NRK Meny
Kronikk

Russland – mulighetenes land

På jakt etter unike karrieremuligheter tok jeg et valg kun 18 år gammel, et valg som skulle endre livet mitt; jeg flyttet til Russland.

RUSSIA/ MiG-29 jet fighters of the Strizhi (Swifts) and Sukhoi Su-27 jet fighters of the Russkiye Vityazi (Russian Knights) aerobatic teams perform during a demonstration flight at the MAKS International Aviation and Space Salon in Zhukovsky outside Moscow

Russland er en energisk og dynamisk nasjon som tilbyr store nye muligheter for gründere. Det burde Norge dra nytte av, mener Eirik Mofoss. Russiske Mig-29- og Su-27-jagerfly flyr i oppvisningsformasjon over en ortodoks kirke nær hovedstaden Moskva.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

I åtte måneder skulle jeg være utvekslingselev på Norsk-russisk skole i Murmansk. Bo i Russland – leve i Russland. Med undervisning på engelsk og norske eksamener var skolen nesten som hjemme. Men fritiden, den ble brukt til å oppleve nye eventyr. Hver dag, overalt. Å jogge en tur i lokalmiljøet, snakke med mannen i gata, besøke venner, gå på kafeer, konserter, og så videre – overalt opplevde jeg russisk kultur på nært hold, på godt og på vondt. Jeg ble overrasket.

Først et år som skoleelev og deretter et halvt år i den norske utenrikstjenesten; to perioder bosatt i Russland før fylte 20 år. Allerede har jeg rukket å bli godt kjent med vårt enorme naboland i øst. Fra å tro at Russland befinner seg langt, langt vekk fra Norge og fra å forbinde det med lukkethet, kommunisme, fattigdom og korrupsjon – slik altfor mange nordmenn dessverre gjør, så er jeg i dag av en ganske annen oppfatning.

Ikke bare har Norge og Russland en 196 km lang grense på land, men dessuten deler vi det viktige Barentshavet i nord. Og mens vi er inne på likheter – vi har langt mer enn bare grenser til felles.

Våre gjestfrie naboer

Det overraskende jeg opplevde i Murmansk handlet verken om ulikheter, samfunnsproblemer eller lukkethet. Jeg møtte tvert imot en overraskende likhet og et samfunn og en økonomi i rask utvikling. Klima, kultur, utdanning, idrett og mye annet – likhetene er flere enn forskjellene. Stolte over å vise fram sin kultur og sine tradisjoner, glade for å få besøk og alltid med åpne dører, armer og sinn – slik opplever jeg det russiske folk.

Næringslivet skriker etter studenter med internasjonal erfaring, og i dag er nordområdene og Barentshavet i verdens søkelys.

Eirik Mofoss, student

Mange norske elever og studenter reiser i dag på utveksling, og «sunny California» og Australia er forståelig nok populære mål. Hvorfor valgte jeg å flytte til Russland? Vel, jeg har to gode svar, et kort og et langt. Det korte svaret: muligheter. Det lange er: nye muligheter.

Å lære russisk kan for unge nordmenn være en døråpner ikke bare til et nytt land og et nytt folk, men også til nye karrieremuligheter. Næringslivet skriker etter studenter med internasjonal erfaring, og i dag er nordområdene og Barentshavet i verdens søkelys. Enten det gjelder utvinning av olje og gass eller åpning av Nordøstpassasjen; for en ny gullalder i nord er vi avhengige av å få Russland med på laget.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Gra grenseland til vennskapsland

I år feirer Barentssamarbeidet jubileum, og 20 år med brobygging mellom landene har gitt resultater. Men ennå gjenstår noe: For at mine venner bosatt i Murmansk, 23 mil fra Kirkenes eller en kort flytur fra Tromsø, skal kunne besøke meg, så trenger de tids- og kostnadskrevende visum. Tilsvarende gjelder meg når jeg reiser andre veien. Guatemala og Venezuela har visumfrihet til Norge, men vår nære nabo Russland har det ikke. Hvorfor? Henger dette på greip?

Jernteppet har falt; i dag kan vi gjøre grenseland til vennskapsland.

Eirik Mofoss, student

Økt politisk satsing på Russland gir meg håp for framtiden. Det gjør også velstandsutviklingen til 110 millioner mennesker bosatt i den europeiske delen av Russland. I gründeres ører betyr dette nye markeder og kvalifisert arbeidskraft; muligheter. For meg betyr dette muligheter for nye og flere eventyr. Jernteppet har falt; i dag kan vi gjøre grenseland til vennskapsland.

De siste to årene har jeg lært et nytt språk, besøkt en rekke nye land, fått fantastiske venner, unike opplevelser og ny kunnskap. I øst og i vest – skole, utdanning og fest. Avgjørelsen jeg tok har endret livet mitt og åpnet en rekke nye dører. Jeg angrer ikke et sekund!

«Fremtidens toppledere bør ha utenlandserfaring», skrev DN nå nylig. Russland er verdens største land og vår nabo – hvorfor ikke begynne der? For ungdommen: Å lære russisk gjennom å ta sisteåret i videregående skole på Norsk-russisk skole i Murmansk kan være en bra plass å begynne. For alle andre: løft blikket, utvid horisonten. Hvem vet, kanskje ligger mulighetene rett (øst) foran deg?

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.