Myter og fakta om primærvalgkampen

Altfor mange nordmenn går i surr. Det er ikke til å fatte at det er så mange sorte kunnskapshull om verdens viktigste valg i verdens viktigste land.

Donald Trump

- Det er spennende for journalister å reise rundt i USA og følge primaries og si «den jevne amerikaner», si «den amerikanske middelklasse» og si «politisk jordskjelv», skriver Harald Eia om verdens aller viktigste primærvalg. Her ser vi the republican candidate-kandidaten Donald Trump kommunisere deler av sitt valgkampprogram.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Harald Eia er fast spaltist i Ytring, på radio og nett. HØR programmet.

I disse dager er det særlig én ting som er i de norske mediers høysete-søkelys: Det amerikanske primærvalget, de såkalt primeries-valg hvor flere mandidater løper for president-nominasjonene i delstater pluss stater, både red og blue og vippe-te stater.

For de av dere som sliter med å forstå alt på alle rapportene av norske medier om primeries, om nominations, om amandments, og som ikke er med Democrats Abroad, eller ikke har en bachelor fra Santa Olafs College eller high school fra et college, eller har vært sofomore, og derfor kanskje ikke kan alt med Bill of Rights og Afternoon Tea Party, skal jeg nå rydde opp i mange nordmenns misforståelser og myter som kan forvirre selv den mest ihuga følger på land of the free home of the brain og den skrinkende amerikanske middelklassen:

Myte #8: Det er kanskje litt mye om den amerikanske primary election i norske mediers dekning.

Feil, feil og atter feil

Myte #1: Primaryvalget skal kun velge en representant fra en county, kan tilsvare kommune representant, som kan sitte i countyhuset.

Fakta: Feil, det er langt flere! Over 300 valgmannsordninger, electorates, som selv kan velge sine egne representatives på valgdagsmålingen, på eget, andres eller superdelegatenes hus.

Hillary Clinton

Dette er Hillary Clinton (ikke en myte).

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Myte #2: Det finnes tre vippestater i sum, Maryland, Hampshire, York.

Fakta: Feil, sju. Maryland, Hampshire, York, ja, men også på en vipp: Ditroyt, Baltimore state, District of Columbia DC, som er unntaket og ikke har vetorett på selve nominasjonen med unntak fra fillibuster-tæktikk, og overraskende for mange. South Minnesota state og Indianapolis. Disse er viktige å vinne – ifølge den jevne amerikaner, og afroamerikaner, som tradisjonelt ikke vipper mye, ifølge den jevne amerikaner.

Bare to?

Myte #3: I USA er det kun to: democrats og republicans.

Fakta: Feil atter feil. Det er også uavhengig parti, også candidates, som kan bli avgjørende for utvalget, men er fargeklatter: George McQuelly og Brand McStewarts ikke minst Bob Udegaard … med norske røtter langs E18 fra de erkekonservative fra tea spooners-bevegelsen.

Myte #4: Presidenten som velges kan sitte i en periode.

Fakta: Jo da. De skal sitte i en periode, men da må de igjen dra til New Hampshire med nye primaries og når demokratene har sin konvensjon og republikanerne har sin konvensjon med masse show-virak. med donkeys og elephants er symbolene på de to erke. amerikanske. in God we face pluss trust.

Det er spennende for journalister å reise rundt i USA og følge primaries og si «den jevne amerikaner», si «den amerikanske middelklasse» og si «politisk jordskjelv».

Fakta følger

Myte #5: I den amerikanske constitusjon sier klart og tydelig alle adults født med en oppvekst i USA kan gi sin frie stemme til sin delegat eller superdelegat.

Fakta: Dessverre feil. Å kunne stemme avgis i USA på primaries og secondary må du være registrert velger, men du mister din seddel for, for eksempel, hvis du har handlet for en kriminell offens, hvis du har brutt probation officer, eller nektet Patrortic Acters, dette gjelder særlig afros, og de rikeste av de rike som eier 1,1 prosent av alle formuesskatt i US of A.

Ted Cruz i Iowa

Hvis du var i tvil, dette er Ted Cruz.

Foto: Charlie Neibergall / Ap

Myte #6: Tre av sju av den amerikanske middelklassen svarer på spørsmålet: er du per i dag enn ti år siden bedre av eller verre av i din helseforsikring, din mortage rate, interest rate, din landlord, child costedy, siden Obamas kontroversielle Obama Health Caretaker?

Fakta: Nei sju av tolv.

Det er også fargeklatter: ikke minst Bob Udegaard… med norske røtter langs E18

Ikke bare Hillary Trump

Myte #7: Hillary Trump er i valget first runners up, men se også opp for outsiders, amerikanere elsker en god outsiders: Bernie Sandersen, Rikki McRuuuz, og ikke minst: Jebodaia Bush.

Fakta: Som det heter i sangen: your land is my land your land is your land, from the New York City to the New York Island: Amerikanerne elsker sitt flagg, sine founding fathers, og samle cousins og second cousins til den store høsttakkefesten, til supper. som ikke er suppe, men kan være det.

Kan ikke bli for mye

Myte #8: Det er kanskje litt mye om den amerikanske primary election i norske mediers dekning.

Fakta: Feil. Det er spennende for journalister å reise rundt i USA og følge primaries og si «den jevne amerikaner», si «den amerikanske middelklasse» og si «politisk jordskjelv» og «vi er vitne til et» mange mange mange ganger.

Håper dette har vært avtåkende og at det korrigerte utbredte misoppfatningsdommer om primaries på høgste våningen. Da gjenstår det bare for meg å ønske et godt primary electrates i din lokale countycountrycandidatmandidatelittlefiddlerontheroof.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook og @NRKYtring på Twitter

HØR Ytring på radio – hver søndag kl. 11.03 på P2 eller i nettradio når du vil.

Åpen post om forvirrende partilandskap i det danske valget:

- med Bård Tufte Johansen og Harald Eia. 
Sen hverdagsunderholdning med gjester, tøys og bandet "Gass". (21) 
Ved Pål Sommer-Erichson og Charlo Halvorsen.

Se NRKs tidligere USA-korrespondenter og ektepar Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen diskutere de amerikanske kandidatene ved kjøkkenbordet:

Joar Hoel Larsen og Eva Bratholm diskuterer USA-valget ved kjøkkenbordet.