NRK Meny
Replikk

Saudi-Arabisk tull

Når menneskerettighetene brytes, er det vårt problem. Også når det handler om kvinner i Saudi-Arabia.

SAUDI-ECONOMY/RIDEHAILING-APPS

Det skaper ikke trygghet for kvinner, som Saudi-Arabias ambassadør til Norge hevder, når kvinners frihet er avhengig av en mannlig slektnings velvilje, skriver forfatterne.

Foto: FAISAL Al NASSER / Reuters

«Stemte du ved valget?» spør den ene saudiarabiske kvinnen den andre. «Nei, mannen min ville ikke kjøre meg til stemmelokalet». Denne vitsen er hentet fra en bloggpost fra Saudiwoman’s Weblog om kjøreforbudet i Saudi-Arabia og illustrerer tydelig hvorfor det er et symptom på større problemer når kvinner ikke får kjøre bil.

Dette kommer tydelig fram i Women’s Activism in Saudi-Arabia: Male Guardianship and Sexual Violence, en rapport om kvinners rettsvern i Saudi-Arabia utarbeidet for Raftostiftelsen av CMI.

Under systemet med mannlige verger kan ikke kvinner delta i politiske aktiviteter, ta utdannelse, arbeide eller reise uten tillatelse fra sin mannlige verge.

Tilgangen på helsehjelp begrenses også av systemet med mannlige verger fordi mange sykehus ikke vil gi helsehjelp uten tillatelse fra kvinnens verge.

Det er vårt problem når noen utsettes for daglige brudd på menneskerettighetene fordi de er kvinner.

Det skaper ikke trygghet for kvinner, som Saudi-Arabias ambassadør til Norge Esam Abid Al Thagafi hevder, når kvinners frihet er avhengig av en mannlig slektnings velvilje.

Vi tror ikke at kvinnen som får anmeldelsen for vold i hjemmet avvist fordi hun ikke har med seg en mannlig verge føler seg trygg. Heller ikke hun som tør søke om skilsmisse fra sin voldelige ektemann fordi hun vet at sjansen for at han får foreldreretten til barna er overhengende.

Vi har heller ikke inntrykk av at de kvinnene som aldri kom seg til stemmelokalet da de offisielt fikk stemmerett, fordi deres mannlige verge ikke tillot dem det, trakk et lettelsens sukk fordi deres trygghet var ivaretatt.

Til tross for at kvinner har formell frihet til å stemme uten tillatelse fra sin mannlige verge, peker en rekke kvinnerettsaktivister på at dette ikke er tilfellet i praksis. Det er komplisert for kvinner å bli registrert for å stemme, og kombinert med forbudet mot å kjøre og manglende tilgang på alternativ transport, blir valgdeltagelse en fjern drøm for det store flertallet.

Valgdeltagelse blir en fjern drøm for det store flertallet.

Al Thagafi skriver at det ikke er Norges problem at saudiarabiske kvinner ikke får kjøre bil. Det er det kanskje ikke, men det er vårt problem når noen utsettes for daglige brudd på menneskerettighetene fordi de er kvinner.

Det er vårt problem når voksne kvinner blir umyndiggjort og fratas den grunnleggende retten til liv, frihet og personlighet fordi de er kvinner.

Og det er vår plikt å kreve at menneskerettighetene gjelder også kvinner i alle land.

FØLG DEBATTEN OGSÅ PÅ Twitter OG Facebook