Hopp til innhold
Replikk

Det er i baren politiske karrierer bygges

Den raskeste veien ut av politikken er tydeligvis å ta seg en joint. Den raskeste veien inn – går forbi bardisken.

Ølflasker six-pack sekspakning

Russefest i parken eller forberedelse til politisk møte? Kristian Fjellanger tar oppgjør med en usunn ruskultur i politikken.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Denne replikken er et svar på Øystein Skjælaaens tekst «To fortellinger om ruspolitikk»

«En joint dreper en politisk karriere mens alkohol nytes fritt på Stortinget», skrev Øystein Skjælaaen fra SIRUS i sin kronikk. Han kunne trukket det enda lengre: Det er vanskelig å gjøre en politisk karriere uten å drikke alkohol. Politikk og alkohol er tilsynelatende uløselig knyttet sammen.

Er det mulig å gjøre politisk karriere uten å drive nettverksbygging i baren? I alle partier, med unntak av Kristelig Folkeparti, er det vanskelig å få til uten å drikke alkohol og drive alliansebygging på festen og nachspielet. Alkohol er ikke bare naturlig i politiske sammenkomster, det er unaturlig at man ikke nyter alkohol.

Er det mulig å gjøre politisk karriere uten å drive nettverksbygging i baren?

Kristian Fjellanger

Om du ikke er med på de riktige og viktige «pilsene» i partiet, så er det vanskelig å gjøre å gjøre suksess. Det er her man i realiteten bestemmer hvem man ønsker å sette på toppen av lista, hvem man skal få valgt som sentralstyremedlemmer og hvem man må drikke øl med neste gang for å få tilstrekkelig med stemmer til de foretrukne kandidatene.

Er man ikke med på denne dansen rundt ølflaska – så er man ofte ute.

Medlemsmøter på pub

En ringerunde NRK gjennomførte i forbindelse med saken der en 17 år gammel jente anmeldte nestleder Helge Solum Larsen for voldtekt i Rogaland Venstre, viste at bare tre av de sju største ungdomspartiene har alkoholforbud på sine arrangementer.

Om du ikke er med på de riktige «pilsene» i partiet, så er det vanskelig å gjøre å gjøre suksess.

Kristian Fjellanger, rådgiver i Burson-Marsteller

Alkohol blir med andre ord innført som en naturlig og avgjørende omgangsform allerede i ungdomspolitikken. Og det fortsetter i moderpartiene.

Mitt eget lokallag, Grünerløkka SV, har faste medlemsmøter annenhver uke. Det er ingen som har stilt spørsmål ved at disse møtene skjer på en av de lokale pubene på løkka.

På en vanlig onsdag er det ingen som reagerer på at man gjerne tar flere halvlitere, mens man diskuterer barnefattigdom og klima.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Maktfordeling på nachspiel

Stortingspolitiker for Senterpartiet Kjersti Toppe, gikk i 2012 ut med et ønske om å avvikle alkoholsalget på Stortinget. «Jeg ble presset til å drikke mer enn jeg ville» sa hun den gangen. Og hun er nok ikke den eneste på Stortinget som har følt på det.

Hvor mange «maktnachspiel» finner ikke sted hver eneste uke?

Kristian Fjellanger, rådgiver i Burson-Marsteller

Men samtidig har man også følt på at de samtalene som skjer etter den tredje vinflaska, kan være avgjørende for utfallet i en sak. Derfor velger man å fortsette å drikke, for ikke å komme på sidelinjen. Hvem husker ikke daværende næringsminister Trond Giskes mye omtalte nachspiel på Lorry med forskjellige samfunnstopper? Hvor mange slike «maktnachspiel» finner ikke sted hver eneste uke? Der små og store avgjørelser i realiteten blir tatt. Forskjellen på dette og andre tilsvarende «politiske nachspiel» – er at dette havnet på fremsiden av landets aviser.

Høyre og Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen varsler at de vil ta et oppgjør med liberaliseringskulturen i partiet, etter at det er blitt avdekket flere saker knyttet til bruk av hasj i partiet. Kanskje det er på tide å se på hele det politiske landskapet og den ruskultur som faktisk råder. Også blant moderpartiene.

Det må være mulig å bli stortingsrepresentant eller statsråd, uten å risikere å få skrumplever på kjøpet.