Kronikk

Oslo Pride: Viktigere enn noen gang

Vi pleier å bli spurt om en slik markering fortsatt er nødvendig. I år er det ingen som har stilt spørsmålet.

Oslo pride

Oslo Pride avsluttes alltid med en parade, og i år går vi i solidaritet med alle som ikke har den samme friheten som oss, skriver kronikkforfatteren. Her bæres regnbueflagget gjennom Oslo under Pride-paraden i fjor.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I dag starter Oslo Pride. I løpet av de neste 10 dagene vil vi oppleve rundt 200 ulike arrangementer og markeringer. Oslo Pride er ikke bare feiring og parade, men også en viktig politisk markering og sosial møteplass for LHBT-personer fra hele landet.

Hvert år siden jeg startet å engasjere meg i Oslo Pride har journalister spurt meg hvorfor en slik markering fortsatt er nødvendig. I år er det ingen som har stilt meg det spørsmålet. Orlando-tragedien har gitt oss alle en tragisk påminnelse om hvor viktig pride fortsatt er.

Tar tryggheten tilbake

Massedrapsmannen Omar Mateen har gjort mange skeive utrygge den siste uken. Jeg har fått mange henvendelser fra frivillige, journalister og publikum som lurer på om det fortsatt er trygt å møte opp i paraden og alle de andre arrangementene vi har i løpet av uken. Trygghet har alltid vært noe av det viktigste med pride. Hvert år lager vi en trygg havn for alle som føler seg litt annerledes på skolen, arbeidsplassen eller i sitt lokalmiljø.

Orlando-tragedien har gitt oss alle en tragisk påminnelse om hvor viktig pride fortsatt er.

Pride skal være et sted der alle kan føle seg fri uten å frykte mobbing, trakassering eller vold. Massedrapsmannen Omar Mateen har i løpet av en natt revet denne tryggheten vekk fra oss. I dag og gjennom hele Oslo Pride skal vi stå sammen for å ta tryggheten vår tilbake.

«Homo» vanlig skjellsord

Oslo Pride er ikke bare viktig på grunn av tragedien i Orlando. Pride er viktig fordi det fortsatt finnes negative holdninger til homofile og transpersoner i alle deler av samfunnet. Homofile og transpersoner opplever mobbing, diskriminering og trakassering hver eneste dag. Og det er langt fra bare homofile og transpersoner som er rammet.

Homo er fortsatt et av de vanligste skjellsordene i skolen, og man trenger ikke å være homo for å få det slengt etter seg. I dag blir mange mobbet på grunn av sin feminine eller maskuline væremåte.

Samfunnet har fortsatt strenge forventninger til hvordan gutter og jenter skal se ut og oppføre seg. Personer som avviker fra normen blir lett et sårbart mål uavhengig av seksuell orientering. Negative holdninger til homofile og transpersoner rammer derfor også heterofile. Oslo Pride angår oss alle.

Gjennom hele Oslo Pride skal vi stå sammen for å ta tryggheten vår tilbake.

Vis solidaritet ved å delta!

Å slutte seg til paraden er en viktig måte å vise sin støtte på. Vi har i mange år hatt statsråder, stortingsrepresentanter og byråder med i paraden. I år trenger vi også bred deltagelse fra lokale ledere. Prester, imamer, fotballtrenere, foreldre og lærere er viktige ledere og forbilder i sine lokalsamfunn.

Solveig Horne og Bent Høie i pride-parade

Politikere har ofte deltatt i Pride-paraden. I år ber arrangørene om større deltakelse fra lokale ledere i skolen, religiøse organisasjoner og frivillige organisasjoner. Her går statsrådene Bent Høie (H) og Solveig Horne (Frp) i fjorårets parade.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vi må vise at det er greit å være både feminin og maskulin, homo, lesbisk, bifil eller transperson, uavhengig av hva slags religiøs, etnisk eller sosial bakgrunn man har. Her spiller lokale ledere en helt sentral rolle.

Ikke alle har vår frihet

I år oppfordrer jeg alle til å ta en ekstra titt på programmet. Oslo Pride er mye mer enn bare en parade. Vi får gjester fra 15 ulike land som vil fortelle om sine erfaringer fra hjemlandet. Mange steder i verden er det mye verre å være homofil eller transperson enn i Norge.

Homofili er fortsatt kriminelt i 75 land, og flere land praktiserer også dødsstraff. Transpersoner og andre som bryter forventningene til hvordan en mann eller kvinne skal se ut eller oppføre seg blir ofte beskyldt og straffet for uanstendig oppførsel.

Vi trenger bred deltagelse fra lokale ledere. Prester, imamer, fotballtrenere, foreldre og lærere er viktige ledere og forbilder.

Årets tema er solidaritet. I år går vi i solidaritet med alle som ikke har den samme friheten som oss. Vi feirer at vi har friheten til å uttrykke hvem vi faktisk er.

Samtidig vil vi minnes ofrene i Orlando, og alle andre som verden over blir forfulgt og drept på grunn av sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet.

Pride er fortsatt viktig så lenge personer blir forfulgt, mobbet og trakassert kun fordi de er annerledes.