Hopp til innhold
Kronikk

Pengenes profeter og medienes makt

TV-evangelistens Guds-nærhet målbinder mange, men er sterkt manipulerende og ubibelsk.

Jan Hanvold på Telenor Arena

TV-pastor Jan Hanvold samlet flere tusen til mirakelkonferanse på Telenor arena. Han har samlet inn én milliard kroner de siste femten årene. 'Hanvold er den råeste i klassen når det gjelder forkynnelse av penger som kristen verdi', skriver kronikkforfatteren.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Det stormer rundt den norske teleevangelisten Jan Hanvold. Han har utnevnt seg selv til profet, og bruker tv-mediet til å bygge sin egen tv-kanal og tilstøtende virksomheter. Han har mange fellestrekk med amerikanske teleevangelister som har bidratt til både gode og skandaløse kapitler i mediehistorien.

Det finnes mange fellestrekk for denne typen virksomhet. Det er et gode at også dette fenomenet blir gjenstand for kritisk journalistikk.

Teleevangelisering er et begrep som går tilbake til 1950-tallet. Kristne bevegelser og enkeltpersoner tok sine forkynnende programmer fra radio til tv. Det er mange seriøse og useriøse aktører som har skrevet seg inn i historien. Noen av de mest suksessrike teleevangelister på 70 og 80-tallet skapte store skandaler gjennom en ekstrem imperiebygging, pengemisbruk, utroskap og lettvint omgang med etikken og sannheten.

Kjennetegnene

De mest kjente er evangelister som ser seg som Guds hånd i verden. Tv-programmet er hovedvirksomheten, og pengeinnsamling er en sentral aktivitet. Målet har vært å nå ut til mange givere og partnere, gjennom

  • Forbønn, med vekt på helbredelse fra sykdom
  • Hjelpearbeid blant fattige
  • Bygging av alt fra store mediesentre til opplevelsessentre, hoteller og annet
  • Utvikling av egne skoler for bibelundervisning og medietrening, og i noen tilfeller også høgskoler/universitet.

Dette er sentrale ledd i å bygge sin giverbase. Syke mennesker gir store gaver for å bli bedt for. Hjelpearbeid blant de fattige når ut til givere som tradisjonelt ikke gir gaver til evangelisk arbeid. Imperiebyggingen knytter de mest sentrale støttespillerne sterkere til evangelisten. Alt dette bygger giverbasen og bidrar til enorme inntekter.

De gode og de onde

Den mest kjente av dem er Yale-juristen og evangelisten Pat Robertsen. Han startet sin virksomhet i Virginia – med 70 dollar i kapital. Han fikk etter hvert kjøpt en utrangert tv-kanal. Det var der han lanserte ideen om å be 700 seere tegne seg for 10 dollar i måneden for å sikre de månedlige utgiftene til kanalen. Dette er bakgrunnen for programmet «700 Club», som nå sendes over hele verden. Robertson bygget opp en omfattende og suksessrik virksomhet, som også fikk avleggeren Regent University. Han er den som har unngått de største skandaler, og i 1988 prøvde han seg på å bli presidentkandidat for den republikanske partiet.

Syke mennesker gir store gaver for å bli bedt for

De store skandalene begynte med teleevangelisten Jim Bakker og hans PTL-Club. Han bygget et stort tv-nettverk, en fornøyelsespark og solgte livstidsrettigheter på til tilstøtende luksushotell. I 1987 ble det avslørt økonomisk svindel og han var involvert i en sexskandale som han prøvde å betale seg ut av. Hele imperiet falt og Bakker endte bak lås og slå. Senere fulgte en rekke skandaler med andre teleevangelister i USA. De seriøse aktører kunne ikke veie opp for det omdømmetap virksomhetene fikk i opinionen.

Et selvsentrert Gudsbegrep

Jan Hanvold er den mest kjente teleevangelisten i Norge. I sin imperiebygging følger han mange av de samme spor vi kjenner fra USA. Han har vært ekstremt dyktig til å bygge opp TV Visjon Norge og de mange tilstøtende virksomhetene. Han har også det tilfelles at han har søkt å vinne politisk innflytelse. Ved stortingsvalget i 2013 var han en aktiv pådriver for Partiet De Kristne. De skulle knuse sperregrensen og var på full fart inn i storting og regjering. Det gikk ille, og nå er partiet i full oppløsning.

Det alvorligste ved Hanvold og mange av hans amerikanske kolleger, er Gudsbegrepet og anvendelsen av bibelske tekster

Det alvorligste ved Hanvold og mange av hans amerikanske kolleger, er Gudsbegrepet og anvendelsen av bibelske tekster. Som profet i egne øyne handler de på Guds vegne og bruker Guds ord til å analysere, befale og begrunne sin egen rolle. Hanvold er den råeste i klassen når det gjelder forkynnelse av penger som kristen verdi. Penger er et hovedord i det Hanvold formidler. Mange får problemer når han til og med får Guds hjelp til å lure seg unna bøter for råkjøring. Denne Guds-nærhet målbinder mange, men er sterkt manipulerende og ubibelsk.

Folk spør seg også hvorfor de som er i direkte kontakt med Herren ikke klarer å finansiere en kanal uten et ustanselig mas etter penger. Det får stå ubesvart.

FØLG DEBATTEN: Twitter og Facebook

Mediemakt og avmakt

Det folk setter pris på ved TV Visjon Norge er at kanalen sender mange programmer kristne seere etterspør. Både tradisjonelle pinsevenner og en del lutherske sammenhenger bidrar til sendeflaten. Dette sier noe om at andre tv-kanaler i Norge har utviklet seg i en slik retning av folk tar sin tilflukt til kanaler som TV Visjon Norge.

Hvilken innflytelse har denne typen medievirksomhet? Fra egen og andres forskning ser jeg at det først og fremst er allerede kristne mennesker som setter pris på kristne tv-programmer. Det snakkes i store ord om å vinne og gjenkristne Norge, men det er lite som tyder på at TV Visjon Norge når mange som er utenfor folden. Det er selvsagt legitimt å lage tv for sine egne, men da må det ikke markedsføres som noe annet.

De som er uenig med Hanvold, er utsatt. Men spørsmålene må komme til slike som utnevner seg selv til Guds menn på jorden. En gud som ser penger i alt.

Geir Magnus Nyborg er teolog og medieviter, med doktorgrad i amerikansk teleevangelisering i Bolivia, og er førsteamanuensis ved NLA Høgskolen Bergen.

Se Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten»:

Han tilbyr frelse, helbredelse og suksess. Den som ber, skal få. Og den som gir, får enda mer. Jan Hanvold leder TV Visjon Norge. Kanalen har de siste årene hatt enorme gaveinntekter, fra givere som er overbevist om at tv-pastoren handler på oppdrag fra Gud.