NRK Meny
Normal

Nerdenes hevn

Artister forteller ofte at de følte seg annerledes og utenfor i oppveksten. Derfor er musikkhistorien full av tekster om mobbing.

US-LINDA-PERRY-CELEBRATION-FOR-THE-SONG-"HANDS-OF-LOVE"-FROM-THE Linda Perry Celebration For The Song "Hands Of Love" From The Film "Freeheld"

Artister og kunstnere er ofte personer som følte seg mislykket eller utenfor i oppveksten. Mange kan fortelle om mobbing. Derfor er musikkhistorien full av låter om mobbing, skriver Knut Schreiner, som har valgt ut låten 'Beautiful' med Christina Aguilera. Her ser vi Aguilera på scenen i Los Angeles i januar i år.

Foto: Frazer Harrison / Afp

Knut Schreiner er fast musikkspaltist i Ytring på radio og nett.

Den er vanskeligere å oppdage. Den har blitt mer kreativ. Den øker i omgang og den har, ikke minst, blitt verre.

Jeg snakker selvsagt om digital mobbing.

Man leser stadig i avisen om unge mennesker som sliter med selvfølelsen, om et perfeksjonsjag.

Med ryggen til kamera forteller unge mennesker om en ødelagt oppvekst og ungdomstid. Foreldre fortviler og skolen framstår som handlingslammet ovenfor internett som den nye mobbearenaen.

Verre enn før?

Men har sosiale medier gjort mobbing verre enn den var i gamle dager?

De fleste som vokste opp før internetts tid husker med gru en mobbing som var direkte, fysisk og evigvarende.

Artister og kunstnere er ofte personer som følte seg mislykket eller utenfor i oppveksten.

Knut Schreiner

Denne uka kunne vi lese om forholdene på en russisk skole, der en jentegjeng fysisk angrep en uskyldig klassevenninnene og mishandlet henne grovt, mens de filmet det hele, for å dele det med resten av skolen.

En grotesk kombinasjon av nye og gamle mobbeteknikker.

Må skape sin egen identitet

Gamle dagers mobbing var nådeløs og kjip.

Men det var også andre tider. Selv om man ble mobbet, kunne man ha en sterk identitet, knyttet til hvor du kom fra, hvem du var i slekt med, hva slags yrke din far hadde, sånne ting. Man var den man var.

Det som kjennetegner tiden vi lever i i dag, er at det er mer opp til hver enkelt å skape sin egen identitet. Man har flere valg, venner betyr mer enn familie, jobb går ikke lenger i arv og hjemstedet er noe du flytter ifra.

Der man tidligere hadde en bølle eller en liten gjeng som plaget en, har man i dag et ansiktsløst og overveldende nett-monster.

Knut Schreiner

Å mislykkes i å skape seg selv er å mislykkes som moderne menneske.

Og der man tidligere hadde en bølle eller en liten gjeng som plaget en, har man i dag et ansiktsløst og overveldende nett-monster som direkte eller indirekte forteller deg hvor mye du er verd.

Det kan skape en like sterk følelse av ensomhet som å bli kastet stein på. Det gjør selvsagt ikke like vondt, med det kan være psykisk like vanskelig å håndtere.

Musikkhistorien full av mobbelåter

Artister og kunstnere er ofte personer som følte seg mislykket eller utenfor i oppveksten. Mange kan fortelle om mobbing.

Det er en vanlig historie når kjente artister setter seg ned og har en personlig samtale i TV-programmet «Hver gang vi møtes».

Å mislykkes i å skape seg selv er å mislykkes som moderne menneske.

Knut Schreiner

Gjennom musikken har de funnet en venn, et sted som er godt å dra til når man føler seg nedstemt og blå. Musikken blir en måte å hevde seg på og bli noe gjennom. Det er nerdenes hevn.

Derfor er også musikkhistorien full av låter om mobbing.

Aguileras beste sang

I 2002 utga Christina Aguilera låta «Beautiful», skrevet av Linda Perry.

Låtskriveren Perry ville egentlig bruke sangen på sin egen plate. Hun bare spilte den for Aguilara som en oppvarmingslåt i studio, nærmest for å komme i gang.

Music Linda Perry Linda Perry

Linda Perry skrev 'Beautiful' og gav den til Christina Aguilera.

Foto: Chris Pizzello / Ap

Men Aguilera sang som hun virkelig følte og forstod låtas innhold. Og da Perry og manageren hørte det, var det ingen tvil om hvem som skulle få låta.

Faktisk er det demo-vokalen fra denne studiosesjonen som ble brukt på utgivelsen. «Beautiful» ansees som Aguileras beste sang, både magasinet Rolling Stone og TV-kanalen VH-1 har den høyt på listen over de beste låtene fra 2000-tallet.

Temaet er aktuelt i alle livsfaser og til alle tider, men spesielt i den usikre ungdomstiden:

Selvfølelse. Å finne styrke i sitt indre, å akseptere seg selv – som man er.

Hver uke kobler Knut Schreiner musikk med politikk og aktualiteter i«Ytring» på P2 søndag kl. 11. Schreiner er musikkredaktør i Tidal, musiker (kjent fra band som Kåre and the Cavemen, Euroboys, Turboneger) og kultursosiolog.