Hopp til innhold
Kronikk

Presset fra hvitvinsgenerasjonen

Kun ett glass vin gjør at kroppen min er på høygir og ute av synk dagen derpå. Jeg vet at det er flere som meg der ute.

Selskap

Alkohol blir stadig vanligere i jobbsammenheng og privat. Ønsker vi virkelig dette økte forbruket, eller føler vi at vi må drikke fordi alle andre gjør det?

Foto: Illustrasjon: Colourbox.com

Jeg skal skrive om alkohol.

Det er som om jeg kan ane enkelte skeptiske blikk og noen småkommentarer her og der, så derfor sier jeg først som sist: Jeg liker vin. Jeg mener det er viktig å kose seg og at det er fånyttes å opptre som moralismens vokter.

Men det skal lite til før jeg kjenner en effekt jeg ikke liker og som gjør at jeg føler ubehag også neste dag. Kun ett glass vin til maten kan påvirke morgendagens arbeid negativt.

Tåler forskjellig

Jeg kan ikke dokumentere at dette er en allmenn eller vanlig opplevelse, men jeg vet at det er flere som meg der ute, og at vi er forskjellige når det gjelder hvor mye vi liker og tåler og hvilke fysiske og mentale reaksjoner vi får.

En venninne fortalte at hun kan føle seg nedfor i et par dager etter en bedre middag med vin, og at hun derfor ofte velger å kjøre.

Hvorfor skaper det allmenn oppmerksomhet rundt bordet hvis èn velger Farris når resten velger vin?

Hege Gjessing, Den norske legeforening

Hun har måttet riste av seg mange kommentarer, og mener det er feil at hun skal måtte begrunne sine valg for at andre skal slå seg til ro.

Hvorfor skaper det allmenn oppmerksomhet rundt bordet hvis én velger Farris når resten velger vin?

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Knyttes til lidelse og sykdom

Det har nylig vært en diskusjon i norske medier rundt at kvinners alkoholforbruk er økende. Så er spørsmålet om det er en god eller dårlig utvikling at vi blir mer kontinentale i vårt alkoholforbruk.

Livsutfoldelse og nytelse på den ene siden - risiko for sykdomsutvikling, misbruk og avhengighet på den andre. Vi er heldige som lever i et velutviklet og velfungerende samfunn med mye personlig frihet, en frihet som har økt betydelig for kvinner de siste 50 årene.

Kvinner har også tatt etter menns livsstil på områder som ikke nødvendigvis er bra. Det tydeligste eksempelet er røyking. Flere kvinner enn menn dør nå av lungekreft.

Parallellen til alkohol trekkes siden alkohol er en sterkt bidragende faktor til lidelse og sykdom.

Personlig mistrives jeg med denne følelsen og den forstyrrer meg gjennom dagen. Evnen til å tenke raskt og kreativt blir dårligere, oppmerksomheten blir springende og flere ting blir slitsomt.

Hege Gjessing, Den norske legeforening

Les mer:

Press eller fritt valg?

Spørsmålet er om de personlige fordelene ved økt forbruk oppveier ulempene på gruppenivå med mer sykdom og avhengighet.

Jeg er usikker, fordi jeg er usikker på om vi virkelig ønsker dette økte forbruket, eller om vi føler at vi må, fordi «alle gjør det», og fordi vi er opptatt av at alle må drikke hvis det først er vin på bordet.

Jeg ønsker meg flere nyanser og flere muligheter når vi spiser sammen eller møtes ute etter jobb en fredag.

Selv tilhører jeg dem som lar meg fascinere av tv-serien Mad Men og tenker at det må ha vært morsomt å være mann på femtitallet, men likevel tror jeg at det vil være befriende og mindre stressende både for kvinner og menn hvis vi lar hverandre være i fred når noen ber om «bare litt vann» eller sier «et halvt glass er fint».

Les også: Avholdsbevegelsen trenger et løft

Kjenner ubehag

De senere årene har alkohol blitt vanligere både i jobbsammenheng og privat, og jeg merker at det er et større tema i livet mitt nå enn før. Jeg nøyer meg oftere med bare å smake, og det er oftere nå enn før som om «i morgen» er med som et slags blandevann i vinglasset mitt.

Vi bør droppe små-kommentarene, sideblikkene og gruppepresset en gang for alle.

Hege Gjessing, Den norske legeforening

Hva er det jeg kjenner som jeg ikke liker? Et ubehag. Det er verken den klassiske fyllesyken eller hodepine, men en dårlig kroppsfølelse, som om kroppen min er på høygir og ute av synk.

Personlig mistrives jeg med denne følelsen og den forstyrrer meg gjennom dagen. Evnen til å tenke raskt og kreativt blir dårligere, oppmerksomheten blir springende og flere ting blir slitsomt.

Jeg kan også legge til med liten skrift: jeg blir lettere irritert på andre.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook

Dropp gruppepresset

Jeg er ikke så redd for sykdom en gang i fremtiden, men jeg ønsker å føle meg bra her og nå, og glede meg over det som er.

For mye alkohol legger en demper på det for meg, og derfor har jeg forståelse for at andre også kan ha det på samme måte. Dette er grunnen til at jeg mener at vi bør droppe små-kommentarene, sideblikkene og gruppepresset en gang for alle.

Generelt sett er jeg tilhenger av det frie valg, og jeg er tilhenger av å støtte hverandre når det gjelder beslutninger, særlig i spørsmål som dette, det vil si områder der det er tendenser til gruppepress.

Les mer:

Respekt for andres valg

Vi tilhører kanskje hvitvinsgenerasjonen – hvor daglig alkoholkonsum er enklere og lettere tilgjengelig enn noen gang – men vi bør også føle oss frie til å si «nei takk» og vi bør ha respekt for andres valg.

Når vi aksepterer og støtter hverandre, skaper vi samtidig mere rom og frihet for oss selv.