Kommentar

Polio og politikk i Pakistan

Denne uka ble ni helsearbeidere drept mens de var i ferd med å vaksinere pakistanske barn mot polio. En talsmann for pakistansk Taliban sier de står bak attentatene. Poliovaksiner blir av mange oppfattet som et amerikansk forsøk på å sterilisere muslimer, skriver utenrikskommentator Gro Holm.

Politivaksine med væpnet vakt i Pakistan

En pakistansk politimann står vakt mens en helsearbeider vaksinerer et ungt barn for polio i storbyen Lahore. 6.000 helsearbeidere trosset Talibans forbud for å vaksinere barn, beskyttet av 3.000 politimenn.

Foto: Arif Ali / Afp

Meningen var at 250.000 frivillige skulle vaksinere 18,3 millioner pakistanske barn mot polio i løpet av denne uka. Slik gikk det ikke, for pakistansk Taliban slo til og drepte ni helsearbeidere i storbyen Karachi i sør og i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen nordøst i Pakistan.

Regjeringen og Verdens helseorganisasjon valgte å stanse vaksineringen inntil videre i disse områdene. Men torsdag dro 6.000 helsearbeidere eskortert av 3.000 politimenn ut i storbyen Lahore for å fortsette dråpevaksineringen som redder liv.

Kamp mellom regjeringen og Taliban

Dette er en kamp om hvem som skal bestemme hva som er best for landets oppvoksende generasjon, regjeringen eller Taliban. Det er også en kamp mot uvitenhet, fordommer og konspirasjonsteorier som rammer Pakistans forhold til USA og andre vestlige land.

For allerede i sommer la lokale makthavere i stammeområdene langs grensa til Afghanistan ned forbud. 161.000 barn i Nord-Waziristan og omtrent like mange i Sør-Waziristan skulle holdes langt unna vaksiner, enten det dreier seg om polio, meslinger, difteri eller hepatitt.

Dette er en kamp om hvem som skal bestemme hva som er best for landets oppvoksende generasjon, regjeringen eller Taliban.

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

– Alle som involverer seg i vaksinerelaterte aktiviteter vil bli tatt resolutt hånd om, uttalte talsmannen Ihsanullah Ihsan fra pakistansk Taliban.

Ifølge helsedirektøren for disse områdene vet alle hva de risikerer ved å trosse forbudet, nemlig halshugging, steining og likvidering.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Tror vaksinene er et steriliseringsprogram

Det er mange som virkelig tror at vaksinene er ledd i et gigantisk steriliseringsprogram for å begrense antall muslimer i verden. I tillegg fikk vaksinasjonsprogrammene et rykte som skjult spionasje da en lege ble dømt til 30 års fengsel for å ha hjulpet CIA med å spore opp Osama bin Laden i hans skjulested i Pakistan.

I følge helsedirektøren for disse områdene vet vaksinearbeiderne hva de risikerer ved å trosse forbudet, nemlig halshugging, steining og likvidering.

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

Under dekke av å drive med vaksinasjon, samlet Dr. Afridi i virkeligheten inn DNA-materiale for å fastslå bin Ladens identitet. Legen ble arrestert av pakistansk politi tre uker etter at amerikanske spesialstyrker drepte Al Qaida-lederen. Ifølge Leger uten grenser har CIA på denne måten skadet vaksinasjonsprogrammer over store deler av verden.

Hundrevis drepes hver måned

Pakistansk Taliban er bare en av mange grupperinger i Pakistan som bruker vold for å nå sine mål. I havnebyen Karachi skal det være 25 ulike organisasjoner med tilknytninger til Al Qaida og Taliban. Hundrevis drepes hver måned, skriver den anerkjente pakistanske kommentatoren Ahmed Rashid.

Motivene varierer fra global hellig krig med islamske emirater som mål, til lokale feider om makt og ressurser. I går ble det kjent at Malala, den 15 år gamle jenta som ble skutt av Taliban fordi hun blogget om jenters rettigheter, ba myndighetene gjøre om på et vedtak om å oppkalle skolen hun gikk på etter henne.

Det er mange som virkelig tror at vaksinene er ledd i et gigantisk steriliseringsprogram for å begrense antall muslimer i verden.

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

Malala frykter flere angrep mot skolen, etter at islamister brøt seg inn og rev ned portretter av henne, mens noen foreldre har startet boikott av undervisningen.

Schizofren politikk fra pakistansk side

Myndighetene i Pakistan frykter dessuten at situasjonen kan bli enda mye verre når NATOs kampstyrker er ute av Afghanistan i 2014. Til nå har de ført en schizofren politikk, der de støtter afghansk Taliban, men kriger mot pakistansk Taliban.

I følge Leger uten grenser har CIA skadet vaksinasjonsprogrammer over store deler av verden.

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

Støtten til de afghanske krigerne har vært forsikringspremien som skal hindre indisk innflytelse. Men samtidig virker de to talibanbevegelsene forsterkende på hverandre, med ringvirkninger også utenfor de utilgjengelige grenseområdene. Derfor skal pakistanske myndigheter nå være i gang med å revurdere sin støtte til afghansk Taliban.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

En avgjørende seier er urealistisk

Et par håndfuller fanger er løslatt og overgitt til afghanske myndigheter, fanger som ellers kunne blitt satt fri mot løfter om tjenester rettet mot det afghanske nasjonsbyggingsprosjektet.

Malala, jenta som ble skutt av Taliban fordi hun blogget om jenters rettigheter, ba myndighetene gjøre om på et vedtak om å oppkalle skolen hun gikk på etter henne. Hun frykter flere angrep mot skolen.

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

Afghanske og pakistanske ledere på høyt nivå møtes for å diskutere veikart for en fred som også inkluderer afghansk Taliban. De er enige om ikke å godta Talibans krav om å forhandle direkte med amerikanerne uten folk som representerer president Karzai til stede.

De direkte samtalene mellom USA og Taliban strandet fordi Kongressen blokkerte utleveringen av 5 Taliban-fanger på Guantánamo, men Taliban skal være interessert i at de gjenopptas.

Det er også lederne i USA, som har forstått at en avgjørende seier på slagmarken ikke er annet enn et tankefoster.

Lederne i USA har forstått at en avgjørende seier på slagmarken i Afghanistan ikke er annet enn et tankefoster.

Gro Holm, utenrikspolitisk kommentator i NRK

Terror er til en viss grad de avmektiges politiske strategi. Men flere steder i Pakistan kontrollerer terroristene store landområder og millioner av menneskers liv. Klarer regjeringene i Afghanistan og Pakistan å slå en kile mellom de mer globalt orienterte hellige krigerne i pakistansk Taliban og de mer nasjonalt orienterte gruppene i afghansk Taliban, ja så er det et nødvendig skritt nærmere fred, men neppe tilstrekkelig.