Replikk

NRKs overtramp

Israels krigføring dekkes for mye av media og sammenlignes ikke nok med kriger i andre land.

Israelske soldater ser på granater som sendes mot Gazastripen

Israelske soldater ser på granater som sendes mot Gazastripen.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Dette er en replikk til kommentaren «Om å rapportere fra krigen», red.anm.

NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk forsvarer utenriksmedarbeider Sidsel Wold, men unngår å kommentere hennes konkrete overtramp som har skapt rekordstrøm av klager til NRK.

Wold er uten tvil en språkmektig og erfaren journalist. Men alt for ofte faller hun i en grøft hvor budskapet blir partisk og språket propagandistisk. Tre eksempler:

Dagsnytt 10. juli: «Men palestinerne her i Gaza vet godt at deres liv er ingenting verd for den israelske hæren.»

Hovedproblemet i NRKs dekning er den enorme overdekningen som blir gitt av konflikter hvor Israel er involvert, sammenlignet med andre lands konflikter.

Conrad Myrland, MIFF

Dagsrevyen 11. juli: «Gaza-folk er livredde [for en bakkeinvasjon], for da vet de at det kommer inn masse nervøse israelske soldater som skyter på alt som rører seg.»

Dagsnytt lørdag 12. juli: «Ja, her bombes det i ett sett. Vi hører drønn hvert 20., hvert 30. sekund, og sånn har et vært siden halv seks lokal tid i morges. (...) Men du vet jo det at hver gang du hører et smell er det antakeligvis noen som dør.»

Det hadde vært tusenvis av drønn på Gaza-stripen, men under 150 palestinere var på dette tidspunktet drept. Å hevde at israelske soldater skyter på alt som rører seg er grov løgn og sjikane mot en av verdens best trente hærstyrker.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Hva er feil med NRKs dekning

Kalbakk påpeker at konsekvensene for sivilbefolkningen må bli fortalt. Det har vi ingen problemer med.

Hovedproblemet i NRKs dekning er generelt den enorme overdekningen som blir gitt av konflikter hvor Israel er involvert, sammenlignet med andre lands konflikter. Vi ser det tydelig også denne gang, at konflikter hvor ti og hundre ganger flere mennesker blir drept og drevet på flukt, kommer helt i skyggen. Effekten av denne prioriteringen, som har ligget fast i minst to generasjoner, er at 4 av 10 nordmenn sidestiller Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene.

Det andre hovedproblemet med NRKs dekning, er at Israels krigføring ikke blir sammenlignet med andre lands krigføring.

14. juli opplevde jeg selv hvor lite interessant dette er for NRK, da jeg var gjest på Dagsrevyen. Det ble gjengitt en rapport fra en israelsk organisasjon som hevdet Israel gjennomførte krigsforbrytelser med å bombe bolighus til Hamas-ledere, etter advarsler vel og merke.

Følger reglene for krigføring

Da jeg påpekte at Norge har bombet bolighus til Gaddafi-regimet for bare tre år siden, og drept tusener av afghanere, var ikke dette så interessant å høre på. Men det er slike sammenligninger som hele tiden må gjøres.

Israel må gjerne kritiseres og fordømmes, hvis man bruker de samme standarder som man bruker for andre land.

Conrad Myrland, MIFF

Israel må gjerne kritiseres og fordømmes, hvis man bruker de samme standarder som man bruker for andre land. Særlig blir kritikken verdt å høre på dersom noen også samtidig dømmer Israels fiender etter de samme standarder.

Faktum er at Israel følger reglene for krigføring «godt over gjennomsnittlig» i forhold til hva som er vanlig ellers i verden. Det er vurderingen til seniorforsker Cecilie Hellestveit, en av de fremste ekspertene i Norge på krigens folkerett.