Kronikk

Retten til å velge den man elsker

I dag er det Valentine’s Day. Vi hyller kjærligheten. Forelskelsen. Men veldig mange jenter verden over har ingenting å feire.

Too young to wed

Hajjah i Yemen 2010: Tahani (i rosa) giftet seg med Majed da hun var seks år og han 25. Klassevenninen Ghada var også barnebrud.

Foto: Stephanie Sinclair / Ap

Valentine’s Day den 14. februar blir en stadig viktigere symboldag for kjærestepar i Norge. For de fleste av oss er det en selvfølge å være fri til å velge vår partner og livsledsager. For veldig mange jentebarn verden over er virkeligheten en helt annen.

Hver dag blir rundt 40.000 jenter under 18 år giftet bort, anslår FN. Det tilsvarer innbyggertallet i Moss eller Sandefjord. Jenter helt ned i 8-årsalderen blir tvunget til å gifte seg, mot sin vilje, og ofte med menn som er over dobbelt så gamle som dem. Barne- og tvangsekteskap er et brudd på menneskerettighetene og ulovlig i de fleste land, men det skjer fortsatt. Jentene blir fratatt verdigheten til å bestemme over sine egne liv og muligheten til å skape seg en bedre framtid.

Store konsekvenser for jentene

I forrige uke åpnet utstillingen «Too young to wed» i Oslo Rådhus. Den forteller historiene til jenter som Tahani fra Jemen. Hun ble giftet bort da hun var åtte år, til en mann som var fire ganger så gammel som henne. I løpet av de neste ti årene vil over 140 millioner jenter gå en lignende framtid i møte, dersom ikke effektive tiltak settes inn.

Barn som blir giftet bort er oftere utsatt for vold og mishandling og har også større risiko for å bli hiv-smittet.

Olaf Thommessen

Flest barneekteskap skjer i Vest-Afrika, og i land som Niger, Tsjad og Mali er mellom 60 og 70 prosent av jentene gift før de fyller 18 år. Barn som blir giftet bort er oftere utsatt for vold og mishandling, enn de over 18 år. De har også større risiko for å bli hiv-smittet, enn kvinner i andre aldre.

Ekteskap medfører ofte at jenter blir gravide før kroppen er klar for det. Hvert år blir nesten 14 millioner gifte jenter i alderen 15 til 19 år mødre. Komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel er den største dødsårsaken for tenåringsjenter i utviklingsland. Barn som blir født av barn har også større risiko for å være for tidlig fødte, undervektige eller dødfødte. For de fleste jentene markerer bryllupet som regel også en slutt på skolegangen. I stedet må de oppfylle forventningene som stilles til en voksen kvinne.

Tragedie for jenter og samfunn

Barneekteskap er ikke bare et grovt brudd på barns rettigheter og en tragedie for jentene som blir utsatt for det. Det er også et alvorlig hinder for likestilling og økonomisk utvikling.

Barneekteskap er også et alvorlig hinder for likestilling og økonomisk utvikling.

Olaf Thommessen

I fjor vedtok FNs menneskerettighetsråd for første gang en resolusjon om barneekteskap. Den understreker at barneekteskap er et brudd på menneskerettighetene og ber om at det skrives en rapport som tar for seg utfordringer og fremskritt som er gjort for å forhindre, og få slutt på, barneekteskap. Dette er et viktig skritt på veien mot en endelig og bindende FN-resolusjon som bekjemper denne skadelige praksisen og sikrer barns rett til å være barn.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Mer enn romantikk

I fjor høst varslet Canada og Nederland i FN at kampen mot barneekteskap vil være høyt prioritert i deres utenrikspolitikk i tiden framover. Plan Norge mener den norske regjeringen må følge dette eksemplet. I forbindelse med Plans jentekampanje i 2012, lovet statsminister Erna Solberg å arbeide for at Norge skal ta opp spørsmålet om barneekteskap i samtaler med partnerland og tilby hjelp i arbeidet med å stanse slike overgrep.

La oss gjøre Valentine’s Day til noe mer enn hjertekonfekt, røde roser og romantiske middager.

Olaf Thommessen

Plan Norge mener Solberg må gripe anledningen til å følge opp dette og snarest mulig få på plass en helhetlig strategi for å gjøre arbeidet mot barneekteskap til en integrert del av Norges lederrolle på utdanning for alle internasjonalt, og et sentralt tema i samtaler med Norges samarbeidsland.

La oss bruke 14. februar til noe mer enn et kommersielt jippo. La oss gjøre det til noe mer enn hjertekonfekt, røde roser og romantiske middager. La oss gjøre Valentine’s Day til en dag der vi også markerer rettighetene til alle dem som ikke har fått mulighet til å velge hvem de skal dele livet med.