Hopp til innhold
Kronikk

Når NRK leker Gud

NRK klarer ikke å begrunne hvorfor et partis stilling på Stortinget er relevant i dekningen av en lokalvalgkamp. Forstår de konsekvensene av sitt eget vedtak?

Rødt i valgdebatt.

Leder Bjørnar Moxnes i partiet Rødt (helt til venstre på bildet) får ikke delta i NRKs partilederdebatt i år. NRKs begrunnelse er at partiet ikke er representert på Stortinget. Her deltar Moxnes i partilederdebatten før valget i 2013, sammen med SV-leder Audun Lysbakken, tidligere leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det har nå gått tre og en halv måned siden vi første gang ba NRK om et møte for å få svar på hvilke kriterier de la til grunn for valgkampdekningen sin. På tirsdag fikk vi endelig møte Rikskringkasteren. De fortalte oss at Rødt blir utestengt fra partilederdebattene og ikke vil være synlige i den nasjonale valgomaten. Men noen skikkelig begrunnelse for dette fikk vi ikke. NRK forklarte riktignok hva de har lagt til grunn for å holde oss ute: Vi sitter ikke på Stortinget.

Men NRK har fortsatt ikke klart å forklare hvorfor det er en god begrunnelse. Hva har Stortinget med et lokalvalg å gjøre?

Tror Nakkim at jeg er litt treig?

Kyrre Nakkim, NRKs debattredaktør, unngikk å svare da jeg spurte ham om det på NRK Debatts Facebook-sider. Han viste bare til at de hadde vurdert mange andre kriterier, og at det finnes andre arenaer hvor den fordelen stortingspartiene får, kan utliknes.

Tror Nakkim at jeg er litt treig? Dette er ikke svar på spørsmålet mitt, det er utenomsnakk. Hadde en partileder svart slik i et av debattprogrammene Nakkim er redaktør for, ville han ønsket at programlederen stilte spørsmålet på nytt, og ikke ga seg før det kom et bedre svar. Derfor: Hvorfor er stortingsrepresentasjon et viktig kriterium i et lokalvalg?

Hvorfor er stortingsrepresentasjon et viktig

kriterium i et lokalvalg?

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt


NRK bidrar til politisk ukultur

Konsekvensen av måten NRK tenker på, er at de som allerede er inne i varmen slipper å bli utfordra av nye tanker og andre politikere. De gjør det lettere for den politiske eliten å trekke stigen opp etter seg. Avstanden mellom den jevne nordmann og den politiske eliten er allerede økende.

Vi har alle sett hvordan politiske ledere gjemmer seg bak PR-rådgivere, prøver å holde informasjon hemmelig, og at politikere nekter å møte andre enn politikere "på sitt eget nivå" til debatt. Det er denne ukulturen NRK bidrar til når vi blir utestengt.

Skal meningsmålinger avgjøre?

Senere har NRK endret kravet til at man kan få delta hvis man får gode målinger og ligger an til å få Stortingsplass. Men de vil ikke gi oss noe konkret tall på hvor høyt man må ligge for å kvalifisere seg. Med andre ord: Rødt er ute fordi NRK har bestemt det. Og avgjørelsen tas etter kriterier som ikke kan etterprøves.

Det absurde i dette kravet ble illustrert da det torsdag kom en måling som viste at SV falt helt ut av Stortinget.

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt

Det absurde i dette kravet ble illustrert da det torsdag kom en måling som viste at SV falt helt ut av Stortinget. Betyr det at de risikerer å ikke få være med i partilederdebatten hvis de over tid er ute av Stortinget på målinger? Det får vi da virkelig ikke håpe.

Vi ønsker rettferdige spilleregler

Om man hadde lagt posisjon i lokalvalget til grunn, finnes det mange grunner til å behandle oss likt som de andre nasjonale partiene: Rødt har lister i alle fylker, både til kommune- og fylkestingsvalget. Hele Norge kan stemme på oss i fylkestingsvalget, omtrent 70 prosent kan stemme på oss i kommunevalget.

Men det er likevel underordnet. Vårt ønske til NRK har ikke vært kriterier som sikrer at akkurat vi kommer med. Vårt ønske har vært rettferdige, relevante spilleregler: At NRK setter opp kriterier som er knyttet til lokalvalget, som måler om man er et nasjonalt parti, og som kan etterprøves. Om det ble satt opp slike kriterier og Rødt ikke innfridde dem, ville vi akseptert det og jobba for å nå dem ved neste valg. Det ville vært mye bedre enn at NRK leker Gud og velger hvem som skal få være med, uten annen reell begrunnelse enn at «det har NRK bestemt».

NRK leker Gud og velger hvem som skal få være med, uten annen reell begrunnelse enn at «det har NRK bestemt».

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt

Om det hadde ført til at andre partier også kvalifiserte seg, så hadde det vært greit for oss. Blir det ikke kaos med for mange? Trolig er det bare ett annet parti utover Rødt som ville kvalifisert. Men om det plutselig ble så mange at det ble vanskelig å lage en god debatt, kunne man delt opp og sluppet til de mindre partiene i deler av sendinga, sånn som i 2013.

Valgomaten blir et minstekrav

Flere av de nye medlemmene vi fikk i forrige valgkamp, sa at de først ble nysgjerrige på Rødt etter å ha fått oss som førstevalg i Valgomaten. Valgomaten er en arena hvor den fordelen stortingspartiene har, kan utliknes, for å bruke Nakkims ord. Likevel velger Nakkim å utestenge Rødt fra denne arenaen.

Det er kun i de kommunene Rødt stiller liste til kommunevalget man har sjanse til å få vite at man er mest enige med Rødt. Det til tross for at det i alle kommuner er mulig å stemme på Rødt til fylkestingsvalget. At NRK retter opp i Valgomaten, så vi er synlige etter de nasjonale spørsmålene og i alle kommuner, er det minste vi forventer.

Thor Gjermund Eriksen og Kyrre Nakkim er blant medie-Norges aller mektigste portvoktere.

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt

Mektige aktører

Det er Kyrre Nakkim som har forsvart vedtaket på vegne av NRK, men på møtet fikk vi vite at beslutningen var forankret helt opp til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Sammen er de blant medie-Norges aller mektigste portvoktere. De har makt til å avgjøre hvem som synes og hvem som havner i skyggen i valgkampen. Da er det oppsiktsvekkende at de ikke evner å skille mellom et nasjonalt parti som Rødt og ei bygdeliste.