Hopp til innhold
Kronikk

Den seksuelle lavalderens symbolverdi

Senker vi den seksuelle lavalderen med to år, legitimerer vi samtidig at voksne menn har seksuelle forhold til 14 år gamle jenter.

"Lolita" 1997

I Adrian Lynes Lolita-film fra 1997, spiller Jeremy Irons den voksne mannen som innleder et forhold til en ungjente, i Dominique Swains skikkelse.

Foto: OFF / AFP

Under en debatt i NRKs Ukeslutt 1. juni ga advokat Oscar Ihlebæk uttrykk for at det er så vanlig at unge tenåringer har sex at den seksuelle lavalderen bør senkes til 14 år.

Den seksuelle lavalderen var gjenstand for debatt i lys av saken mot Rune Øygard, som uken i forveien hadde blitt dømt til ett år og tre måneders fengsel for seksuelle overgrep mot barn under 16 år, en dom som nå er anket av både Øygard og påtalemakten. Timingen var åpenbart dårlig, så debatten fortsatte ikke. Jeg mener det er en viktig debatt, selv om jeg ikke er enig med Ihlebæk.

Oscar Ihlebæk hevder at den seksuelle lavalderen i Norge bør senkes med to år, og oppgir altså seksuelt aktive 14-åringer som argument. Her er litt faktiske tall: I 2009 oppga 2,4 prosent av 13-åringer at de har hatt samleie, 8,4 prosent sier de har debutert ved 14 år, 23,6 prosent ved 15 år, og 42,6 prosent ved 16 år. Det er altså ikke vanlig at 14 åringer er seksuelt aktive med en eller flere partnere. Gjennomsnittlig debutalder er 17 år for heteroseksuelle jenter og 17,9 år for gutter – nokså likt det den var for et tiår siden.

Symbolverdi

En seksuell lavalder på 16 år kan diskuteres. I Sverige er den 15, på Island 14 og i Nederland 12. En lov om seksuell lavalder handler om samfunnets behov for å beskytte barn og unge mot noe man mener de ikke er modne for, verken psykisk og/eller fysisk. Derfor har lavalderen en symbolverdi om når et ungt menneske er legitimt seksuelt tilgjengelig, og ikke lenger trenger samfunnets beskyttelse.

Den seksuelle lavalderen har en symbolverdi om når et ungt menneske er legitimt seksuelt tilgjengelig, og ikke lenger trenger samfunnets beskyttelse.

Bente Træen, professor

Overgangen fra barn til voksen oppleves ofte som en dramatisk og vanskelig periode. Det skjer mange endringer både i kropp og sinn. De fleste yngre tenåringer lærer seg å kjenne igjen seksuelle signaler og koder i kulturen, og tilegner seg kunnskap om når og hvordan man oppfører seg i seksuelle situasjoner. De lærer gradvis og forsiktig å håndtere sex – først gjennom kyssing og beføling.

Ungdom flest har sitt første samleie når de føler seg moden for sex. Jentene debuterer oftest med en 1-3 år eldre gutt. Idealet er at han skal være litt, men ikke for mye, eldre enn henne. Gutter har problemer med å finne en 1-3 år yngre kjæreste som også føler seg moden for sex. Og skulle den nær 18 år gamle gutten klare å finne seg en partner som er 3 år yngre enn ham, er det problematisk at han teoretisk kan straffes for det. Paret lever opp til idealet for hvordan et parforhold skal se ut, og jevnbyrdigheten mellom dem er tilstede. Konstellasjonen yngre tenåringsjente og voksen mann faller imidlertid i en ganske annen kategori.

FØLG DEBATTEN:
Ytring på Facebook

«Survival sex»

Om seksuelt aktive 14-åringer ikke er en stor ungdomsgruppe, har noen av dem en mer voksen livsstil som blant annet karakteriseres av et høyere forbruk av rusmidler. I 2009 var 19 prosent av dem kjæreste med en partner som er fire år eller mer eldre enn dem, og det er partnerens livsstil som adopteres. Det å ha en slik kjæreste styrker kanskje opplevelsen av å være voksen og ha lagt alt «barnslig» i livet bak seg.

Formålet med å ha sex med mannen ligger bakenfor den seksuelle aktiviteten.

Bente Træen, professor

Samtidig viser forskning at nytelsesaspektet rundt seksualiteten ikke er framtredende hos dem. Formålet med å ha sex med mannen ligger bakenfor den seksuelle aktiviteten. Sex fungerer som en bekreftelse på at man er verdt å elske, som betaling for trygghet, eller det kan falle inn under betegnelsen «survival sex», som refererer til sex som middel for utveksling av ulike typer av goder, som alkohol, tobakk eller narkotiske stoffer.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Barnet taper

Barn trenger samfunnets beskyttelse de blir utsatt for noe de ikke trenger, som overgrep, traumer, avvisning og ydmykelser. De trenger også beskyttelse når de ikke får det de trenger, som kjærlighet, omsorg, innlevelse, beskyttelse og forutsigbarhet.

Noe av det mest problematiske med Ihlebæks utspill er at det vil legitimere at voksne menn har seksuelle forhold til 14 år gamle jenter.

Bente Træen, professor

Noe av det mest problematiske med Ihlebæks utspill er at det vil legitimere at voksne menn har seksuelle forhold til 14 år gamle jenter. Hva har en 14-åring å stille opp mot en voksen mann, både i livsstil og livserfaring? Paret er maktmessig i ubalanse. Det er barnet som taper.

De aller fleste 14-åringer som har debutert, har gjort så med en aldersmessig jevnbyrdig partner. Vi skal ikke straffe barn som utforsker sitt seksuelle potensiale. Men vi bør stille oss solidarisk bak den lille gruppen som trenger beskyttelse fra samfunnet, og derfor ikke gå inn for en seksuell lavalder på 14 år.