Replikk

NTB om Midtøsten-dekningen

Vi tar all kritikk seriøst og underlegger den grundige vurderinger internt i redaksjonen, skriver nyhetsredaktøren i NTB.

Palestinian demonstrators hurl stones at Israeli troops during a protest on the Gaza border

NTB skal søke balanse og nøktern framstilling av saker vi dekker. Det gjelder også det som skjer i Midtøsten, inkludert den israelsk-palestinske konflikten, skriver replikkforfatteren. Bildet viser demonstranter som kaster stein mot israelske soldater under en demonstrasjon 17. august i år.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Dan Poraz, som er chargé d’affaires ved den israelske ambassaden i Oslo, anklager i et innlegg NTB for å rette «en moderne form for blodanklage» mot staten Israel.

Bakgrunnen er rapporter om at barn og demonstranter blir drept ved gjerdet som skiller Israel fra Gaza. Han beskylder oss også for å bidra til en demonisering av landet, «i likhet med middelalderens blodanklage om jøder som myrder kristne barn var ment for å demonisere jødiske individer i middelalderens Europa.»

Som et nyhetsbyrå som leverer tekst, bilder og andre tjenester til så å si alle norske medier skal NTB søke balanse og nøktern framstilling av saker vi dekker. Det gjelder også det som skjer i Midtøsten, inkludert den israelsk-palestinske konflikten.

Nettopp fordi vi søker å holde oss til fakta, vil mange av sakene handle om hvem og hvor mange som har blitt drept i dette området. Og fakta er at søkelyset i stor grad er rettet mot Israel. Norges utenriksminister har kritisert Israel for å skyte med skarpt mot det som i hovedsak er ubevæpnede demonstranter, og hun sier at «dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter». Også fra andre land og FN har det kommet sterk kritikk av israelsk bruk av makt på grensen mellom Israel og Gaza.

Selv om mye av kritikken rammer Israel, har selvsagt denne konflikten mer enn én side. Vi er opptatt av også «den andre siden» skal være synlig. Derfor rapporterer vi om angrep fra Gaza mot Israel og mot israelske soldater og sivile. Vi skriver om de interne konfliktene på palestinsk side og synliggjør den kritikken som rettes mot Hamas særlig i spørsmålet om Gaza.

Vi tar all kritikk av vår dekning seriøst og underlegger den grundige vurderinger internt i redaksjonen. Våre kunder og leserne deres skal være trygg på at vi opererer etter grunnleggende journalistiske standarder også når vi rapporter om konfliktene i Midtøsten.