Kommentar

Oscarfavoritt som splitter folket

Clint Eastwoods fortelling om skarpskytteren Chris Kyle har skapt sterk debatt i USA. Denne helgen er «American Sniper» en av Oscar-favorittene.

Kyle Gallner og Bradley Cooper i American Sniper.

Kyle Gallner (til venstre) og Bradley Cooper i en scene fra filmen 'American Sniper', som er basert på selvbiografien til Chris Kyle. Han skriver at han 'hadde den beste tiden i sitt liv' som snikskytter for Navy SEAL.

Foto: Uncredited / Ap

Kyle ble berømt fordi han som snikskytter i Irak drepte minst 160 mennesker og skrev bok om det. Filmen om hans liv, «American Sniper», er en av favorittene til Oscar som beste film.

Til krig på grunn av 11. september-angrepene?

Regissør Clint Eastwood lar hele filmen handle om Irak-krigen sett med Kyles øyne. Det er inntrykkene fra terrorangrepene mot USA 11. september 2001 som får Kyle til å verve seg til elitestyrken Navy SEALS, lar filmen oss forstå.

Men Irak-invasjonen hadde lite med 11. september å gjøre. Al Qaida hadde ikke noe fotfeste i landet under Saddam Husseins styre. Det var (den feilaktige) påstanden om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen som ble brukt som begrunnelse av daværende president George W Bush, visepresident Dick Cheney og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Condoleezza Rice.

I filmen framstår Irak-invasjonen i 2003 nærmest som en nødvendig følge av 11. september, hvilket den absolutt ikke var.

Mustafa har så å si ingen menneskelige trekk, og representerer underforstått al Qaida, som slett ikke utgjorde noen kraft da USA rykket inn.

Gro Holm, NRKs korrespondent i USA.

FØLG DEBATTEN: Ytring på twitter

Kyles onde motstandere

Vi møter ingen virkelig sympatiske irakere i filmen, Kyle refererer til dem som «ville» og filmen gjør ingenting for å balansere det inntrykket. Irakerne har stort sett roller som kulisser for Kyles heltedåder og amerikanernes rettferdige og nødvendige krig.

Kyle blir nødt til å skyte en kvinne med en sønn på 11-12 år, fordi de er i ferd med å kaste en granat mot amerikanske soldater som han er sendt ut for å beskytte.

Den treffsikre hovedmotstanderen er den syriske snikskytteren Mustafa, en skikkelse som ikke finnes i Kyles selvbiografiske bok. Mustafa har så å si ingen menneskelige trekk, og representerer underforstått al Qaida, som altså nesten ikke fantes i Irak og slett ikke utgjorde noen kraft da USA rykket inn.

Michael Moore fikk så hatten passet da han twitret om at snikskyttere er «feiginger».

Gro Holm, NRKs korrespondent i USA.

Familien i sentrum

Regissør Clint Eastwood har vært forsiktig med å kommentere filmen etter premieren. Men på en lunsj for filmprodusenter nylig sa han at «den viktigste antikrigsytringen handler om hva den (krigen, journ. anm.) gjør mot de etterlatte familiene».

Spennende krig med Bradley Cooper.

Filmpolitiet i P3 mente "American Sniper" leverer "rått håndverk, med en høyst troverdig miljøskildring, spennende krigssekvenser med en iskald og overbevisende Bradley Cooper."

Utsagnet sier mye om Eastwoods perspektiv, og det forklarer delvis hvorfor filmen er blitt som den er. For filmens Chris Kyle har tydelig problemer med å leve et vanlig familieliv de gangene han er hjemme i Texas på perm. To barn kommer til verden, nærmest ved en tilfeldighet mellom slagene. Men for Kyle er det medsoldatene i Irak som er hans nærmeste. Kona gir imidlertid klar beskjed om at ekteskapet står i fare, og Kyle velger familien framfor å fortsette som snikskytter.

Den delen av filmen er troverdig, også det at han bestemmer seg for å hjelpe veteraner med fysiske og psykiske skader etter hjemkomst. En av dem blir hans skjebne. I 2013 blir Kyle og en nabo skutt og drept av veteranen Eddie Ray Routh, på en skytebane i nærheten av hjemmet.

American Sniper har til nå spilt inn 2,3 milliarder kroner bare i USA.

Gro Holm, NRKs korrespondent i USA.

Politiserte amerikanske reaksjoner

Reaksjonene på filmen har i stor grad fulgt politiske skillelinjer her i USA. Den svært populære talkshowverten Bill Maher sa at filmen handler om en «psykopatisk patriot». Den liberal dokumentarfilm-regissøren Michael Moore fikk så hatten passet da han twitret om at snikskyttere er «feiginger». Moore gikk seinere ut og sa at han «fullt ut støtter soldatene».

Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin raste over Hollywood-radikalere som «spytter på gravene til frihetskjempere som gjør det mulig for dere å holde på med det dere gjør».

Mer nøkterne positive kommentarer går på at folk som Kyle er nødvendige når landet først er i krig.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook

Kassasuksess og Oscar-nominasjoner

«American Sniper» har til nå spilt inn 2,3 milliarder kroner bare i USA. Det er visstnok mer enn Steven Spielbergs «Redd menig Ryan» fra 1998 spilte inn. De første dagene etter premiéren var det vanskelig å få billetter til filmen.

Filmen er en av favorittene til Oscar for beste film, der den konkurrerer med blant annet «The Imitation Game» med norske Morten Tyldum som regissør. Skuespilleren Bradley Cooper er en av favorittene til prisen for beste hovedrolle, og i totalt er «American Sniper» nominert i seks kategorier, inkludert beste manus og beste lyd.

Er post-traumatisk lidelse nok til å bli fritatt for straff? Diskusjonen er i full gang i og utenfor rettssalen i Texas.

Gro Holm, NRKs korrespondent i USA.

Kyles drapsmann sinnsyk?

Også utenfor kinoene handler mye om Chris Kyles liv og skjebne. I en liten by i Texas startet rettsaken mot Kyles drapsmann i forrige uke. Forsvaret har forsøkt å få utsatt saken på grunn av filmen.

Eddie Ray Routh har for lengst tilstått drapet, og det er kjent at han var diagnostisert med post-traumatiske stresslidelse og gikk på anti-psykotiske medisiner. Men er post-traumatisk lidelse nok til å bli fritatt for straff?

Den diskusjonen er nå i full gang i og utenfor rettssalen i Texas. Forsvaret viser blant annet til Kyles sms til naboen som satt ved siden av ham i pickup’n ut til skytebanen. Fyren er «gått fra vettet», skrev han om krigsveteranen som snart skulle ta livet av dem begge.

Til sjuende og sist klarte han altså ikke å forsvare seg mot noe så uventet som skudd fra en av sine egne.