Hopp til innhold
Kronikk

Norsk avis legitimerer homohat

Hatet mot homofile øker, og den kristne avisa Dagen bidrar til det.

Pride-paraden i Oslo 2016

Hatet mot homofile blusset opp i 2016, både hjemme og ute, og avisa Dagen bidrar til å fremme fordommer og hat, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra årets Pride-parade i Oslo, der deltakerne mintes nattklubb-drapene i Orlando, Florida den 12. juni.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fredag 20. januar, samme dag som en svært hatefull mann ble innsatt som en av verdens mektigste, publiserte avisen Dagen en kronikk som snakker for å «kurere» homofile. Spredt over to sider i avisen og fremhevet av redaktøren som anbefalt lesning, får Jens Fredrik Brenne i «Til Helhet» fortelle usikre ungdommer at deres følelser kan og bør kureres vekk.

Som ansvarlig redaktør er Vebjørn Selbekk med på å legitimere hat mot homofile når han gjentatte ganger lar slike ytringer stå uimotsagt.

Homohatet øker

2016 ble for oss skeive i Norge det året vi igjen skulle få kjenne hatet tettere på oss. Terrororganisasjonen IS var på fremmarsj, mannen som snakket mot våre rettigheter rykket frem på meningsmålingene og vant til sist valget i USA, og Pride-sesongen ble innledet med et blodig massedrap mot en nattklubb for homofile i Orlando, USA.

Også her hjemme blusset hatet opp. Organiserte nynazister utpekte oss og våre verdier som et hovedmål, brente regnbueflagg og forsøkte å saboterte festivalen vår Skeive sørlandsdager.

Hadde det ikke vært for at Dagen hovedsakelig omtaler oss med negativt fortegn, ville avisen enkelt seilt opp som vårt nye homomagasin.

Hatet mot utvalgte minoriteter oppstår ikke i et vakuum. Det slår rot fordi noen ønsker å definere noen grupper ut av fellesskapet, og fordi andre sitter stille og lar dem gjøre det.

Nå er det ikke slik at én enkelt kronikk skaper utenforskap, vold og hat, men Brenne er dessverre ikke alene om å snakke om homofile som uønsket. I ryggen har han en rekke kirkesamfunn og flere aktører som gir stemme til hans skadelige ytringer mot minoritetsgrupper. Flere mener vi er en trussel mot familieverdier eller er skadelig for god moral.

I tillegg til Dagens ekstreme opptatthet av likekjønnet samliv, ser vi homohat også i andre medier. Samme dag som Brenne snakker om kurering av friske følelser, står partiet De Kristnes Inger Johanne Hanssen sin advarsel mot en homolobby som truer barns rettigheter på trykk i Avisa Nordland, og i avisa Sunnhordland understrekes det at ekteskapet ikke er til for to av samme kjønn. Dette er bare noen i en lang rekke ytringer som gjør det vanskelig for homofile å være åpne og føle trygghet.

Voldsomt opptatt av homofile

Dagen gir mer enn gjerne vind i seilene til denne typen negative ytringer. De publiserer faktisk så mye stoff som om homofile som gruppe at de topper mediestatistikkene hos oss i FRI. Hadde det ikke vært for at Dagen hovedsakelig omtaler oss med negativt fortegn, ville avisen enkelt seilt opp som vårt nye homomagasin.

De få gangene vi opplever at Dagen tar homofile i forsvar er når trusselen heter islam.

I fjor ble to unge gutters kjærlighet omfavna av en hel nasjon i beste sendetid. Det er ingen tvil om at «Skam» flytta fjell for mange ungdommer der ute. Men på samme måte som Isak og Even fortalte ungdommer ei etterlengta historie om at de ikke var alene, så er ytringer som de Dagen trykker, med på å fortelle dem at de er ganske alene likevel.

«Skam» fortalte oss at vi hadde en plass, men det hjelper lite når presten din eller avisa foreldrene dine får på døra forteller deg at du er feil, syk og må kureres.

Å ukritisk gi rom til ytringer som snakker for å «kurere» friske ungdommer, slik Selbekk gjør, er alvorlig. For ungdommene som leser det er den med på å fortelle at det er grunn til å føle seg utrygg.

Følg debatten: Facebook og Twitter

Ser splinten i sin brors øye

De få gangene vi opplever at Dagen tar homofile i forsvar er når trusselen heter islam. Vi så det både etter massakren i Orlando og sist i en notis i samme utgave av avisen som Brennes ytring. Selbekk og hans meningsfeller vil ha oss til å tro at trusselen mot homofile kun kommer utenfra.

Det er forskjell på å ønske å utslette homofile med vold, slik enkelte ekstreme grupperinger tar til orde for, og Brennes omvendingsterapi. Poenget er at begge har som utgangspunkt at likekjønnet kjærlighet er uønsket.

Det massive og ensidig negative fokuset på homofile bidrar til utenforskap og skam.

Hver gang jeg leser Selbekk og avisen Dagens kritikk mot andre religiøse grupper, får jeg lyst til å spørre om når han skal legge merke til bjelken i sitt eget øye?

Redaktører har et ansvar for hvordan stoffet de publiserer påvirker samfunnet. Det massive og ensidig negative fokuset på homofile bidrar til utenforskap, skam og uhelse for en minoritet i samfunnet.

Det hadde vært interessant å vite hvordan Selbekk mener han veier opp for angrepene mot homofile i egen avis, utover å rette pekefingeren mot «de andre».