Hopp til innhold
Kommentar

Romney besto testen

Det er lite ved nattens debatt som endrer inntrykket av at Romney er i siget, skriver Gro Holm.

USA-CAMPAIGN/ U.S. Republican presidential candidate and former Massachusetts Governor Mitt Romney and U.S. President Barack Obama walk away at the end of the final U.S. presidential debate in Boca Raton

President Obama og guvernør Romney møttes i natt til tredje og siste debatt dem i mellom før valget 6. november.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Det var en moderat utgave av Mitt Romney vi så i natt. Han var enig med presidenten i substans på de fleste temaene og var lang mindre aggressiv og arrogant enn Barack Obama. For ham var det viktigst å framstå som en statsmannaktig leder, hevet over småligheter og billig retorikk. Det klarte han.

President Obama var best, mener et flertall av seerne ifølge CNN. Men de to skårer nesten likt på spørsmålet om å være egnet som landets øverstkommanderende.

- Kan ikke drepe seg ut av rotet

På forhånd var det ventet at presidentens håndtering av drapet på fire amerikanske diplomater i Libya tidligere i måneden ville bli et tema. Det var da også første spørsmål fra utspørreren, Bob Schieffer. Men Romney valgte å gå rundt grøten. I stedet for å ta en ny omgang med beskyldninger om at Obama nærmest la skylden for drapene på en provoserende film om profeten Muhammed, tok han et sveip over den arabiske våren før han gratulerte Obama med å ha «tatt ut» Osama bin Laden.

- Men en kan ikke drepe seg ut av dette rotet, en trenger en sammensatt og robust strategi for å bli kvitt ekstremismen, sa Romney.

LES OGSÅ: Betyr det noe for verden hvem som vinner valget?

Obama i angrep

Obama forsøkte å fremstille sin rival som uerfaren og vinglete i utenrikspolitikken.

- Problemet er at om det gjelder Afghanistan, eller Irak, eller nå Iran, så har du vært over hele kartet, sa presidenten.

Romney sa seg overraskende ofte enig i den nåværende administrasjonens politikk

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

Han trakk ironisk fram uttalelsen om at Russland er fiende nr. én som et eksempel på at Romney vil gjeninnføre 1980-tallets utenrikspolitikk. Romney fikk da også sjansen til å innføre det temmelig subtile skillet mellom viktigste geopolitiske fiende (Russland) og største trussel mot USA (Iran). Obama fastholdt at terror utgjør den største trusselen mot amerikanerne. Han latterliggjorde utfordrerens bekymring over at marinen har færre skip nå enn i 1917 ved å vise at det også var færre hester og deretter med langsom stemme beskrive hangarskip og ubåter som nåtidens stridsmidler.

Mye tyder på at tilløpene til ironi ikke gikk så godt hjem hos velgerne. For når CNN spurte om hvem som var mest «likandes», krympet Obamas ledelse til ett prosentpoeng.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Iran og Israel

Romney sa seg overraskende ofte enig i den nåværende administrasjonens politikk, enten det gjaldt styrkeoppbyggingen og nå tilbaketrekkingen fra Afghanistan, eller at sanksjonene virker overfor Iran. At han ville strammet til sanksjonene «tidligere», trekker ikke akkurat de store skarer ubestemte velgere.

Obamas forsøk på å framstille Romney som en skyteglad og litt uansvarlig krigshisser med vilje til forkjøpsangrep på Iran, førte ikke fram. Romney la seg godt i sentrum i stedet for på ytre høyre, og var klar på at fredelige og diplomatiske virkemidler er viktige. Helt konkret foreslo han å nekte alle skip som frakter olje for Iran å anløpe amerikanske havner. Obama avviste på sin side igjen The New York Times’ rapport sist lørdag, om at Iran og USA i hemmelighet har inngått en avtale om direkte, tosidige forhandlinger etter valget.

Begge kandidatene trakk flere ganger diskusjonen over i det velgerne er mest opptatt av, økonomi og arbeidsplasser.

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

Romney appellerte til landets jødiske velgere da han anklaget Obama for å ha hoppet over Israel på sin første store rundtur i Midt-Østen. I Florida, der nattens debatt ble holdt, utgjør jøder om lag 4 prosent av velgerne, og alt teller i denne største av vippestatene. Obama svarte med å vise til at han som presidentkandidat hadde besøkt både Holocaustsenteret og israelske landsbyer som var angrepet av Hamas.

– Israel er vår viktigste allierte i Midt-Østen, forsikret presidenten. Han er tidligere blitt kritisert for å ha omtalt landet som «en av de viktigste allierte».

Kina og økonomi

Begge kandidatene trakk flere ganger diskusjonen over i det velgerne er mest opptatt av, økonomi og arbeidsplasser. Obama beskyldte Romney for å investere i arbeidsplasser i utlandet, blant annet for å slippe unna skatt. Så gled det over i en diskusjon om statsstøtte til bilindustrien. Her er de to reelt uenige. Obama var den som ga grønt lys til statlige krisepakker for å redde bilfabrikker fra konkurs, blant annet i den svært viktige vippestaten Ohio. Romney ”vil ikke skrive sjekker”, de ulønnsomme må ”rekonstrueres” med private midler.

Selv om presidenten er på hugget igjen etter den elendige første debatten, er det lite ved nattens debatt som endrer inntrykket av at Romney er i siget.

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

- Folk i Detroit glemmer ikke, svarte Obama.

- Nå kan folk i Ohio selge stål til Kina takket være inngåtte avtaler, skrøt presidenten. Han viste også til at det er opprettet en egen administrasjon som skal ta seg av juksing i internasjonal handel.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

To uker igjen

De to presidentkandidatene kommer til å bruke dagene fram til valget med å overbevise vippestat-velgerne. I følge det anerkjente nettstedet RealClearPolitics leder Obama knepent i syv av ti vippestater, Romney i to og i én er det helt jevnt. Om selve valget ble slik, ville Obama vunnet.

Men selv om presidenten er på hugget igjen etter den elendige første debatten, er det lite ved nattens debatt som endrer inntrykket av at Romney er i siget. Han står langt sterkere nå enn før debattene startet.

Men den overraskelseseffekten er oppbrukt, og positive tall for sysselsetting og omsetning av boliger virker ikke til hans fordel. Obama må for sin del sørge for at det store flertall av kvinner velger ham, og han må sørge for at unge og minoriteter bruker stemmeretten. De må rett og slett oppleve at det betyr noe hvem som styrer USA de neste fire årene.