NRK Meny
Replikk

Om talibanere og catfights

Kirurg Halvdan Vier Simensen burde løfte blikket litt.

Gynekolog-stol

Det som bekymrer meg og mange andre er et stadig økende kroppspress, som nå også omfatter underlivet, skriver kronikkforfatteren.

Foto: : Berit Roald / SCANPIX

Kirurg Halvdan Vier Simensen er aktiv i diskusjonen om intimkirurgi. Det er bra. Men innlegget hans som svar på Støkken Dahl og Brochmanns «(S) kjønnhetstyranniet» er dessverre eksempel på en debatteknikk langt under pari, for ikke å si under beltestedet.

Og jeg skulle ønske han kunne løfte blikket litt, og se dette i en større sammenheng.

Debatten om intimkirurgi handler nemlig ikke om enkeltmenneskers valg, eller enkeltlegers praksis. Det som bekymrer meg og mange andre er et stadig økende kroppspress, som nå også omfatter underlivet, og som gjør at mange kvinner oppfatter underlivet sitt som avvikende og vurderer operasjon.

Og nei, dr. Simensen, dette handler ikke om at kvinner er kvinner verst

Det kan godt være Simensen og hans kolleger har en edruelig praksis og kun opererer kvinner som har reelle problemer, men en del av hans egne uttalelser, og markedsføringen til visse klinikker, bidrar dessverre til å bygge opp under forestillingen om at kvinnekjønnet skal være symmetrisk og ryddig, og at uønskede folder skal friseres og stusses.

Det er altså tendensen og holdningene som er problemet. Jeg har ikke hørt noen i denne debatten kritisere de kvinnene som ønsker intimkirurgi. Vi kritiserer pornoindustrien, skjønnhetsindustrien og kroppspresset. Og vi stiller spørsmål ved etikken i å operere folk som man selv definerer som normale.

Og nei, dr. Simensen, dette handler ikke om at kvinner er kvinner verst. Men du skriver deg dessverre inn i en lang tradisjon hvor legitime diskusjoner blir avfeid som misunnelse og intoleranse kvinner imellom.

Simensen mener samfunnet har akseptert all verdens skjønnhetsidealer og tvilsomme kirurgiske inngrep i årtier, og at det først var når vi kom til underlivet at det ble bråk. Dette er selvfølgelig ikke riktig.

Intimkirurgi er ikke det samme som kjønnslemlestelse, bevares, men at dette er en gråsone kommer vi ikke fra.

Skjønnhetsindustrien og kosmetiske operasjoner har vært under debatt siden 1970-tallet, og det er spesielt kvinnebevegelsen som har jobbet for å bevisstgjøre kvinner om at man selv kan velge om man vil la seg styre av skjønnhetsidealer eller ei. At det er fokus på intimkirurgi og underlivsperfeksjon nå for tida, skyldes dels at det er ganske nytt, og dels at det er et spesielt sårbart område.

Det er også det eneste området på kroppen hvor det finnes et spesifikt lovverk som skal beskytte kvinner og jenter mot overgrep (kjønnslemlestelse). Intimkirurgi er ikke det samme som kjønnslemlestelse, bevares, men at dette er en gråsone kommer vi ikke fra. Det må vi få diskutere uten å bli kalt talibanere.

Når det gjelder Brochmann og Støkken Dahl, er de riktig nok studenter. Men jeg har lest boka deres og fulgt med på bloggen Underlivet, og kan vitne om at de vet mer om kvinners underliv enn mange erfarne leger. Og med de tusenvis av spørsmålene de får inn på bloggen, vet de mer enn både meg og Simensen om hva som rører seg blant både voksne og ungdommer. Simensens sleivspark og nedlatenhet overfor disse flotte kollegene er forstemmende.

FØLG DEBATTEN: Facebook OG Twitter