NRK Meny
Kronikk

Mindretallsregjering i sikte

Ingen av de borgerlige regjeringsalternativene styrkes av diskusjonen mellom opposisjonspartiene. Flertallsregjering ser ut for å bli det første offeret i krangelen.

Erna Solberg og Siv Jensen

Hvor store blir Frp til valget? Hvis partiet fortsetter sin ferd nedover på meningsmålingene kan det fort forandre maktdynamikken i en eventuell borgerlig flertallsregjering på beina. Her ser vi Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg på åpningen av Stortinget i 2012.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NRKs kommentator Trine Eilertsen stiller i kveld opp i nettmøte på Ytrings hjemmeside i forbindelse med partilederdebatten. Her kan du se Debatten live fra klokken 21:30 og delta i samtalen via Twitter og nettprat.

Det finnes både myter og målinger om journalisters politiske preferanser. Men rød eller blå, grønn eller gul – de politiske drømmene til mange journalister er ganske fargeløse, eller fargerike om man vil. Drømmen er mindretallsregjering, rett og slett. Journalistisk er mindretall mange ganger mer interessant enn flertall. Og mange av stortingsrepresentantene er enige med oss – i hvert fall prinsipielt.

Debattene foregår i større grad i Stortinget, og tilgangen til beslutningsprosessene blir betydelig bedre. Beslutninger blir mer gjennomsiktige, og påvirkning fra alle som ikke sitter nært et regjeringskontor blir enklere. Noen kommer til å bli skuffet etter valget til høsten, men det er ikke sikkert at landets politiske journalister er blant dem. For i alt det uklare som skjer i valgkampen nå begynner det å bli klart at en flertallsregjering er lite sannsynlig.

Firepartiregjeringen smuldrer

Landsmøtesesongen er over, og vi kan konkludere på et og annet punkt. Uavhengig av regjering er det flertall for kvinnelig verneplikt. Surrogati blir ikke lovlig i Norge, og sykelønnsordningen forblir uendret i neste periode.

Så mye må skje for samtlige tre partier frem mot valget, at et nytt flertall vil være et av de største politiske miraklene i Norge noen sinne.

Trine Eilertsen, kommentator i NRK

Og så vet vi litt mer om hvilke regjeringer vi ikke kan regne med å få etter valget.

Skal vi tro på målingene, og utviklingen i dem, er det minimal sannsynlighet for fortsatt rødgrønn flertallsregjering etter valget. Så mye må skje for samtlige tre partier frem mot valget, at et nytt flertall vil være et av de største politiske miraklene i Norge noen sinne.

Ideen om en firepartiregjering, styrt av Erna Solberg, har fremstått som luftig siden KrF og Venstre hadde landsmøtene sine. Begge partiene har bekreftet at et regjeringssamarbeid med Frp er usannsynlig. Frp på sin side er klare for en firepartiregjering. Og Siv Jensen mener det.

Men vi skal ikke langt under den øverste, glaserte partistrategien – som Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen mener vi i pressen bør holde oss til – før vi skjønner at heller ikke frperne er samlet i troen. I går hørte vi flere av dem forklare hvorfor her på NRK: De frykter «SV-fellen», altså at det politiske gjennomslaget fremstår som usynlig, at politikk utvannes, og oppslutningen raser mens partiet sitter i regjering.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Høyt spill fra Frp

Begrunnelsen er til forveksling lik Krf og Venstres. Den politiske avstanden mellom Frp og de to partiene er så stor, på så vesentlige områder, at det har liten hensikt å prøve å lage en felles plattform. Det vil ikke gagne andre enn Høyre. KrF, Venstre og flere i Frp frykter at de seirene de kan vinne vil overdøves av at de ansvarliggjøres for en politikk de ikke vedkjenner seg.

Tross noen enkeltmålinger virker et blåblått flertall fortsatt fjernt.

Trine Eilertsen, kommentator i NRK

Frp spiller ekstra høyt. Siv Jensen følger ikke sentrumspartienes retorikk, som slår fast at det viktigste er et skifte. I tillegg har Jensen og partiet flagget fire saker som oppfattes som stoppere for et bredt samarbeid: et tilnærmet bompengefritt Norge, lukkede asylmottak, statlig overtakelse av eldreomsorgen og økt bruk av oljekroner til samferdsel. Dette er saker der Frp står alene på Stortinget, og saker det er vanskelig å få andre med på.

Faretruende meningsmålinger

Venstre og Krf vil ikke sitte i regjering med Frp, men de kan bidra til at en Høyre/Frp-regjering blir født. Dette er regjeringen som fremstår som mest sannsynlig i øyeblikket, men da snakker vi ikke om en flertallsversjon. Tross noen enkeltmålinger virker et blåblått flertall fortsatt fjernt. Valgmobiliseringen rundt de øvrige partiene – og det vi vet om hjemmesitterne – tilsier ikke at et slikt flertall skal utvikle seg.

Halmstrået til alle som håper på et bredt, borgerlig samarbeid er at regjeringsforhandlinger gjør noe med folk, særlig partiledere.

Trine Eilertsen, kommentator i NRK

Men størrelsen avgjør, og Frps faretruende vei nedover på målingene kan bli en faktor. Blir Frp mindre enn Venstre og KrF til sammen, får vi en ny diskusjon. Da kan det tenkes at de to sentrumspartiene ser lysere på et felles regjeringsprosjekt, fordi de kan overstyre en del av Frps politikk. Da er vi tilbake til de ærlige frpernes bekymring for en firepartiregjering, og muligheten for et Frp som velger å stå utenfor regjering på grunn av for lite politisk gjennomslag.

Slitsom mindretallstilværelse

Frps løfter innebærer at partiet ikke vil hjelpe til med å stable en Høyre/KrF/V-regjering på beina. En slik regjering vil ikke få budsjetthjelp fra Frp, og derfor ser heller ikke Høyre seg tjent med en slik løsning. De andre borgerlige partiene ser med forundring på Frps strategi, for å si det diplomatisk, og mener det bidrar til tvil om det borgerlige prosjektet.

Derfor kan Høyres nestsiste valg – sistevalget er jo fortsatt rødgrønn regjering – bli aktuelt: En ren Høyre-regjering, som må forhandle både til høyre med Frp og til venstre med sentrum for å få gjennomført politikk. Slitsomt sier man i Høyre, og nekter å gi opp drømmen om et bredest mulig regjeringsgrunnlag.

Nå vet vi litt mer om hvilke regjeringer vi ikke kan regne med å få etter valget.

Trine Eilertsen, kommentator i NRK

Halmstrået til alle som håper på et bredt, borgerlig samarbeid er at regjeringsforhandlinger gjør noe med folk, særlig partiledere. Ingen av de fire partilederne vil være den som først forlater forhandlingsrommet for å møte journalistene og si at det ikke blir noe.

Tidligere regjeringsforhandlinger har vist at de rareste ting kan skje bak slike dører, og nærheten til regjeringsmakt virker sterkt på enhver politiker. Så, mens en ny flertallsregjering fremstår som ganske fjernt i øyeblikket, er det umulig å parkere den for godt.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

Veien tilbake for Arbeiderpartiet

Diskusjonen om de blå gjør det lett å glemme Arbeiderpartiet, og deres ambisjoner. Offisielt er ambisjonen å vinne nytt rødgrønt flertall, og det er umulig å flagge noe annet. Men i realismens ånd er ambisjonen å sikre at Arbeiderpartiet blir størst på valgdagen. Da behøver ikke veien til nytt regjeringsliv å være så lang.

Får vi en litt skranglete mindretallsregjering på borgerlig side, kan den fint overleve det første budsjettet. Ja, skal vi tro løftene fra opposisjonens partiledere, vil de sørge for det. Med ett unntak: Frp vil ikke bidra til flertall for et budsjett fra en regjering de ikke sitter i. Det er imidlertid et spørsmål hvordan partiet stiller seg til saken hvis det er Frp selv som velger å stå utenfor regjering. Premisset for det måtte være en katastrofalt lav oppslutning på valgdagen. Men det er fremdeles tenkbart.

Får vi en litt skranglete mindretallsregjering på borgerlig side, kan den fint overleve det første budsjettet.

Trine Eilertsen, kommentator i NRK

Hvis vi for tankeeksperimentets skyld forutsetter at det blir en form for regjering utgått fra Høyre etter valget, men at den ikke vil være en flertallsregjering, dukker spørsmålet om den nye regjeringens levedyktighet raskt opp. Skulle en slik regjering krakelere i løpet av perioden, er det naturlig at det største partiet blir bedt om å stable en ny regjering på beina. Da har de rødgrønne ristet av seg sorgen over gjenvalget som ikke ble, de har alle etablert seg på nytt i Stortinget, og Ap står friere i sitt valg av partnere enn partiet gjør i dag. Og at KrF er klar for et slikt samarbeid, i fellesskap med de andre sentrumspartiene, er ingen hemmelighet.

Ser vi historisk på saken, er vi i ferd med å bevege oss over i et kjent landskap. Mindretallsregjering er normalen i Norge, med alle sine svakheter. Ja, i disse dager er det fristende å inkludere mindretallsregjering i Den norske modellen.

LES OGSÅ: Mysteriet om den norske modellen.