

Oppfører Oslo Frp seg som en bortskjemt unge? Vidar Kvalshaug i Aftenposten maler ekspresjonistisk portrett av Carl I. Hagen som politisk spiller.

Aftenpostens kulturkommentator, den ivrige twitreren Vidar Kvalshaug, har alltid vært svak for den festlig overanstrengte blødmen. Overskriften på hans siste, underholdende kommentar om det kulturpolitiske spillet i hovedstaden er intet unntak: «Primadonna utsetter Madonna».

Her oppdaterer Kvalshaug oss om hvordan det går med budsjettsjongleringen rundt de store, sentrale kulturinstitusjonene: Det nasjonale Munchmuseet, og det mer lokale Deichmanske bibliotek.

Kvalshaug maler et ekspresjonistisk og drøyt portrett av Carl I. Hagen og Oslo Frp som barn med trassanfall:

Familien har satt seg i bilen. Til og med minstemann har fått på seg luen, men i siste sekund slår han seg vrang. Han vil ikke være med på tur og legger på sprang rundt i nabolaget for å høste sympati blant naboer og venner for å slippe å være med ... Når lillebror er ferdig med å gråte, kan han godt være med på tur likevel, men ikke i denne bilen. Han vil ha en grønn bil i stedet, og den må være halvannen meter mindre ... Omtrent sånn har Frp i Oslo oppført seg siden i fjor høst.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Det interessante her er ellers beskrivelsen av Hagens snedige politiske spill, og hvordan han ringrevsk har fått effektivt vetorett over Munch-museets videre gang, i en stor og kompleks sak der også Oslos mulige OL-søknad er trukket inn.

De siste utviklingene i budsjettspillet kommer ovenpå utspill fra kunsteksperter om at Lambda kan være uegnet for bevaring av kunst. Saken er også begynt å tiltrekke seg stadig større oppmerksomhet internasjonalt. Forrige ukes mest anstrengte blødme var også Munch-relatert: Wall Street Journals «They All Scream for Edvard Munch, but Oslo Can't Satisfy Demand».

The 50-year-old building in Oslo that houses thousands of [Munch's] works is a bit of a dive, looking more like a postwar municipal building than an art gallery.