Hopp til innhold
Kronikk

Regjeringen er trengt opp i hjørnet

De voldsomme demonstrasjonene i Venezuela kan utløse en langt mer dramatisk situasjon i landet.

VENEZUELA-POLITICS-OPPOSITION-PROTEST

En demonstrant mot Venzuelas regjering sparker en tåregassgranat under sammenstøt med politiet i hovedstaden Caracas onsdag kveld.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Denne måneden har det vært store, voldelige opptøyer i Venezuela. Situasjonen eksploderte forrige onsdag under en marsj arrangert av regjeringskritiske studenter i hovedstaden Caracas. Så langt er ti personer bekreftet døde, mange titalls såret og flere demonstranter er arrestert.

Mens størstedelen av demonstrantene har avstått fra voldsbruk, har mindre grupperinger i økende grad utøvd massivt hærverk mot offentlige bygninger, transportmidler, og andre institusjoner assosiert med regjeringen, sperret gater med brennende materiale, skutt med skarpt, kastet stein og Molotov-cocktails. Flere skoler og offentlige transportmidler er stengt, og det er mye frykt og uro i befolkningen.

Uklar situasjon

Det er vanskelig å få en nøyaktig oversikt over hva som egentlig skjer i Venezuela. Det sirkulerer bilder og videoer på sosiale media av sammenstøt mellom politi og demonstranter. Noen er vanskelige å tolke, og andre er beviselig falske og tatt fra demonstrasjoner i land som Chile, Egypt og Hellas.

Deler av opposisjonen og dens tilhengerer har aldri akseptert regjeringen som legitim.

Iselin Åsedotter Strønen, Forsker ved CMI

Ting tyder på at tjenestemenn fra politiet og militærpolitiet i flere tilfeller har handlet unødig brutalt. En statlig sikkerhetsagent, som i følge regjeringen har handlet mot ordre om å holde seg innendørs, er arrestert mistenkt for å ha fyrt skuddene som drepte to av demonstrantene i forrige uke. Det er foreløpig uklart hvem som står bak de øvrige dødsfallene. En av de drepte var også tilhenger av regjeringen. Det har også vært sammenstøt mellom demonstrantene og regjeringens støttespillere, og opposisjonen anklager radikale grupperinger som støtter regjeringen for å stå bak flere voldshandlinger.

Legitim kritikk

Demonstrantenes misnøye er rettet mot skyhøye kriminalitetsrater, inflasjon, korrupsjon og mangel på enkelte basisvarer i butikkene det siste halvåret. Dette er åpenbart legitim misnøye, selv om det også skal nevnes at ting tyder på at produktmangelen delvis er bevisst fremprovosert av det opposisjonsvennlige næringslivet for å skape sosial uro.

Sakens kjerne ligger imidlertid ikke i at Venezuela står overfor en rekke alvorlige utfordringer, men hvorvidt de nåværende demonstrasjonene kan fremprovosere en langt mer dramatisk situasjon i landet.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Kupp og konspirasjoner

Ved første øyekast kan det se ut som om dette er et spontant folkelig opprør mot en regjering som har mistet både legitimitet og kontroll. Men politikk i Venezuela er aldri enkel og oversiktlig. Siden nå avdøde Chávez kom til makten i 1998 har opposisjonen og regjeringen vært i en vedvarende konflikt, og beskyldinger om konspirasjoner, maktmisbruk og manglende demokratisk sinnelag har haglet fra begge kanter.

Deler av opposisjonen og dens tilhengerer har aldri akseptert regjeringen som legitim. Dette til tross for at regjeringen til enhver tid har vært støttet av minst halvparten av befolkningen, og at den kan vise til en paraderekke av valgseiere som har blitt godkjent av utenlandske observatører.

Mange drar paralleller til kuppet i 2002.

Iselin Åsedotter Strønen, Forsker ved CMI

Det kortvarige kuppet mot Chávez i 2002, støttet av USA, var åpenbart et klimaks i så måte. Chávez- og nå Maduro-regjeringen har siden beskyldt USA og andre utenlandske støttespillere for å arbeide i det skjulte sammen med deler av opposisjonen for å promotere et regimeskifte.

Dokumenter lekket av Wikileaks, blant annet fra den amerikanske ambassaden i Caracas og det amerikanske analyseselskapet Stratford tyder også på at dette er tilfelle, selv om omfanget er ukjent. Det er også kjent at flere NGOs og opposisjonelle grupperinger i Venezuela mottar støtte fra USA, inkludert deler av studentbevegelsen.

LES OGSÅ: «Chávez gjennom blå briller» av Arnt Stefansen.

VENEZUELA-PROTESTS/ Supporters of opposition leader Leopoldo Lopez fight police during a protest against Nicolas Maduro's government in Caracas

Demonstranter mot Nicolas Maduros regjering kjemper mot politiet i Caracas.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

«Soft coup»

Det er blant annet på bakgrunn av dette at regjeringen og dens tilhengere hevder at de pågående demonstrasjonene er del av en plan klekket ut for å promotere et såkalt «soft coup». «Oppskriften» er å skape så mye vold, uro og internasjonal kritikk mot regjeringen at den til slutt blir tvunget til å gå av. De mener også at demonstrasjonene er infiltrert av grupper som er kjøpt og betalt for å skape mest mulig vold og uro.

Det finnes sektorer i Venezuela som gjerne hadde sett regjeringen fjernet uansett virkemiddel.

Iselin Åsedotter Strønen, Forsker ved CMI

Lederen for det radikale opposisjonspartiet Voluntad Popular, Leopoldo Lopez, ble arrestert tirsdag denne uken anklaget for å organisere de voldelige opptøyene. Under slagordet «la Salida!» – «utgangen!» – har han oppfordret til gatedemonstrasjoner helt til regjeringen faller, uten å spesifisere hva han mener med det.

Mange drar paralleller til kuppet i 2002, der beskyldninger om at regjeringen drepte og undertrykte fredelige demonstranter ble brukt for å legitimere kuppet både nasjonalt og internasjonalt. Flere latinamerikanske regjeringer og andre støttespillere har også de siste dagene gått ut og advart om at opptøyene er et forsøk på å destabilisere landet.

Dyptgående konflikter

Venezuela er fastlåst i en situasjon der motpartene står steilt mot hverandre både politisk og ideologisk. Det finnes sektorer i Venezuela som gjerne hadde sett regjeringen fjernet uansett virkemiddel.

Det er vanskelig i skrivende stund å spå hvordan de pågående opptøyene vil utarte seg. Men om dette klimakset skulle gå over, kan opposisjonen med grunnloven i hånd organisere en folkeavstemning over president Maduros mandat om to år.

Oppskriften er å skape så mye vold, uro og kritikk at regjeringen må gå av.

Iselin Åsedotter Strønen, Forsker ved CMI

Sannsynligvis er det dette scenarioet de mer moderate delene av opposisjonsbevegelsen arbeider mot, mens den mest radikale fløyen ønsker å piske opp stemningen i håp om å få regjeringen fjernet før den tid. Regjeringen er utvilsomt trengt opp i et hjørne der de strever med å få kontroll over en uholdbar situasjon, samtidig som de har alt å tape på å gå brutalt til verks for å stanse opptøyene.

For den store majoriteten av Venezuelas befolkning som tar avstand fra voldsbruken får en håpe at opptøyene snart glir over, slik at det politiske slaget kan utkjempes over stemmeurnene i neste omgang.