Hopp til innhold
Kronikk

Nok likestilling nå?

Norsk næringsliv trenger å rekruttere flere kvinner for å forbli konkurransedyktig, skriver likestillingsrådgiver Kristina Jullum Hagen i NHO.

Bio-ingeniør

Vi kan ikke stille og se på at jenter gjennomgående velger bort ingeniør- og teknologifag; fag som næringslivet etterspør i stort monn, skriver NHOs likestillingsrådgiver. ILLUSTRASJONSFOTO

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

En av hovedutfordringene som løftes frem i rapporten Likestillingsutvalget overleverte til likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen på tirsdag er det kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Norge. Kort fortalt: Kvinner og menn er nesten like ofte i jobb i Norge, men de befinner seg i ulike sektorer, bransjer og yrker. Noen utdanninger og yrker er nærmest «ettkjønnsyrker», oppsummerte utvalgsleder Hege Skjeie.

Denne beskrivelsen av det kjønnsdelte arbeidsmarkedet viser at likestillingen på ingen måte har «gått for langt», som det av og til hevdes. Kjønnsdelingen starter tidlig. Når ungdommene møter arbeidslivet for første gang, er de viktigste veivalgene for lengst tatt. Disse tidlige valgene resulterer i en vedvarende kjønnsdeling av arbeidsmarkedet som bryter med vårt eget selvbilde som verdens mest likestilte land.

Utradisjonelle utdanningsvalg

Det bekymrer oss at kvinneandelen i privat sektor er såpass lav – bare 35 prosent. Og vi ser det som en utfordring at kvinnelige ledere er i mindretall i bedriftene, selv om andelen kvinner på mellomledernivå i privat sektor faktisk har doblet seg på ni år.

Vi kan ikke sitte stille og se på at jenter gjennomgående velger bort ingeniør- og teknologifag; fag som næringslivet etterspør i stort monn.

Kristina Jullum Hagen, rådgiver i NHO

Våre medlemsbedrifter konkurrerer daglig om å rekruttere de beste hodene, om å finne de mest innovative løsningene, i en beinhard internasjonal konkurranse. De må kunne rekruttere fra hele befolkningen for å sikre oss de mest kompetente medarbeiderne. Da kan vi ikke sitte stille og se på at jenter gjennomgående velger bort ingeniør- og teknologifag; fag som næringslivet etterspør i stort monn. NHO er derfor svært positiv til at Likestillingsutvalget kommer med konkrete forslag for å fremme utradisjonelle utdanningsvalg blant gutter og jenter.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Jentebølge på Sørlandet

Er det mulig å gjøre noe med disse seige strukturene, da? Ja, det tror vi at det er. I Agder har NHO gjennom et langsiktig samarbeid med blant andre Universitetet i Agder, Aust-Agder fylkeskommune, Vest-Agder fylkeskommune, Fritt Valg, LO, NITO, Tekna med flere, lyktes i å skape en jentebølge på teknologi- og ingeniørstudier på Universitetet i Agder. Prosjektet «Jenter og teknologi» har brukt unge jenter som selv har valgt utradisjonelt, som forbilder. Det har fungert.

NHO mener at et tettere samarbeid mellom næringsliv og skole sammen med en mer profesjonell karriereveiledningstjeneste i skolen, er blant de viktigste grepene som må til for å sikre riktigere utdanningsvalg. Vi er glade for at Likestillingsutvalget kommer med flere konkrete forslag på utdanningsfeltet. I den kommende høringsrunden vil NHO vurdere alle Likestillingsutvalgets forslag nærmere – inkludert utvalgets omfattende forslag om et trepartssamarbeid for likestilling i arbeidslivet, som NHO foreløpig ikke har konkludert på.

Prosjektet «Jenter og teknologi» har brukt unge jenter som selv har valgt utradisjonelt, som forbilder.

Kristina Jullum Hagen, rådgiver i NHO

Gode rollemodeller

Kvinner som gjør utradisjonelle valg i arbeidslivet, trenger gode rollemodeller og nettverk. Derfor startet NHO allerede i 2003 programmet «Female Future», hvor kvinnelige ledertalenter fra alle våre bransjer møtes for kompetanseutvikling og nettverksbygging. Så langt har over 1300 kvinner gjennomført programmet.
Female Future er et konkret verktøy vi i NHO tilbyr våre medlemsbedrifter.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Vi ser at satsingen gir resultater: Mer enn to av tre deltagere får tilbud om styreverv eller nye lederutfordringer ett år etter programmets slutt. Styrken med dette programmet er at det er tuftet på bedriftenes egne behov for rekruttering og kompetanseutvikling, samtidig som det utvikler og styrker den enkelte medarbeider.

Den sterke økningen i antall kvinnelige mellomledere i privat sektor de ni siste årene, viser at det gror godt i rekkene.

Kristina Jullum Hagen, rådgiver i NHO

Den sterke økningen i antall kvinnelige mellomledere i privat sektor de ni siste årene, viser at det gror godt i rekkene. Det er fra denne gruppen fremtidige toppledere vil bli rekruttert, og det gir håp for fremtiden.