Minneord: Takk for maten, Ingrid

Ingrid Espelid Hovig sjarmerte Norge i senk. Fra den første silderetten hun serverte på TV i 1956, og hele veien frem til at hun i dag døde, 94 år gammel.

Ingrid Espelid Hovig

Man kan trygt kaste mange kokebøker, men den rutete kokeboka til Ingrid – den blir stående, skriver kronikkforfatteren.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hennes erobringstokt i NRK baserte seg på en genuin sjarm, masse entusiasme, stor kunnskap om både mat og ernæring, og denne sjeldne evnen til å komme igjennom «ruta», og rett inn i stua og hjertene til folk.

– Et farlig program, sa alltid faren min når Fjernsynskjøkkenet sto på programmet.

Og ganske riktig, da Ingrid takket for seg, gikk han på kjøkkenet og skar noen solide skiver av spekeskinka. Så kokte mor et par egg og fant frem litt salat og en ost – og plutselig hadde de laget en landgang.

Helt moderne, og akkurat som de hadde sett Ingrid gjøre det.

– Eit koldtbord i seg sjøl, som hun sa. Og kikket skrått opp på oss som fulgte med.

Ingrid Espelid Hovig var programleder for Fjernsynskjøkkenet fra 1964 til 1996. Gjennom imponerende tre hundre program holdt hun bokstavelig talt koken.

For de ypperste norske kokkene er Ingrid Espelid Hovig et fundament.

Hun var født på Askøy, men hennes måte å være mat-formidler på kommer fra Statens Lærerinneskole i Husstell på Stabekk utenfor Oslo. Det het det den gangen – Lærerinneskole.

Det var kvinner som jobbet med mat, og som formidlet matkunnskap – til andre kvinner.

Der lærte Ingrid at mat verken kan skilles fra ernæring, kulturhistorie, estetikk, tid eller måter å være sammen på.

– No har me juksa litt, skal Ingrid ha sagt ifølge Trond Kirkvaag, når hun plasserte en ferdighevet deig på kjøkkenbenken sin – eller en fiks ferdig roastbiff. Men hun juksa aldri.

Det var aldri noen som var i tvil om at hun hadde gjort leksa si.

Hun kunne mat.

Hun kunne den norske mathistorien, hun fulgte med på trendene og hun åpnet Fjernsynskjøkkenet og introduserte all verdens mat for sine enormt mange begeistrede seere.

Hun var en energisk og munter matdronning

Inn bak kjøkkenbenken hennes kom Julia Child – berømt amerikansk TV-kokk og kokebokforfatter med fransk mat som spesialitet.

Første gang en beskjeden Eyvind Hellstrøm ble synlig for andre enn kokker og servitører, var i Fjernsynskjøkkenet – der også Bent Stiansen og mange andre etter hvert dukket opp.

For de ypperste norske kokkene er Ingrid Espelid Hovig et fundament.

Hun brakte det beste fra det opplyste norske husmor-kjøkkenet og ga det raust men fordringsfullt videre til dem som lager mat i dag. Også heiet hun på dem.

År ut og år inn.

Hun opprettet egne stipend og priser til de beste av dem.

Men det må ha vært litt rart for henne å se at det stort sett er menn som har overtatt rollen som mestere i fjernsynskjøkken.

Hun var en energisk og munter matdronning og et sant samfunnsmenneske.

Hun skrev eller bidro til over femti kokebøker, og den rutete kokeboka hennes er for lengst en klassiker. Og grunnen til det; alle oppskriftene holder det de lover.

Det er på ingen måte en selvfølge. Man kan trygt kaste mange kokebøker, men den rutete kokeboka til Ingrid – den blir stående.