Hopp til innhold
Kronikk

Legg vekk bombene

Vi må ikke bare henge oss opp i å finne løsningen med stor L i Syria. La oss først gjennomføre lokale løsninger for å sikre tilgang for humanitær hjelp.

Syriske barn på flukt nær Aleppo

Bildet viser syriske barn på flukt i nærheten av Aleppo i Syria. «Flere bomber leder ikke til fred i Syria. Norge bør heller fortsette å spille en rolle som politisk og humanitær aktør», skriver kronikkforfatteren.

Foto: AMMAR ABDULLAH / Reuters

Da jeg traff min Røde Halvmåne kollega på vår stamkafe i Damaskus mandag kveld sist uke var han opprømt. Opprømt etter å ha vært med på å hjelpe ut 120 personer som har levd under blokade og beleiring i Qudsiya utenfor Damaskus i hele fem måneder. Oppdraget var et resultat av en fremforhandlet avtale mellom det syriske regimet og den frie syriske armé.

– Vi kjørte direkte og hadde ingen problemer. Vi måtte leie fem store busser for å få plass til alle. Gjør deg klar, det blir flere slike oppdrag nå, fortalte min til vanlig så sindige kollega.

La oss håpe det.

Pragmatiske løsninger er mulig

Og la oss oppfordre Iran og Russland, Nato og Tyrkia, og andre involverte parter til å legge vekk bombene og i stedet bygge videre på lokale våpenhviler og avtaler om humanitær tilgang, som parter i konflikten har oppnådd de siste seks månedene i Syria.

Hvis du setter deg ned med parter i konflikten – med pragmatiske løsninger i bagasjen fremfor eksplosiver – så kan du finne lysglimt av håp.

Ola Ulmo

For hvis du lukker ørene for retorikken til Cameron, Putin og Erdogan, og i stedet setter deg ned med parter i konflikten – med pragmatiske løsninger i bagasjen fremfor eksplosiver – så kan du finne lysglimt av håp i form av avtaler, som kan bevege Syria et lite stykke vekk fra det helvetet som det syriske folket har havnet i. Slik FNs øverste leder i Syria gjorde på Hotel Safir i Homs forrige uke, der det ble fremforhandlet en våpenhvile for Waer-distriktet i Homs. Pragmatiske løsninger er mulig i Syria. Vi har resultater som viser at det går an.

Nødhjelp som forhandlingskort

18. oktober kjørte 12 lastebiler med nødhjelp fra Damaskus til beleirede Zabadani. Mine kolleger som var med på oppdraget fortalte meg først om den totale ødeleggelsen som møtte dem. Men de fortalte også om sine møter med lokale ledere, som uttrykte et ønske om flere avtaler for å sikre tilgang til humanitær hjelp.

Samtidig som vi nådde Zabadani med nødhjelp, transporterte Syria Røde Halvmåne en last med nødhjelp fra grensen mot Tyrkia ned til landsbyene Fouah og Kefraya i Idlib-provinsen. Dette var et resultat av en avtale mellom det syriske regimet og opposisjonsgruppen Jaish Al Fatah.

Internasjonale forhandlinger bør fokusere mindre på hvilke mål man bør bombe og mer på å støtte forhandlede løsninger.

Ola Ulmo

Nødhjelp brukes dermed som et forhandlingskort: Nødhjelp til sivile beleiret av regimet i Zabadani mot nødhjelp til sivile beleiret av opposisjonen i Idlib. Det er langt ifra en perfekt virkelighet. Men likevel en virkelighet som viser at samtaler er mulig.

Lokale løsninger først

Avtalen i Zabadani kom i stand etter forhandlinger mellom Iran og opposisjonens støttespillere. Utenriksminister Børge Brende har rett når han sier at Iran og de regionale involverte partene i konflikten sitter på nøkkelen til en Syria-løsning. Norge har hatt, og har, en politisk rolle å spille som tilrettelegger for samtaler og yter samtidig en betydelig humanitær innsats, både gjennom Damaskus, på tvers av frontlinjer og på tvers av Syrias grenser. Det er nødvendig og riktig.

Men la oss heller ikke henge oss opp i en løsning med stor L. La oss først gjennomføre lokale løsninger for å sikre tilgang for humanitær hjelp. Dette bygger vi videre på.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook

Forhandling fungerer

Dessverre har Røde Kors og Røde Halvmåne ikke fått reise tilbake til Zabadani, Fouah og Kefraya siden oktober. På spørsmål om hva de trengte mest av alt, svarte lokalbefolkningen i Zabadani oss følgende:

– Vi klarer å skaffe oss mat og til og med medisiner. Det er vanskelig, men vi smugler det inn. Men vi mangler morsmelkerstatning. Spedbarn dør fordi de ikke får melk.

La oss først gjennomføre lokale løsninger for å sikre tilgang for humanitær hjelp.

Ola Ulmo

Vi lovte innbyggeren at neste gang vi får tilgang så tar vi med oss morsmelk.

Hver dag snakker vi med parter i konflikten for å forhandle en ny avtale i Zabadani, Fouah, Kefraya og andre utsatte steder.

Det vil hjelpe hvis internasjonale forhandlinger fokuserer mindre på hvilke mål man bør bombe og mer på å støtte forhandlede løsninger.