NRK Meny
Kronikk

Reklameplakat for ekstremisme

Alt ekstreme muslimer gjør, får ubegrenset spalteplass. Høyreekstreme dekkes forsiktig, for man vet at det skaper rekruttering. Media har blitt en rekrutteringplakat for ekstremisme, mener skribent Yousef Assidiq.

Ubaydullah Hussain

Arrangerer muslimske ekstremister en demonstrasjon, så starter livesendingene en time før demonstrasjonen og slutter en time etter at den er ferdig. Dette er en gavepakke både til muslimske ekstremister og høyreekstreme, skriver skribent Yousef Assidiq.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

I over to år har ekstreme muslimer fått ubegrenset spalteplass i riksdekkende media til å reklamere og promotere sin ekstremistiske ideologi.

Lager de en video, er den garantert å finne som hovedoppslag i samtlige nettaviser i løpet av ett døgn etter den har blitt publisert. Lager de en demonstrasjon så starter livesendingene en time før demonstrasjonen og slutter en time etter den er ferdig.

Kommer ekstrem-muslimene med en uttalelse på Facebook, så ligger den referert på nettavisene innen 30 minutter etter at den blir lagt ut.

Bidrar til økt rekruttering

Media har i flere år løpt de muslimske ekstremistenes ærend og fungert som en enorm reklameplakat for frustrert ungdom som er tilbøyelige til å la seg forføre av en slik ideologi. Dette har de gjort på tross av sine strenge etiske retningslinjer for hvordan de skal dekke både det ny-nazistiske miljøet og det høyreekstreme miljøet.

Media har i flere år løpt de muslimske ekstremistenes ærend.

Yousef Assidiq, skribent

Det er nemlig slik at media vegrer seg for å gi høyreekstreme oppmerksomhet fordi man vet av erfaring at det bidrar til økt rekruttering.

Da sitter man igjen med dette spørsmålet: Er det noe bedre at de bidrar til økt rekrutering til andre ekstreme ideologier med å promotere dem for alt de er verdt? Neppe.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Gavepakke til ytre høyrefløy

Denne skjeve dekningen av ekstremisme i media bidrar til at allmenheten sitter igjen med inntrykket av at det bare er ekstreme muslimer som er et problem – og dette inntrykket blir styrket av PST når de uttrykker at radikal islamisme fremdeles er den største trusselen mot nasjonen vår.

Denne skjeve dekningen blir til en gavepakke til ytterste høyrefløy. De kan bruke dette til å legitimere sitt eget hat mot den muslimske minoriteten og mot islam.

Yousef Assidiq, skribent

For ikke å snakke om at denne skjeve dekningen blir til en gavepakke til ytterste høyrefløy. De kan bruke dette til å legitimere sitt eget hat mot den muslimske minoriteten og mot islam.

Allmenheten har ikke fått med seg uttalelser som «Bomben 22/7 var for liten...», «Dette blir det attentat av…» og «Nå blir det borgerkrig» – eller: «Du burde blitt avlivet sammen med de andre svina! Synd du ikke ble knerta 22. juli !!!!»

Jeg har samlet noen klipp av diverse uttalelser som høyreekstreme har kommet med etter 22/7.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

Forskjellsbehandling fra PST

Flere av disse utklippene har vært meldt inn som tips til PST uten noen form for respons, og jeg vet av erfaring at dersom man uttrykker bekymring for noe som omfavner det muslimske miljøet så blir man invitert med på et møte med en etterforsker på dagen.

Dersom man uttrykker bekymring for noe som omfavner det muslimske miljøet så blir man invitert med på et møte med en etterforsker på dagen.

Yousef Assidiq, skribent

Det samme er tilfellet når mine bekjente anmelder konkrete trusler enten mot privatpersoner eller mot ledere av minoritetsorganisasjoner. Disse blir som regel henlagt uten etterforskning med begrunnelsen i at politiet mangler ressurser – og at vi skal ta kontakt om det ikke gir seg.

Samtidig så ser vi at når ekstreme muslimer kommer med liknende trusler så blir de både avhørt og fremstilt for varetekt innen en uke etter at ordene falt.

Jeg håper at media, myndighetene og politikerne tar dette på alvor – for på meg virker det ikke som vi har lært noe som helst etter det som skjedde med nasjonen vår 22. juli, 2011.