NRK Meny
Kommentar

Peker mot Obama

Denne uka har det stort sett gått Obamas vei. Utenrikskommentator Gro Holm mener det vil være oppsiktsvekkende om Romney nå vinner valget.

Barack Obama

Meningsmålingene stat for stat viser at det ser ut til å gå Obamas vei, skriver Gro Holm.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Det spiller ikke lenger noen rolle hvem som får flest stemmer på landsbasis.

Den kommende presidenten kan godt tape den kampen, men samtidig få flest valgmannsstemmer. Nå, tre dager før valget, er det Obama som ligger best an, både når det gjelder meningsmålinger og støtte som kan påvirke velgere som ikke har bestemt seg.

Lett å gå seg bort

Det er lett å gå seg bort i skogen av meningsmålinger i USA, så det enkleste er å ta utgangspunkt i et gjennomsnitt av dem en anser som relativt uavhengige i forhold til partiene. Deretter må det avgjøres hvor mye en skal legge vekt på statistisk usikkerhet. Av den grunn opererer ulike nettsteder med ulikt antall vippestater, sju, ni eller elleve har gått igjen i det siste.

Etter all sannsynlighet vil Obama klare å få de nødvendige 270 valgmannsstemmene som skal til for å vinne presidentvalget.

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

Men samme hvilket av disse alternativene en velger, er trenden de siste par månedene at Obama leder. Etter all sannsynlighet vil han klare å få de nødvendige 270 valgmannsstemmene som skal til for å vinne presidentvalget.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Gjennomsnittstallene fra flere målinger viser, i følge det anerkjente nettstedet Real Clear Politics, at Obama leder i 8 av 11 vippestater. Dessuten er Romneys margin i den største av vippestatene, Florida, bare halvparten av Obamas margin i den tredje største, Ohio.

Ohio heller mot Obama

Begge kandidater vil i løpet av de siste valgkampdagene rase rundt fra vippestat til vippestat, men viktigst av dem alle er Ohio. Etter krigen er det bare John F. Kennedy som er blitt president uten å vinne i Ohio. Obama vant i 2008, men ved Kongress- og delstatsvalget i 2010 var det republikanerne som seiret. Marginen på meningsmålingene er nå bare vel to prosent i hans favør. Det er lite, særlig når en tar i betraktning at Obama har brukt sin presidentmakt til flere redningspakker for bilindustrien, og at den republikanske guvernøren skaffet seg mange uvenner da han i fjor ville innføre streikeforbud og begrenset forhandlingsrett for politi, brannmenn, lærere og andre offentlig ansatte. Lite, ja, men onsdag kom fire nye uavhengige meningsmålinger for Ohio, og samtlige viste seier for Obama.

Orkanen Sandy har gitt presidenten uventet drahjelp.

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

Dessuten kan han vinne valget selv om han mot formodning taper Ohio. Ja, selv om han i tillegg skulle tape i Virginia, der han også vant sist, kan han komme til å fortsette som president. I følge New York Times er det nå bare sju virkelig usikre vippestater, der den som leder har mindre enn 2,5 prosents forsprang. Fra disse sju må Obama sikre seg 27 valgmannsstemmer, og det kan han også få ved å vinne i Wisconsin, Iowa, New Hampshire og Colorado.

I følge samme avis mangler Romney 64 valgmannsstemmer, som han må skaffe seg fra de samme sju vippestatene.

LES OGSÅ: Stormen verst for Romney

Uventet medvind

Orkanen Sandy har gitt presidenten uventet drahjelp. Obama som landsfader appellerer til kvinnene, og en del utro kvinnevelgere er på vei tilbake. The Washington Post gjengir en meningsmåling hvor 79 prosent av amerikanerne sier at presidenten taklet orkanen Sandy «glimrende» eller «godt».

Det er vanskelig å si hvilken effekt disse støtteerklæringene vil ha på ubestemte velgere eller valgdeltakelsen. Men de er i alle fall ikke til Mitt Romneys fordel.

Gro Holm, utenrikskommentator i NRK

To republikanske guvernører har gitt ham høylytt ros, og den mektige borgermesteren i New York, Michael Bloomberg, har forlatt sin posisjon som uavhengig og sier han støtter Obama. Allerede i forrige uke gav USAs tidligere republikanske utenriksminister, Colin Powell, sin støtte til presidenten.

Det er vanskelig å si hvilken effekt disse støtteerklæringene vil ha på ubestemte velgere eller valgdeltakelsen. Men de er i alle fall ikke til Mitt Romneys fordel.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Ikke avgjort ennå

Det var absolutt ingenting Romney kunne gjøre for å komme i sentrum under de verste orkandagene. Nå er det fritt fram igjen, og han har visst å utnytte Obamas forslag om å utnevne en ny minister som skal koordinere stimuleringstiltak for næringslivet. «Vi trenger ingen forretningsminister for å forstå forretninger, vi trenger en president som forstår forretninger, det gjør jeg», polemiserte Romney. Obama svarer med å karakterisere sin motpart som «en talentfull selger» som vil snu klokka og jobbe for baklengs forandring.

Obama leder, men valget er ikke avgjort før det er avgjort. Demokratene har den mest effektive grasrota i valgkampmaskineriet. Nå blir det deres oppgave å sørge for at de unge og de desillusjonerte bruker sin stemme. For Romney er en mektigere utfordrer enn mange hadde trodd.