NRK Meny
Normal

Med hodet over vannet

Å bade gir deg en følelse av frihet og vektløshet. Hvis du kan svømme.

Vokalist og frontfigur i R.E.M. Michael Stipe på Roskildefestivalen 1999

R.E. Ms klassiske album «Automatic for the People» (1992) inneholder en av bandets mest elskede låter: «Nightswimming». Her er vokalist og frontfigur i R.E.M. Michael Stipe på Roskilde-festivalen i 1999.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Knut Schreiner er fast musikkspaltist i Ytring på radio og nett.

Av alle aktiviteter man gjør nå i sommersesongen, er det ingenting som er lenger unna det kalde og mørke vinterhalvåret, enn når vi tar av oss klærne, går ut i vannet og legger på svøm.

Jeg kan ikke tenke meg en sterkere følelse av å eksistere her og nå, enn når man ligger på ryggen og flyter, med den mørke sjøen under seg, halve hodet under vann, og øyne som ser opp mot himmelen. Man er et menneske, et sted på jordas overflate, en gang i historien, som nyter et bad på en deilig sommerdag.

Å bade er en metafor for livet selv. Man kan flyte eller man kan synke.

Å svømme for livet

I essens handler det om menneskekroppen i vann. Det kan være trening og konkurranse, det kan være avkobling og velvære, og det kan handle om å redde liv

Nå har det kommet en ny rapport som viser at norske skolebarn ikke får tilstrekkelig svømmeundervisning. I Oslo er det store forskjeller når det gjelder svømmedyktighet mellom barn med innvandrerbakgrunn og etnisk norske. Samtidig har Oslos svømmetilbud blitt slaktet i flere år: Det har ikke blitt åpnet en ny svømmehall siden 1983.

Flere drukningsulykker blant barn de senere år har vist at dårlige svømmeferdigheter er et alvorlig problem. Nå ser dette ut til å bli en politisk prioritet. Og i Oslo planlegges det et tre nye badeanlegg. Det første – det nye Tøyenbadet – skal stå klart om to år.

I kulturen er det å bade en metafor for livet selv. Man kan flyte eller man kan synke. «You better start swimming or you’ll sink like a stone», sang Bob Dylan i «The Times they are a-changing»

Å svømme gir en form for frihet – som å løpe eller å kjøre bil eller sykle – men det er en seigere bevegelse; en mer drømmeaktig følelse av vektløshet. Og det er en aktivitet som er frakoblet fra dagliglivets grå virkelighet, og hører til fritiden, ferier og ofte barndom og ungdomstid.

Melankolsk tilbakeblikk

Låten «Nightswimming» av R. E. M handler om bading og nostalgi. I sangen møter vi en person som ser på et fotografi på dashbordet i bilen han kjører. Det får ham til å tenke tilbake på ungdomstiden, da han og vennene brukte å avslutte kveldene med et bad, ofte nakne, kanskje fulle, og hvordan månelyset skinte i vannet. Fortelleren kjenner på en melankolsk følelse over at denne tiden er forbi og aldri vil komme tilbake.

Det er ikke så langt fra ungdommelig bading til det ensomme, tragiske møtet med sjøen.

En liknende scene finner man i filmen «Oslo 31. August», av den norske regissøren Joachim Trier. Her drar en gjeng unge voksne opp til Frognerbadet for å ta seg ulovlig inn og bade, etter stengetid på byen – slik som de brukte å gjøre. Men den deprimerte hovedpersonen ser ingen mening i å bade lenger.

Bading er et symbol på ungdom. Å kunne bevege kroppen sin fritt. Å kunne glemme alt og fortape seg i øyeblikket. Og det er ikke så langt fra ungdommelig bading til det ensomme, tragiske møtet med sjøen, der man går ned til vannet, synker ned i det og forsvinner.

«Nightswimming» er hentet fra det klassiske albumet «Automatic for the People» fra 1992, og er en av R.E. Ms høyest elskede låter.

Hver uke kobler Knut Schreiner musikk med politikk og aktualiteter i «Ytring» på P2 søndag kl. 11. Schreiner er musikkredaktør i Tidal, musiker (kjent fra band som Kåre and the Cavemen, Euroboys, Turboneger) og kultursosiolog.