Hopp til innhold
Kronikk

Logg av TikTok

Politikere gambler med norsk sikkerhetspolitikk for å kapre velgere.

SxKY7FlBkeM

Ironisk nok har Ola Svenneby vært en av de mer kritiske innad i Høyre til Erna Solbergs vennlige dulling med Kina. Så kom deg av TikTok, Ola! Og be følgerne dine gjøre det samme.

Foto: NTB

Den store oppslutningen om Høyre og Frp i skolevalget har igjen åpnet en debatt om politikere og TikTok.

Valgets to vinnere, Ola Svenneby (Unge Høyre) og Simen Velle (Fremskrittspartiets Ungdom), er begge svært vellykkede på TikTok, og når slik mange ungdommer med budskapet sitt.

Jeg tror ikke TikTok er den store faktoren som forklarer skolevalget. Jeg mener derimot at politikerne ikke tar problemene med den kinesiske appen på alvor.

Kom deg av TikTok, Ola!

Bakteppet her er naturligvis den økte spenningen mange land opplever i forholdet til Kina. Ikke minst er Kinas støtte til Russland en direkte trussel mot norsk sikkerhetspolitikk, men det kinesiske diktaturet truer norske interesser på en rekke flater. Likevel inviterer sentrale norske politikere Kinesisk spionasjeutstyr i form av TikTok ned i sin lomme, med på kontorene, og inn i sine hjem.

Det vitner om politikere som ikke er seg sitt ansvar bevisst, og som villig gambler sikkerhetspolitikk mot enkel velgerjakt.

Så hva er problemet? Det er minst to hovedproblemer med TikTok. For det først sendes data fra norske brukere til Kommunistpartiet i Kina, KKP. For det andre manipulerer Kina innholdet på TikTok til å spre pro-kinesiske interesser.

Teknologi som brukes til å lage dansevideoer i Norge brukes i Kina til å fengsle dissidenter.

La oss ta noen eksempler på det første. En av de mest kjente historiene er hvordan TikTok utnyttet brukerdata til å overvåke journalistene i BuzzFeed og Financial Times, i forsøk på å spore opp en informant. Stemmedata, lokasjon, søkehistorikk, meldinger og det meste annet på telefonen din kan deles med Kina.

Når neste generasjon en gang leder fremtiden, vet KKP hvilke skjelett de har i skapet, og hvilke politiske holdninger de har.

Det blir for det meste spekulativt hva Kina kan og vil gjøre med denne informasjonen. Vi kan se for oss alt fra utpressing til industrispionasje. Alvorlighetsgraden er hvert fall tilstrekkelig til at staten selv ikke tillater bruk av TikTok på sine tjenestetelefoner, noe justisminster Emilie Enger Mehl (SP) brukte litt for lang tid på å forstå da hun entret regjering.

Det er ingenting spesielt med TikTok.

Når det gjelder manipulering av innholdet på TikTok, vet vi at ansatte i ByteDance, eierne av TikTok, har blitt instruert til å sensurere visse typer videoer, inkludert referanser til massakren på Tiananmenplassen. Vi vet at pro-Russisk propaganda om krigen i Ukraina blir promotert av algoritmene.

Mer generelt mistenkes Kina for å pushe lettbent danse-innhold på sine plattformer i Vesten, mens de promoterer mer lærerikt materiale innad i Kina.

Dette er derimot bare de direkte problemene med TikTok. Mer indirekte er slik programvare en del av Kinas teknologiske vekst, som de villig utnytter til intern undertrykking. Teknologi som brukes til å lage dansevideoer i Norge og analysere konsummønstre, brukes i Kina til å overvåke lydighet og fengsle dissidenter.

Vi kan se for oss alt fra utpressing til industrispionasje.

Å bidra til utviklingen av denne teknologien med brukerdata og reklameinntekter, er ikke i Norske interesser. Det er også moralsk svært svakt.

Det er ingenting spesielt med TikTok. Det er flere videoapper man kan bruke, og det er garantert flere som enkelt kan lages.

Mitt inntrykk er likevel at politikernes hovedinnvending er at de må være der ungdommen er. Politikerne kan selvfølgelig hive hendene i været og si at de ikke kan styre hvor ungdommen er, men realiteten er at de aldri har forsøkt.

Kortsiktig velgerjakt har forkludret politikernes langsiktige interesser for Norge.

Ironisk nok har Ola Svenneby vært en av de mer kritiske innad i Høyre til Erna Solbergs vennlige dulling med Kina, og han «er redd for at Europa er i ferd med å gjøre same feilen som vi gjorde med Russland. Altså gjøre oss avhengige av et land som har andre interesser enn oss i sikkerhetspolitikken.»

Enig, Ola. Så kom deg av TikTok.

Og be følgerne dine gjøre det samme.