Hopp til innhold

Når mat blir for viktig

Er vi blitt for opptatt av å spise sunt?

Programleder Sigrid Sollund

Se Ytring TV om ernæring og matvaner med programleder Sigrid Sollund, SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge, blogger og personlig trener Kristine Solhaug, og ernæringsfysiolog Merete Askim.

Videovignett Ytring

Hvorfor kan vi ikke bare spise det vi liker og det som er sunt – og hva skjer når maten tar over livet? Det var temaet for dagens Ytring TV med programleder Sigrid Sollund.

Annechen Bahr-Bugge, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), advarer i en kronikk på NRK Ytring i dag mot det som skjer når mat begynner å ta opp en for stor del av livet.

Hun kritiserer matbloggere og ernæringsskribenter for å puste liv i usunne spisevaner og måter å tenke på mat. Hun mener dette ligner på en ny spiseforstyrrelse, ortoreksi, som karakteriseres ved at man har en sykelig opptatthet av å spise sunn mat.

Hva skjer når mat blir alt?

Annechen Bahr-Bugge, forsker på SIPO

Kristine Solhaug er blogger og personlig trener. Hun kjenner seg igjen i beskrivelsen. «Når du først har begynt å kutte ut noe, så er det lett for å kutte ut mer og mer», sier hun. For hennes del begynte det med oppmerksomheten lavkarbo-diettene fikk, før det ballet på seg. Hun bestemte seg nylig for å normalisere sitt forhold til mat, for, som hun sier, «man skal ikke ha dårlig samvittighet for å spise en brødskive til frokost».

Merete Askim er ernæringsfysiolog og leder av Norsk proteinintoleranseforbund. Hun mener at det er dokumentert at en rekke sykdommer som autisme, demens eller schizofreni kan bedres drastisk ved omlegging av kostholdet. Siden opptil 20 eller 30 prosent av nordmenn i følge henne kan reagere negativt på gluten, anbefaler hun at mange flere prøver å kutte ut gluten eller melkeprodukter som en mulig vei til bedre helse.

LES KRONIKKEN til Bahr Bugge: «Spiser vi oss fra sans og samling?»