Hopp til innhold
Kronikk

Når begynte krigen?

Jeg har stor respekt for politiet i USA. Men nå er det på tide med forandring og tiltak.

Skutt av politibetjent

Walter Scott prøver å flykte fra politimannens skudd. Politimannen ble ikke siktet før denne videoen ble kjent.

En hvit politimann fra South Carolina ble denne uken siktet for drap på en svart mann, Walter Scott, etter at en mobilvideo viste sannheten. Politimannen skjøt Scott etter først å ha stoppet ham på grunn av et knust baklys på bilen.

I fire dager trodde man på politimannen som hevdet at den svarte mannen hadde «truet» ham, at politimannen var «redd for livet sitt», at den svarte mannen hadde brukt «vold» og «forsøkt å ta politimannens våpen». Det er nok lettere å tro på en hvit politimann enn en svart mann uansett omstendigheter.

I løpet av fem år drepte politiet 1500 mennesker. Kun tre politimenn ble siktet.

Lisa Cooper, Leadership Foundation

Videoen viste en svart mann uten våpen, som ikke rørte politimannen, og som ble skutt åtte ganger mens han forsøkt å flykte.

En studie utført i USA viser at politiet i løpet av en femårs periode utførte 1500 drap. Kun tre politimenn ble siktet.

LES OGSÅ: To drap i uka i flere år

E-poster med grove vitser om svarte amerikanere

Michael Brown, en ung svart amerikansk gutt, tapte kampen når han ble skutt og drept at en politimann i Ferguson, Missouri. Politimannen gikk fri, rettssystemet trodde på hans historie om at det var selvforsvar.

Noen måneder etter rettsaken publiserte føderale myndigheter en rapport som viser diskriminerende praksis i Ferguson-politiet. De fant eposter med grove vitser om svarte amerikanere, og bevis på trakassering og unødig bruk av vold mot svarte amerikanere.

Eric Garner, en svart amerikansk mann fra Staten Island i New York, døde etter at en politimann hadde holdt ham i kvelertak.

Lisa Cooper

Eric Garner, en svart amerikansk mann fra Staten Island i New York, døde etter at en politimann hadde holdt ham i kvelertak. Medisinske eksperter konkluderte med at Garner døde blant annet som følge av denne kvelningen. Politimennene i også denne saken gikk fri. Videoen fra hendelsen har gått verden rundt.

Det er vanskelig for mange å skjønne hvordan politiet kan hevde å være uskyldige i dødsfallet.

Seier for sannheten

Jeg har stor respekt for politiet. Politi som beskytter våre byer, våre borgere og er en del av fellesskapet i lokale miljøer. Jeg husker godt vår lokale politimann da jeg gikk i barnehagen i Far Rockaway, New York. Jeg satt ofte på fanget hans, og han strålte av autoritet, rettferdighet og omsorg.

Det er nok lettere å tro på en hvit politimann enn en svart mann uansett omstendigheter.

Lisa Cooper, Leadership Foundation

Hvor er de gamle politimennene nå? Når ble de erstattet med selvhevdende politimenn som misbruker sin posisjon i samfunnet? Når oppsto kampen og krigen mellom svarte menn og hvite politimenn?

LES OGSÅ: Borgerrettighetskampen er ikke over

Seieren i South Carolina er først og fremst for familien til Walter Scott, som døde en unødvendig død. Men for meg er det også en seier for sannheten. «Uten rettferdighet, ingen fred» var mottoet til demonstrantene etter drapet på Michael Brown i Ferguson.

Kanskje det nå bør erstattes med «Uten rettferdighet, ingen forandring». Det er på tide med forandring og tiltak i USA.