Kronikk

Offentlig skittentøysvask

Jeg kunne samlet nok historier fra fortørnede kvinner til å bytte ut halve offentligheten, skriver Gunn Hild Lem om debatten etter Ingebrigtsen-saken.

Roger Ingebrigtsen

Forskjellene er større enn likhetene mellom sakene der Roger Ingebrigtsen og Rune Øygard er involvert, skriver Gunn Hild Lem.

Foto: Roger Manndal / NRK

En ny sak har sine runder i tabloidaviser og sosiale medier. Under rettssaken mot ordføreren i Vågå skrev jeg kronikken «Hva skjedde med anstendigheten?» på NRK Ytring.

Det kan man lure på i disse dager også, men forskjellene er større enn likhetene, selv om svertingen og skyttergravskrigen er like smakløs.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Herjet av hormoner

I Vågå-saken var jenta 13 da de angivelige overgrepene startet, det er mer enn to år før den seksuelle lavalderen.

Det forventes at 17-åringer er modne nok til å kunne velge om de vil inngå i seksuelle relasjoner, uten at samfunnet uten videre skal straffe partnerne deres.

Gunn Hild Lem, skribent

Jenter på 13, 14 og 15 har ofte en slående diskrepans mellom kroppslig modenhet og mental og emosjonell umodenhet. De herjes av hormoner, setter seksualiteten sin på utstilling (og stanses knapt i vårt overseksualiserte samfunn) uten å forstå eller kunne håndtere begjæret de kan vekke. De må derfor beskyttes av lover, men også av vår anstendighet.

De angivelige overgrepene ble den gang meldt til politiet. Det ble en etterforskning av et påstått forhold som etter straffeloven er forbudt. Skittentøyvasken som fulgte ble innledet av alle støttespillerne til ordføreren som gikk ut mot jenta før alle fakta var kjent. Avisene var de eneste som tjente på det. Heldigvis for oss alle ga ei tøff jente oss muligheten til å følge saken slik den ryddig og ordentlig ble lagt frem i rettssalen. Forhåpentligvis lærer vi noe av det.

LES OGSÅ: Hvem visste om Ingebrigtsens forhold?

Også voksne mennesker kan utnyttes

I saken om Roger Ingebrigtsen er det meste annerledes. Kvinnen var for det første 17 år da forholdet startet. Det er over den seksualle lavalderen, en grense som er satt fordi det forventes at 17-åringer er modne nok til å kunne velge om de vil inngå i seksuelle relasjoner, uten at samfunnet uten videre skal straffe partnerne deres.

En mann på 37 har selvsagt mange muligheter til å manipulere en 17-åring, men også til å tilfredsstille en kåt 17-åring, selv om det er en tanke mange, ikke minst mødre, vegrer seg for å tenke.

Gunn Hild Lem, skribent

Det betyr ikke at 17-åringer ikke kan bli utnyttet, eller at de liker alle seksuelle aktiviteter de deltar i. Også voksne mennesker kan utnyttes og/eller skamme seg. Men over den seksuelle lavalder er straff knyttet direkte til overgrep, voldtekt og utnyttelse, ikke til anger eller såre følelser.

En mann på 37 har selvsagt mange muligheter til å manipulere en 17-åring, men også til å tilfredsstille en kåt 17-åring, selv om det er en tanke mange, ikke minst mødre, vegrer seg for å tenke. En 37-åring er ikke middelaldrende og kan være attraktiv, karismatisk og sexy. Aldersforskjellen er ikke i seg selv uakseptabel. Den burde likevel mane til forsiktighet og tilbakeholdenhet hos den voksne fordi den unge parten i de aller fleste tilfeller vil være så mye mer sårbar. Alle varsellamper burde dessuten blinke rødt i det man får lyst til å ta ungdomspolitikere i eget parti med til sengs.

LES OGSÅ: - Meningskappløpet på nett er kvalmende

Jeg flytter gjerne til den kloden

En kommentar om blaming the victim: Å si at en 17-åring kan være kåt og kan ha lyst på en mann på 37 er ikke å legge skyld på noen.

At to mennesker har lyst på hverandre er ikke straffbart, heller ikke om mange nok synes forholdet er uakseptabelt. Å legge skylden på offeret er noe du først kan gjøre når det er snakk om en straffbar eller uetisk relasjon, som at hun er mindreårig eller det er brukt tvang eller manipulasjon.

De må befinne seg på en klode der det å være et seksuelt offer ikke er stigmatiserende. Jeg melder gjerne flytting.

Gunn Hild Lem, skribent

Det er forbudt å skjenke en 17-åring, slik kvinnen hevder Ingebrigtsen skal ha gjort, men som Ingebrigtsen selv bestrider. Det er lov for en 17-åring å si nei til alkohol, men det ville vært å legge skylden på offeret om jeg derfor frikjente den voksne for en angivelig skjenking. En annen variant er den gapestokken kvinnen nå blir satt i av alle dem som mener hele saken er en drittpakke ment for å fremme hennes politiske karriere. De må befinne seg på en klode der det å være et seksuelt offer ikke er stigmatiserende. Jeg melder gjerne flytting.

LES OGSÅ: Ingebrigtsen-saken splitter Ap

Krenkede bør anmelde

Den som mener seg krenket bør anmelde slik at politiet kan sette i gang en ryddig etterforskning av saken.

Hvordan kommer offentligheten til å se ut dersom det blir normen å henge hverandre ut for gamle synder?

Gunn Hild Lem, skribent

Politiet har dessverre ikke et godt rykte i sedelighetssaker, noe som gjør at mange kvier seg fra å anmelde. Løsningen er likevel ikke å kjøre saken i media eller i partiet, som bare er en omvei til media.

Hvordan kommer offentligheten til å se ut dersom det blir normen å henge hverandre ut for gamle synder? At det vil være enormt fordummende er det minste problemet. Rettsløsheten er det største.

Kunne byttet ut halve offentligheten

Alle de seksuelle forholdene mennesker har eller har hatt, har ikke vært like givende for begge parter, noen har skapt sår og noen av de sårede har nok lyst på hevn. Med en liten forespørsel på Facebook kunne jeg sannsynligvis samlet nok historier fra fortørnede kvinner til at vi kunne byttet ut halve offentligheten dersom alle anklagede skulle fraskrevet seg alle verv og mistet jobben.

Denne kvinnen kan like fullt ha blitt utsatt for reelle overgrep, men oppgjøret må ta sikrere former, også for den krenkede part. Nå henges de begge til tørk.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Sex er vanskelig å regulere

Sex er vanskelig å regulere. Et fritt samtykke til sex er bare et minimumskrav. I virkelighetens verden er mennesker ofte selvdestruktive, de har seksuelle fantasier som produserer skam. De vikler seg inn i spiraler der sex, kjærlighet, sjalusi, hat, maktkamper og alt rotet i den menneskelige sjel utspiller seg.

Dette er sjelden stoff for rettssalene, og enda mindre for tabloide oppslag og imfame utspill på Facebook. Er ikke forholdet alvorlig nok, klart nok eller for gammelt til at man vil anmelde, bør man la saken ligge død. Dersom den krenkede part mener forholdet er alvorlig nok, tjener alle på en etterforskning og en eventuell rettssak, også fremtidige ofre.