Hopp til innhold
Kronikk

Norske feministers største svik

Feminismen er død fordi du er redd for å virke rasistisk.

Kvinnedagen 8. mars

I dag er det igjen klart for 8. mars-markeringer, også på Youngstorget i Oslo. «Vi beundrer jo norske feministers trøkk i kampen mot det som er urettferdig, men det er også derfor dere skuffer oss. For den verste diskrimineringen og de groveste overgrepene blir bare oversett», skriver kronikkforfatteren. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

De unge kvinnene i antikkens Aten kunne ikke gå ut av huset uten en mannlig følgesvenn, og ble de voldtatt, ble de hardt sanksjonert.

I oldtidens Roma hadde mannen full rett til å straffe sin hustru for å være uanstendig, og også rett til å drepe henne -faktisk ble han applaudert.

I flere hundre år ble kvinner som viste tegn på selvstendighet og interesse for kunnskap anklaget for å være hekser og brent på bål. De ble sett på som djevelkvinner med dårlig seksualmoral.

Vi glemmer at kvinner med utenlandsk bakgrunn opplever det samme i dag som kvinner i Europa opplevde for flere hundre år siden.

Under renessansen var kyskhetsbelter flittig brukt for å stenge igjen kvinners underliv. Mannen måtte sikre seg at hun ikke var utro og ble fristet mens han var borte.

Og unge piker måtte bruke korsett rundt brystene for at ikke puppene skulle synes gjennom klærne.

Får dere sjokk?

Tenk så heldige vi er, fordi de tidlige europeiske kvinnene tok kampene for oss. I dag trenger vi bare å rope om likelønn, tidsklemma, og hår under armene.

Men noen blir glemt. Det er noen vi svikter.

Det er kvinner i Norge i dag som ikke får lov til å gå ut uten en mannlig følgesvenn, slik som det var under den greske antikkens tid. Får dere sjokk?

Eller hva hvis jeg sier at enkelte menn her i landet har status blant sine egne fordi de valgte å drepe dama si da hun oppførte seg «horete», slik som i oldtidens Roma. Blir dere opprørt?

Enkelte menn her i landet har status blant sine egne fordi de valgte å drepe dama si da hun oppførte seg «horete».

Hva hvis jeg sier at enkelte norske jenter blir sett på som «de som ble fristet av djevelen» fordi de valgte å utdanne seg, og ønsker å leve et selvstendig liv. De blir dømt og straffet resten av livet. Urettferdig?

Lever som i oldtiden

Eller når man skjærer vekk klitoris og syr igjen vaginaen til unge jenter for å kontrollere seksuallivet med samme formål som kyskhetsbeltet hadde. Nå håper jeg hue deres spinner.

Hva hvis du får vite at jenter må adlyde sine mannlige familiemedlemmer fullstendig, og hvis hun ikke gjør det blir hun hardt straffet. Slik som under renessansen. Noen får heller ikke lov til å utdanne seg etter ungdomsskolen fordi det er tiden for ekteskap.

Og det er altfor mange eksempler på jenter her til lands som ikke kan kle seg slik de ønsker av samme grunn som kvinner i oldtidens Europa. Hennes fremtid, ære, og i noen tilfeller også liv, avhenger av om hun viser kløft eller ikke. Klikker dere litt nå?

Det hadde gledet meg om dere ropte like høyt som dere gjør når dere ser kvinneplakater med «thigh gap» i det offentlige rom.

Det skjer i Norge i 2016

Vi er stolte av vår europeiske kvinnefrigjøring, vi hedrer den hvert år. Men vi glemmer at kvinner med utenlandsk bakgrunn opplever det samme i dag som kvinner i Europa opplevde for flere hundre år siden. Det skjer i Norge. I 2016.

Dere visste alt dette, men dere tør ikke å si noe om det. Dere er redde for å si noe feil. Dere er redde for å virke hatefulle, men jeg sier at du bør kalle overgrep for overgrep uansett kulturell forankring.

Etter at jeg skrev en kronikk i fjor var det flere feminister som betrodde seg til meg om at de var redde for å virke rasistiske og fordomsfulle hvis de uttalte seg om «våre skikker». Det skremmer meg.

Noen sa til og med at «dere må rydde opp i deres egen kultur, slik vi europeiske kvinner gjorde med vår». Dette sårer, for jeg trodde at vi nå var blitt et flerkulturelt samfunn. Vi bør jo kjempe sammen når vi bor sammen. Hvorfor skal det være så vanskelig?

Er det forskjell på meg og deg?

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook OG @NRKYtring på Twitter

Skriker opp om bagateller

Når du greier å skrike til hele verden om hvordan ekle gutter tafser ute på byen, ja da kunne jeg nesten forventet full krig hvis dere virkelig hadde brydd dere om norske jenter med minoritetsbakgrunn som går gjennom det samme som fortidens europeiske kvinner gjorde.

Dere kjemper for kvinnesaker som jeg synes blir fattige i forhold til disse problemene. Misforstå meg rett, noen av kampsakene er viktige, men dere prioriterer dem i feil rekkefølge.

Når din feministiske kampsak er å rette oppmerksomheten mot jenter som blir kalt «stygge horer» på nett, da rynker jeg panna. Mens dere går bananas av nettroll som «traumatiserer» kvinner, sitter det jenter i Norge som blir suicidale over at ansiktet og kroppen deres er permanent ødelagt etter syreangrep fra hevngjerrige menn. De mener kvinner fortjener å være stygge på ordentlig.

Dere visste alt dette, men dere tør ikke å si noe om det. Dere er redde for å si noe feil.

Skremmes til taushet

Når din feministiske kampsak blir at menn seksualiserer kvinner og ikke hører på meningene deres i debatter, blir jeg oppgitt. Mens du koker over at det aldri står noe konstruktivt i kommentarfeltet under kronikken din, sitter det jenter der ute som ikke engang tør å røre en penn i frykt for å miste livet. De skal ikke snakke høyere enn menn.

Når din feministiske kampsak dreier seg om sexkjøpsloven fordi man skal ha nulltoleranse for vold mot kvinner, ja da klikker det for meg. Mens du blir sur fordi det er vold når kvinner må ned på kne, sitter det damer der ute som daglig blir voldtatt i et ekteskap de ikke tør å bryte ut av. De er lært opp til at menn har krav på sex koste hva det koste vil. Hvorfor kan du ikke si noe om dette?

Sviket mot de stemmeløse

Denne gruppen med kneblede jenter fra minoritetsmiljøer hører vi ikke noe fra fordi de ikke tør. Sier de noe får det konsekvenser.

Dere uttaler dere ikke om volden mot dem, eller kanskje dere sier noe, men dere hvisker og jeg hører det ikke. Det hadde gledet meg om dere ropte like høyt som dere gjør når dere ser kvinneplakater med «thigh gap» i det offentlige rom.

Vi beundrer jo norske feministers trøkk i kampen mot det som er urettferdig, men det er også derfor dere skuffer oss. For den verste diskrimineringen og de groveste overgrepene blir bare oversett.