Hopp til innhold
Kronikk

Puss opp på rett måte!

De færreste ville gått til en frisør uten fagbrev eller tannlege uten utdanning. Likevel betaler mange tusenvis av kroner for å få malt huset sitt av noen som knapt har tatt i en malerkost før.

Maling av hus

«Det er dessverre komplisert for forbrukerne å finne seriøse bedrifter med rett kompetanse», skriver kronikkforfatteren og ber myndighetene få på plass en ny løsning. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Ikke før snøen er smeltet og solen titter frem, blir postkassen fylt opp av lapper med ulike tilbud om hjelp – hagearbeid, maling, snekring, trefelling eller steinarbeider. Høysesongen for oppussing og oppgradering står nå for døren.

I år er det faktisk et lite jubileum – muligens ikke av den positive sorten. For 15 år siden var første gangen utenlandske steinleggere ble rapportert til politiet for steinlegging av oppkjørsler i villastrøk på vestkanten. Jobbene som ble utført var langt fra godt håndverk og steinleggerne og deres bakmenn ble beskrevet som aggressive og til dels truende. Hver sommer kommer de tilbake og steinlegger og asfalterer nye oppkjørsler. Pengene går rett i hendene på organiserte kriminelle.

Slettes ikke alle vet hva de holder på med. Det er din jobb å sjekke dette. Dessverre er det ikke så lett.

Pusser opp for 70 milliarder

I 2016 forventes det at nordmenn kommer til å bruke svimlende 70 milliarder i renovering, oppussing og bygging av tilbygg. Det gjør nordmenn til verdensmestre i oppussing. Om man ikke skal gjøre jobben selv, må man være bevisst på hvem man inviterer inn over dørstokken eller inn porten. Ikke alle har ærlige hensikter. Ikke alle er seriøse. Og slettes ikke alle vet hva de holder på med. Det er din jobb å sjekke dette. Dessverre er det ikke så lett.

Billige løsninger kan føre til mer enn søl med malingflekker.

For selv om lappene i postkassene ser proffe ut, og tilbudene på anbudsportalene får gode «ratinger», er dette langt fra en garanti for at du har med en seriøs bedrift å gjøre. Dessverre er det snarere tvert om. Mange av dem som legger lapper i postkassene, eller tilbyr sin arbeidskraft på nett har ingen bakgrunn fra byggenæringen. Ei driver de seriøse bedrifter med ryddige arbeidsforhold. Billige løsninger kan føre til mer enn søl med malingflekker.

Billig løsning, fatale følger

Vit hvem du gir tillit og inviterer inn. Vi hører mange historier om folk som har gått fem på. Oppussing som er blitt forlatt halvveis, byggfeil, dårlige materialvalg og dårlig kvalitet på den ene siden. Det kan kanskje noen leve godt med. Men det koster fort en del ekstra for å få det rettet opp. Men få er klar over at om den personen du har hyret inn svart, faller ned fra stigen og skader seg alvorlig. Da er det du som er ansvarlig. Mange vet dette. Men fristelsen er likevel så stor. Det som i utgangspunktet så ut som en billig løsning, kan få fatale følger.

Svart arbeid i oppussingsmarkedet er et samfunnsproblem. Vårt forslag vil bidra til å motvirke dette.

Trenger register

Det finnes mange sjekklister og gode råd for å unngå dette: skriv kontrakt, ikke betal kontant, sjekk Brønnøysundregisteret, bruk en organisert bedrift og sjekk om ansatte har HMS-kort (byggekort) osv. Men det er dessverre komplisert for forbrukerne å finne seriøse bedrifter med rett kompetanse. Derfor har vi foreslått å etablere en egen database for kvalifiserte håndverkere. Et slikt register vil gjøre at du som forbruker skal kunne sjekke at de som skal utføre jobben på ditt hus, har dokumenterte kvalifikasjoner og formelle krav i orden.

Svart arbeid i oppussingsmarkedet er et samfunnsproblem. Vårt forslag vil bidra til å motvirke dette, samtidig hjelpe forbrukeren til å gjøre kloke valg. Med andre ord en vinn/vinn situasjon for forbrukere og seriøse håndverkere. Myndighetene må vise større handlekraft og å få dette på plass.