Kronikk

Mannen i midten

Alt det vi selv ikke kan bli og oppnå, det som er opphøyd fra oss, finner vi i karakteren Ole Gunnar Solskjær, skriver forfatter Endre Ruset.

Solskjær etter Molde-gull

I Molde har Solskjær tatt et stålgrep om spillerstallen og innført en disiplin og et detaljnivå rundt trening, kosthold, analyse og fremtoning som mangler sidestykke i norsk toppfotball, skriver forfatter Endre Ruset.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Da Ole Gunnar Solskjær ble presentert som manager for Molde Fotballklubb i 2010, handlet et av spørsmålene på pressekonferansen om noe ganske annet enn fotball. En lokal journalist ville vite hva Solskjær mente om den bitre sykehusstriden som raste mellom nabobyene Molde og Kristiansund. Dragkampen om et felles sykehus hadde utløst den verste fogderistriden i fylkets historie, og var i ferd med å ødelegge viktige relasjoner mellom de to byene.

SE OGSÅ: NRKs samleside om Molde FK

En gud med krøller i håret hadde steget ned fra fotballens stjernehimmel og satt midt i blant oss.

Endre Ruset, forfatter

I vente på svaret kunne man kjenne den intense summingen i lokalet. Det hadde bredt seg en euforisk stemning blant de oppmøtte. En gud med krøller i håret hadde steget ned fra fotballens stjernehimmel og satt midt i blant oss.

«Jeg er ikke noen politiker, men det er galskap å legge ned akuttkirurgien og fødetilbudet i Kristiansund. Molde og Kristiansund er to fantastiske byer. Dette samarbeidet må vi ta vare på. Fotballen i de to byene har samarbeidet godt», var noe av svaret fra Solskjær. Han åpnet dermed for en første forsiktig forsoning i den heftige konflikten mellom nabobyene.

Kompromissløs og ekstrem

Første gang jeg så Solskjær løp han rundt på gresset før hjemmedebuten for Molde mot Viking i 1995. Han framstod ikke mye fryktinngytende. I det kampen ble blåst av var saken en helt annen. Molde hadde vunnet 5-4, og Solskjær hadde scoret brorparten av Moldes mål. Bak den milde fasaden skjulte det seg en kompromissløs fotballspiller med ekstrem vinnervilje.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Som spiss i United har han fremstått som Alex Fergusons glansbilde. Eksepsjonelt lojal. En som er hundre prosent fokusert og konsentrert både på og utenfor banen. Innsatsen ble belønnet med treneransvar for Uniteds reservelag, før han vendte hjem til Kristiansund og Molde.

Mange har undervurdert ham

Solskjærs inntreden i Molde ble møtt med en god del skepsis. Mange mente han manglet trenererfaring på så høyt nivå, at fallhøyden var stor om han ikke lykkes. Mange har altså undervurdert kapasiteten og intelligensen hans. En av dem er Egil Drillo Olsen, som ikke så noe stort treneremne i kristiansunderen da han spilte for landslaget.

Mange har undervurdert kapasiteten og intelligensen hans.

Endre Ruset, forfatter

Solskjær har gått fra å være en spiller som alltid gjør det han blir fortalt og alltid setter laget foran seg selv, til en tydelig og autoritær leder for Norges beste fotballag. Han har sugd til seg lærdom i det stille, og omformet det til en egen strategi som han nå vellykket praktiserer i MFK.

LES OGSÅ: Kan Henning berge Blackburn?

Mangler sidestykke i norsk toppfotball

I klubben har han tatt et stålgrep om spillerstallen og innført en disiplin og et detaljnivå rundt trening, kosthold, analyse og fremtoning som mangler sidestykke i norsk toppfotball.

Moldespiller Vegard Forren er en av dem som har fått kjenne Solskjærs vrede på kroppen. Da han noe kvapsete og ufokusert leverte en dårlig omgang i første kamp under trenerens ledelse, fikk han «hårføneren» i pausen og ble satt på venstreback for å løpe mest mulig de siste 45 minuttene. Forren er kroneksempelet på forvandlingen blant spillerne under Solskjærs regime. I dag ser du mest sannsynlig ikke en eneste moldespiller ute på byen annet enn kvelden når seriegullet er innkassert. Laget som alltid havnet på andreplass, har blitt en ener.

LES OGSÅ: Riise bak speilet

Han er bortenfor oss

Det er selvsagt interessant å vite hva Solskjær gjør, men hvem han er, er ikke like lett å gripe fatt i. Han likner en maskin.

Det er selvsagt interessant å vite hva Solskjær gjør, men hvem han er, er ikke like lett å gripe fatt i. Han likner en maskin.

Endre Ruset, forfatter

Alltid korrekt, vellykket, velformulert, høflig, saklig, oppofrende, rolig, bestemt, ydmyk og historiebevisst. Han er raus mot spillere på andre lag, raus mot andre trenere, og ydmyk mot tidligere trenerlegender. Han er ambassadør i UNICEF, lokalpolitisk godt orientert, og en omsorgsfull familiefar. Han er en tydelig strateg, dyktig til å knytte til seg medarbeidere, flink til å lese spillerne og motivere og utvikle dem individuelt. Han har instinkt for å finne unike talent ute i Norge og Europa, utstråler harmoni, og så videre, og så videre.

Slik kan det fortsette, i en utmattende remse av synlige kvaliteter. Jeg skriver nå på en ungdomsroman der Solskjær er den uvirkelige kontrasten i livene vi selv lever, med våre feil og mangler og brustne drømmer. Alt det vi selv ikke kan bli og oppnå, det som er opphøyd fra oss, finner vi i karakteren Solskjær. Han er bortenfor oss. En fremmed i verden.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Trenger et nytt kapittel

Jeg møtte MFKs lege joggende gjennom moldemarka før den viktige kampen mot Rosenborg for noen uker siden. Han fortalte meg at det var fascinerende å se hvordan Solskjær gjorde ting, som trener, motivator og leder. At det var en helt spesiell aura rundt han. At det var moro å være med på reisen og eventyret. Legen virket sikker på at seriegullet ville bli sikret i de kommende kampene, selv om avisekspertene hadde spådd det annerledes. «Du vet, det er han som er The Special One» sa legen, før han blunket og jogget videre.

Personkulten rundt Solskjær er i ferd med å nå uante høyder, og kommer naturligvis klubben og Molde by til gode. Men det er krøniken Solskjær som er mest interessant, Molde er kun et steg på veien. Og krøniken trenger et nytt og spektakulært kapittel. Det kommer nok ganske snart.