Replikk

Neste(n)kjærlighet

Jeg er enig med Øivind Benestad i at barna bør være i sentrum av debatten om likekjønnet ekteskap. Derfor er det kanskje en idé å høre på nettopp de stakkars barna i denne debatten.

Mellissa Vigil kysser Koston Vigil-Marsh mens Cidney Marsh ser på. Utah, 2014

Hvorfor skulle det være problematisk for et barn å vokse opp med likekjønnede foreldre, spør kronikkforfatter Frøysaa.

Foto: Rick Bowmer / Ap

Denne replikken er et svar til Øivind Benestads «Likekjønnet ekteskap - hvorfor ikke?», red. anm.

«Kirken kan ikke diskutere likekjønnet ekteskap uten å ta barneperspektivet på dypeste alvor», hevder Øivind Benestad. Men så kommer et ørlite hinder: på grunnlag av hans tro og overbevisning, vil han visst aldri kunne definere «planlagt farsløshet og morsløshet som etisk høyverdig og i pakt med Jesu lære og barns rettigheter».

Men til tross for dette, vil han heldigvis «møte homofile mennesker og barna deres med Jesus som forbilde - i nåde og sannhet».

Det er selvfølgelig veldig raust av deg, Benestad, men på grunnlag av min oppvekst med to mødre - og min overbevisning, om du vil - vil jeg gjerne fortelle om mitt perspektiv på barns rettigheter.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Deg og meg

Jeg har lenge engasjert meg i debatten om homofiles rett til å få barn. Et av motargumentene jeg ofte har fått høre, er at «samfunnet er nok ikke er klart for det».

Jeg har aldri opplevd mobbing eller negative kommentarer fra jevnaldrende i min oppvekst. Jeg har kun opplevd negative kommentarer fra voksne mennesker, som herr Benestad.

Sofie Frøysaa

Beklager klisjeen, men: Hvem er det som utgjør samfunnet? Jo, det er meg og deg. Og hvorfor skulle det være problematisk for et barn å vokse opp med likekjønnede foreldre? I så fall vil det være på grunn av ytringer og holdninger som dine, Benestad.

Holdninger som diskriminerer og undervurderer én gruppe mennesker. Holdninger som skaper et skille mellom «det naturlige» og «det unaturlige». Holdninger som tilhører fortiden.

Jeg har aldri opplevd mobbing eller negative kommentarer fra jevnaldrende i min oppvekst. Jeg har kun opplevd negative kommentarer fra voksne mennesker, som herr Benestad.

LES OGSÅ: Kortslutning om homoekteskap

Hva er barnets beste?

MorFarBarn-lederen vil minne om at eggdonasjon, sæddonasjon og surrogati ikke er noen menneskerett (nå er strengt tatt ikke det å få barn på den naturlige måten noen menneskerett, det heller).

Når folk spør meg hvordan det har vært å vokse opp med to mødre, svarer jeg at det har nok vært veldig annerledes.

Sofie Frøysaa

Da vil jeg minne om at de som ikke kan få barn av naturlige årsaker, det være heterofile eller homofile, men som likevel kjemper for å få barn - ja, de ønsker virkelig dette barnet. De ønsker å gi barnet kjærlighet, trygghet og omsorg.

Og det er vel nettopp det som er til barnets beste?

Har hatt det veldig annerledes

Når folk spør meg hvordan det har vært å vokse opp med to mødre, svarer jeg at det har nok vært veldig annerledes. Jeg har nemlig spurt jevnaldrende hvordan det er å vokse opp med en mor og en far, og da forteller de at de for eksempel har spist middag sammen hver kveld, at de har sett på gullrekka på fredager, at de har dratt på turer sammen... Men hjemme hos oss er det ikke sånn. Hjemme hos oss sitter mødrene mine bare og er lesbiske.

Og jo - forresten, jeg har inntrykk av at svært mange i samfunnet er klare for at homofile kan få barn. Vi venter bare på deg og kameratene dine, Benestad.