Mamma-sensasjonen

Å være gravid er noe av det mest naturlige som finnes, med mindre man driver med idrett, ifølge mediene.

Marit Bjørgen vinner verdenscuprennet i langrenn 30 km i Holmenkollen, 2015

Marit Bjørgen slapp nyheten om at hun er gravid tidligere denne uka. Det fikk mediene til å spekulere i hvilken mamma hun blir. Her går hun i mål i Holmenkollen tidligere i år under et verdenscuprenn.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Nyheten om Marit Bjørgens graviditet er blitt slått så stort opp i media at det kan virke som om ingen idrettsjenter har vært gravide før: Over seks av ti sider i VGs sportsbilag blir vi fortalt at Bjørgen «kommer til å bli en fantastisk mamma», og at det jammen var «på tide». I Dagbladet gratuleres hun av kolleger og konkurrenter, mens Radiosporten på NRK intervjuer en langrennsekspert om hennes muligheter til å komme tilbake i skisporet.

Og de er store. For vi er mange som har blitt mor midt i idrettskarrieren, dette er ikke uvanlig, selv om mediene fremstiller det sånn.

Hun kan sikkert komme tilbake for fullt igjen når babyen er født, men det behøver ikke alle andre ha noen mening om!

Ingrid Kristiansen

Helt naturlig

Å være gravid er noe av det mest naturlige som fins for oss kvinner. Etter at vi alle fikk høre nyheten på tirsdag, at Marit Bjørgen er gravid og venter barn i desember, kan man begynne å lure. Det gikk ikke mer enn 30 minutter fra nyheten ble sluppet til jeg ble kontaktet av flere aviser og TV-kanaler for å uttale meg om hva jeg syntes.

Det er Marit som til syvende og sist velger om hun skal være bare mor eller mor og toppidrettsutøver.

Ingrid Kristiansen

Hva skal man svare på slikt? Jeg er glad på Marit sine vegne og ønsker henne lykke til med svangerskapet. Jeg tror hun kan komme tilbake for fullt igjen når babyen er født, men det behøver ikke alle andre å ha noen mening om.

Marit Bjørgen er gravid. Reporter: Anders Skjerdingstad

Lettere for gutta

Tradisjonen for idrettsgutta var og er fortsatt at de fortsetter sin idrettskarriere som om ingenting har skjedd etter en familieforøkelse. For eksempel ble syklisten Alexander Kristoff far denne uken. Sykkeleksperter ble ikke spurt om hans sjanser for å komme tilbake til sporten eller om hvor god far han ville bli.

Vi er mange som har blitt mor midt i idrettskarrieren. Dette er ikke uvanlig, selv om mediene fremstiller det sånn.

Ingrid Kristiansen

Da jeg ble gravid var det vanlig at idrettsjentene avsluttet sin karriere når de ble gravide, ingen trodde på et comeback. Men jeg var åtte år yngre og på vei opp til verdenstoppen. Min motivasjon for å komme tilbake og vise at man kan nå langt også etter en graviditet var meget sterk.

Min historie

Jeg var 27 år gammel ved min første graviditet, og satset fullt på lange løp. Jeg hevdet meg greit både nasjonalt og internasjonalt. I 1983 skulle det første VM i friidrett arrangeres i Finland, og det var et klart mål for meg. Men slik skulle det ikke bli. Etter en bra start på sesongen så alt lyst ut for meg.

Jeg var gravid i 5. måned, - og uten å vite det!

Ingrid Kristiansen

Men under VM i terrengløp skulle alt bli forandret for mitt vedkommende. Jeg skuffet både meg selv og Norge med en 35. plass. Et par dager etter fikk jeg svar på hvorfor det gikk så tungt: Jeg var gravid i 5. måned, – og uten å vite det! Da denne nyheten kom ut var det ikke mange som trodde på noe comeback etter fødselen. Men jeg og flere andre med meg har klart det.

Det er hennes valg

Ta for eksempel terrengsyklisten Gunn Rita Dale Flesjå. Hennes scenario er veldig lik Marits. Hun var godt oppi årene ved første graviditet. Hun var olympisk mester og mange ganger verdensmester. Og hun var raskt tilbake i verdenstoppen etter fødselen. Forskjellen mellom disse jentene er vel at Gunn Rita har måttet organisere og ordne alt selv. Marit har et svært støtteapparat som kan hjelpe.

Det er Marit som til syvende og sist velger om hun skal være bare mor eller mor og toppidrettsutøver. Dette får vi nok ikke svar på før i starten av 2016.

Jeg håper at media kan la Marit få være i fred nå i månedene frem til fødselen. For det er vel ingen tvil om at vi jenter kan komme tilbake til idretten etter en graviditet. Der har vi en masse eksempler.

Heia Marit!

Marit Bjørgen forteller pressen at hun er gravid. Foto: Ketil Kern.