Hopp til innhold

Når ordene avgjør

Det vi oftest sa til hverandre i dagene etter 22. juli 2011 var: «Det finnes ikke ord som beskriver dette.»

Hans Kristian Amundsen

STATSSEKRETÆR 22. JULI: Hans Kristian Amundsen var statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg da Norge opplevde terrorangrepet på regjeringskvartalet og Utøya i 2011.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes' minneord over Hans Kristian Amundsen (1959-2018).

Hver og en av oss kjente på et språk som meldte pass. Som aldri klarte å fange opp sinnet, sorgen, overraskelsen. Ordene finnes i poesien, i litteraturen, men ingen hadde noensinne skrevet om bombingen av Norges regjeringskvartal. Ingen hadde skrevet om en terrorist som målrettet drepte politisk engasjert ungdom på en sommerøy.

Hans Kristian Amundsen

PÅ SUNDVOLDEN: Statsminister Jens Stoltenberg besøker de pårørende og ofrene etter angrepet mot AUFs sommerleir på Utøya i Nordre Buskerud, på pårørende-senteret ved Sundvolden Hotel. T.h. statssekretær Hans Kristian Amundsen.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix

Jobben med å finne disse ordene falt på statsminister Jens Stoltenberg og hans høyre hånd og statssekretær, den tidligere Nordlys-redaktøren Hans Kristian Amundsen.

I disse julidager er det syv år siden Amundsen satte seg på et fly fra Evenes. Varslet om død og tragedie hadde nådd ham. Via telefoner og TV-skjermen. Han kjente på det vi alle kjente på – utryggheten og spørsmålene om hvordan dette kunne skje i Norge.

Hans Kristian Amundsen har fortalt at timene på flyet ga rom til å tenke på spørsmålet om hva en statsministers viktigste oppgave er i en slik ekstrem og ukjent situasjon. Svaret hans var å gjenskape trygghet, peke på en retning og gi håp. Og så rakk han å begynne å skrive.

– Ingen skal få bombe oss til taushet, ingen skal få skyte oss til taushet, ingen skal få skremme oss fra å være Norge.

Omslag

SKULLE GI UT BOK: I høst skulle Amundsens bok om 22. juli ha kommet ut.

Foto: Juritzen forlag

Slik ordla statsminister Jens Stoltenberg seg bare noen timer etter at flyet nordfra hadde landet.

Denne høsten skulle boken «Vi er et lite land, men et stort folk. Slik samlet vi Norge 22. juli – 22. august» kommet ut.

Omslaget er ferdig, men det er ikke manuskriptet. Forfatteren heter Hans Kristian Amundsen. En av de siste julidagene i 2018 døde han, under en joggetur hjemme i Porsanger. Nå er det usikkert når og om boken kommer, selv om omslaget er ferdig og ligger klart i Juritzens forlag.

Men talene er der, slik de etter hvert ble til i et samspill mellom Hans Kristian Amundsen og Jens Stoltenberg. De kjente hverandre godt. Amundsen kunne Jens Stoltenbergs måte å uttrykke seg på. Sammen satte de to tonen. Amundsen med sin særegne evne til å analysere en problemstilling, og så sette ord på den. Velskrevet, engasjert og poengtert. Og ja, de ordene og de talene samlet Norge den sommeren.

De skapte en holdning hos folk, og de bar på et intenst–kanskje naivt ønske, om at Norge skulle forbli som Norge hadde vært–et trygt og tillitsfullt sted.

Tale

Statsminister Jens Stoltenberg taler 24. juli 2011 under messe for sorg og håp i Oslo Domkirke etter det brutale terrorangrepet på Regjeringskvartalet og Utøya.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Oslo Domkirke 24. juli 2011:

– Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier. Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.

Det finnes noen taler som er blitt verdensberømte. Kennedy i Berlin og «Ich bin ein Berliner», Martin Luther King som snakket om de store idealene i «I have a dream», Churchills «Vi skal kjempe på strendene. Vi skal kjempe på flyplassene. Vi skal kjempe på jorder og i gater. Vi skal kjempe i åsene. Vi overgir oss aldri».

Alle disse talene er blitt berømte. De gjorde en avgjørende forskjell, og står der den dag i dag som lysende eksempler på hva som skjer når noen faktisk finner ordene for oss.

Også talene fra sommeren 2011 er blitt historiske. Av samme grunn.

Nå er de blitt historie, og det er mannen bak dem også.

Stoltenberg og Amundsen etter minneseremonien

Stoltenberg og Amundsen etter den nasjonale minneseremonien etter terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix