Replikk

Millionærproletar

Man skal lete lenge for å finne mer omsorg for de rikeste enn det Frp bedriver.

Siv Jensen, finansdebatten

Frp har vist at de prioriterer skattekutt til landets rikeste langt høyere enn å bedre forholdene for vanlige lønnsarbeidere, mener forfatteren. Her er finansminister Siv Jensen under finansdebatten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad skriver i sin kronikk hos NRK Ytring at han er en populist, som lytter til folket framfor eliten.

For oss bosatt i Trøndelag er dette først og fremst rasende ironisk med tanke på at kronikkforfatteren er sønn av Trøndelags 18 rikeste enkeltperson, med en netto formue på over 230 millioner norske kroner.

Det er lett å anta at han kanskje ikke har det samme forholdet til penger som de som vokser opp i en familie uten et nisifret antall kroner i banken.

Tjener de rikeste

Den andre grunnen til at det er ironisk, er at Frp gjennom de siste tre årene som regjeringsparti i Norge, med sin partileder Siv Jensen som finansminister, har vist at de prioriterer skattekutt til landets rikeste langt høyere enn å bedre forholdene for vanlige lønnsarbeidere.

Bjørnstad skriver at politikk handler om å prioritere. Og det er jeg enig i. Frp prioriterte i statsbudsjettet for 2017 å gi folk med inntekt på over én million, 2400 kroner i skattelette. Mens folk som tjener mellom 400 000 og 500 000 får mindre enn en tusenlapp.

Det kan bare være i en Frp-politikers verden at millionærer er proletarer.

Og det gjør de nå som det er valg til neste år. I alle budsjettene denne regjeringen har levert, har Frp gang på gang vist at det som er viktig for dem er å levere penger til de som runger øverst på inntektstoppen, helst bosatt på Oslo vest. Også kalt «folket» i Frps stortingsgruppe.

Lytter ikke til folket

Den 28. januar 2015 gikk til sammen 1,5 millioner fagorganiserte nordmenn tilknyttet LO, Unio og YS ut i streik mot Frps endringer av Arbeidsmiljøloven. Det vil de fleste definere som gode representanter for folket. Men Frp valgte å ikke lytte. De endret loven. Resultatet ble at det er vanskeligere å få seg fast jobb for vanlige folk, og en større andel lønnsmottakere i midlertidige stillinger.

Det kan bare være i en Frp-politikers verden at millionærer er proletarer, og en deltidsarbeidende kvinne som gidder å engasjere seg i fagforeningsvirksomhet er eliten. Man skal lete lenge for å finne mer omsorg for millionærproletariatet.

Debattinnlegget ble først publisert med forfatteren titulert som «Vanlig fyr». Det er nå rettet til «Lokallagsleder i Arbeiderpartiet».

Følg debatten: Facebook og Twitter