Kommentar

Sivs skole

Frp har aldri vært noen søndagsskole. Helgens landsmøte har først og fremst vært et helgekurs i å være regjeringsparti.

Frp-leder Siv Jensen

Siv Jensens skole har langt på vei fungert. Hun oppsummerer det selv når hun tror alle føler på at Frp nå fremstår som et nytt parti, tynget av alvoret regjeringstilværelsen innebærer, skriver Lars Nehru Sand.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Den pedagogiske regien på helgens Frp-landsmøte har vært merkbar. Små, effektive drypp. Gjentatte uttalelser og budskap som i sum forteller en mer overordnet historie.

Frp-ledelsens historie om at protestpartiet har noe igjen for å sitte i posisjon, uten at sjelen forsvinner. En historie om at statsrådene har levert, men trenger tid for å få gjennomslag for alt organisasjonen ønsker. At partiet må være utålmodige med nytekning, men tålmodige etter å kreve resultater fra statsrådene sine.

Den pedagogiske øvelsen er et nøye gjennomtenkt prosjekt. Fordi det er nødvendig. Dette skal sikre at Frp ikke går i det enkelte kaller SV-fella. Partiet skal vise frem og skryte av sin seiere. Gjennomslag skal forankres tydelig. Regjeringsprosjektet skal forsvares og forstås.

Dermed har hele partiet vært på skolering i regjeringsprosjektets fortreffelighet og muligheter.

Les også: Leggspark fra fotfolket

Pedagogisk og tydelig forankret

Fredag klokken 14:16: Partileder og finansminister Siv Jensen åpner landsmøtet.
Budskap: Det er ikke bare syv statsråder som er i regjering. Det er hele partiet. Frp har gått fra å kritisere til å levere politikk.

Partiledelsen fikk også det landsmøtet de trengte. Full samling om regjeringsprosjektet. Nysgjerrig iver etter å få mer resultater.

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK

Lørdag klokken 10:12: Nestleder - og selvutnevnt pest og plage for regjeringen - Per Sandberg innleder om veien mot lokalvalget neste år.
Budskap: Denne regjeringen leverer. Innenfor det tempo og de rammer som er forsvarlig. Ha troa, vær trygg. Statsrådene tar dere på alvor.

Les: Sandberg: Frp skal ha makta i 50 år

Lørdag klokken 11:28: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen står på talerstolen i en paralellsesjon. Han skal vise at Regjeringen får til mer enn media rapporterer om.
Budskap: Det er gøy å kunne levere politikk. Endelig får Frp gjennomslag for løsninger. Å være i regjering betyr noe.

Lørdag klokken 13:33: Landbruksminister Sylvi Listhaug snakker til en tredjedel av landsmøtet. Også hun skal bevise handlekraft.
Budskap: Frp skal gjennomføre en stor omlegging av landbruket. Stor omstilling krever tid.

Lørdag klokken 14:57: Det er justisminister Anders Anundsen sin tur til å vise at Regjeringen leverer. At Frp har fått noe igjen.
Budskap: Med Frp i regjering får vi gjort ting! Regjeringsmakt virker og gir resultater. Nok til flere power point-slides. Og det kommer mer.

Lørdag klokken 16:41: Siv Jensen er på talerstolen igjen. Det er satt av tid i programmet til en halvtimes reisebrev fra regjeringskvartalet i plenum.
Budskap: Reformarbeid tar tid. Ikke alt kommer i starten. Regjeringen er godt i gang, men mye er ugjort.

Lørdag klokken 21:46: Siv Jensen taler på festmiddagen. Før skålen sier hun: «Hvert vedtak dere fatter kan bli virkelighet. Det er kult, men dæven for et ansvar.»

Søndag klokken 10:44: Siv Jensen står på talerstolen for å takke for å ha blitt gjenvalgt som partileder for de neste to årene.
Budskap: Salen føler sikkert også på Frp er et nytt parti. Nå har det «ordentlig, skikkelige» konsekvenser hva partiet vedtar.

Det er med andre ord forankret i det vide og det brede.

Carl I. Hagen og Siv Jensen under avstemmingen om statsgaranti til OL

Carl I. Hagen og Siv Jensen under avstemmingen om statsgaranti til OL.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Denne helgen har det nesten utelukkende vært stolthet. «Våre statsråder» har delegatene smilt fra talerstolen. Sivs skole har langt på vei fungert. Hun oppsummerer det selv når hun tror alle føler på at Frp nå fremstår som et nytt parti, tynget av alvoret regjeringstilværelsen innebærer.

Èn ting som definitivt er ny, er tidligere nevnte foredragslysbilde fra justisminister Anders Anundsen. Mot slutten av sitt foredrag ber han grasrota komme med tips til «enkle ting som kan rettes fort (uten at det koster penger) og med et realistisk ambisjonsnivå».

Sånn er det å være i regjering. Landsmøtet fikk se det svart på hvitt lerret.

Som bestilt

Partiledelsen fikk også det landsmøtet de trengte. Full samling om regjeringsprosjektet. Nysgjerrig iver etter å få mer resultater.

Det er for tidlig å kritisere regjeringen for manglende leveranser etter bare et halvår.

Søndag klokken 15:00 gikk Siv Jensen på talerstolen for å avslutte det hun beskrev som en fantastisk helg for et samlet parti.

Hva gjelder organisasjonsbygging og identitetsforståelse har ihvertfall helgen vært et pedagogisk skoleeksempel.

Les også: – Et godt landsmøte for Frp