Hopp til innhold
Replikk

Leger mangler innsikt om det å være feit

Norske leger bør snakke med folk som har kjent overvekt på kroppen. Jeg har selv erfart at mange leger ikke vet nok om å hjelpe folk ned i vekt.

Fedme

«En allmennlege bør være modig. Si det rakt ut: Du er for tykk», mener artikkelforfatteren. (Illustrasjonsbilde)

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Almennlege Torkil Færø setter i sitt innlegg «Feige leger tar liv» fokus på den store andelen nordmenn, som nå har overvekt eller fedme. At leger er feige kan nok stemme – men leger mangler også kunnskap og innsikt for å få folket ned i vekt.

Skal man ned i vekt, trenger man de gode verktøyene. Egne møter med leger til grunn, mener jeg at de færreste leger er i besittelse av dem. Det er en jungel av gode og dårlige råd – og unnskyldninger for hvorfor man er overvektig. Det er her fastlegen bør kjenne sin plass. Og gi de nøytrale, faktabaserte og fornuftige rådene til de som er overvektige. Det er ganske lett å legge seg til dårlige vaner, mens det er vanskeligere å skape seg gode.

En allmennlege bør være modig. Si det rakt ut: Du er for tjukk.

Færø skriver i kronikken sin: «Pasienter med over 25 i KMI kan få med seg en brosjyre med informasjon om risikoen de løper, og oppskriften på å redusere den»

Jeg regner med at Færø ikke for ramme alvor mener at dette vil være et fornuftig tiltak. Om han mener dette seriøst, så kan jeg røpe for han at tjukke folk vet at de er tjukke. Og de er klar over risikoen. Men risikoen betyr ikke så mye. Det gjorde det ikke for meg i alle fall. Jeg var så feit at jeg var verdiløs i utgangspunktet. Og da har man ikke mye å tape.

Vær direkte mot pasientene

En allmennlege bør være modig. Si det rakt ut: Du er for tjukk. Om man ikke tør det, så bør man begynne å jobbe med botoxbehandlinger istedenfor. Men det er som med alkoholisme. Man må selv ville det. Så legen bør jobbe for å gi motivasjonen. Og om den kommer, må du ha gode råd.

Færø skriver også i kronikken sin at «Rådene vi bør gi er ikke kompliserte: Beveg deg så mye du kan i hverdagen, gå en tur på minst en halvtime daglig, mosjoner såpass at du holder vekten innen normalområdet for din høyde, spis mer fisk, fiber, frukt, bær og grønnsaker, mindre søtsaker og bearbeidet kjøtt, bruk vann som tørstedrikk»

Fra en som veide 140 kilo. Dette er komplisert. Det er i alle fall en komplisert måte å si en enkel ting på. Hva er fiber? Skal jeg spise frø? Det må være enklere og mer konkret.

Norske leger bør snakke med folk som har kjent overvekt på kroppen og få bedre innsikt.Ikke sitte på sin høye hest og moraliser.

Gode råd for å gå ned i vekt

Om jeg skal tenke tilbake på hva som ville ha gjort det litt lettere for meg å gå ned i vekt, så ville det være følgende:

Gå en halvtime om dagen. Og til å begynne med så er det alt du gjør. Gjør det til en vane. For en som er kraftig overvektig så er en halvtimes gange en formidabel treningsøkt.

FØLG DEBATTEN: Facebook og Twitter

Bytt ut en dårlig vane med en god en. Bytt for eksempel ut «tjukkecolaen» med Cola Zero. Det å gå fra Cola til vann er et for langt hopp. Man må ha tid til å justere seg.

Bytter man fra sukkerholdig brus til brus uten sukker, og får 30 minutter mosjon om dagen, så er det ganske mange kalorier som bytter plass. Med to helt overkommelige og enkle grep. Og når disse to grepene er blitt vaner, kan man endre en annen.

Norske leger bør snakke med folk som har kjent overvekt på kroppen og få bedre innsikt. Ikke sitte på sin høye hest og moralisere. Da er man ikke en del av løsningen, men en del av problemet.