Kronikk

Lukker dørene til virkeligheten

Denne uken samles verdens oljetopper til lukket konferanse i Oslo. Uansett hvor mye Helge Lund skulle ønske det, forsvinner ikke klimaproblemet selv om man låser seg inne på Holmenkollen hotell, skriver Greenpeace.

Ola Borten Moe og Helge Lund

Oljetopper som Olje- og energiminster Ola Borten Moe og Statoilsjef Helge Lund møtes denne uken på Holmenkollen Hotel. Møtene er stengt for offentligheten.

Foto: Johansen, Geir Otto / NTB scanpix

Hvert år samles verdens absolutte oljeelite seg bak lukkede dører for å diskutere oljeindustriens fremtid. Arrangementet heter nå Oslo Energy Forum, og finner sted denne uka på Holmenkollen Park Hotell i Oslo. Blant årets gjester er Olje- og energiminister Ola Borten Moe, statoilsjef Helge Lund og internasjonal toppsjef i Shell, Peter Voser.

Dørene er stengt. Hverken fri presse eller organisasjoner har adgang. Sivilsamfunnet gis marginalt innsyn i det som sies fra talerstolen, diskuteres i gangene eller avtales i kaffepauser.

Uten innsyn eller debatt vedlikeholdes og fornyes et verdensbilde der oljenæringa kan drive som før – og utvide til stadig mer sårbare områder.

Uten innsyn eller debatt vedlikeholdes og fornyes et verdensbilde der oljenæringa kan drive som før – og utvide til stadig mer sårbare områder.

Oljetoppenes framtidsvisjon har ikke rom for nødvendige utfasingen av fossil energi – den som må komme om vi skal redde klimaet.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Ingen snakker om farene

Skal vi unngå de verste konsekvensene av klimaproblemet må 2/3 av de allerede oppdagede fossile ressursene bli liggende under bakken. Men når politikere, investorer og oljeselskap møtes denne uken er det for å snakke om hvor, hvordan og hvor raskt det er mulig å åpne nye områder for boring.

Oljegigantene legger ikke skjul på sin iver etter å sette klørne i nye områder i Arktis. Vi kan anta at stikkord som sårbarhet, mangelfull teknologi og fare for ising ikke er en del av samtalen mellom Statoils-sjef Helge Lund og Shell-sjef Peter Voser når de diskuterer forretningsmulighetene i et smeltende Arktis over morgenkaffen. Og ingen på Oslo Energy Forum kommer til å minne dem på at dette er reelle problemer, som gjør arktisk oljevirksomhet til en stor fare i sårbare havområder.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Innelaget og utelaget

Alle rommene er booket, så man kan ikke leie seg inn. Men noen blir bedt inn. Ikke de som kanskje ville stilt et kritisk spørsmål – men derimot innflytelsesrike folkevalgte som Ola Borten Boe. Han, som egentlig som har makt til styre industrien vekk fra kortsiktig profitt i favør av langsiktig klimapolitikk eller kortsiktig profitt, er med på innelaget.

Vi vil minne oljetoppene på at de har et ansvar for framtida, og på at vi alle må jobbe sammen for å løse klimaprobleme – de forsvinner ikke bare fordi man låser seg inne på et hotell.

Låst ute blir alle som virkelig bryr seg om klimaet. Derfor er Greenpeace tilstede utenfor møtet hele uka. Vi vil minne oljetoppene på at de har et ansvar for framtida, og på at vi alle må jobbe sammen for å løse klimaprobleme – de forsvinner ikke bare fordi man låser seg inne på et hotell.

Vi oppfordrer deltagerne på Oslo Energy Forum til å åpne dørene, slippe den fossile lufta ut og være med å skape en bærekraftig framtid.