Hopp til innhold
Replikk

Lavmål av Brodtkorb

Julie Brodtkorb forsøker å avspore debatten om Norge skal ta imot båtmigranter fra blant annet skipet Ocean Viking.

Statsråd Sylvi Listhaug

Kronikkforfatteren Julie Brodtkorb setter min moralske overbevisning i tvil, skriver Listhaug.

Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix

Julie Brodtkorb setter min moralske overbevisning i tvil i en kronikk på NRK Ytring. Hun mener jeg lider av «moralsk havari».

På den måten forsøker hun å avspore debatten om Norge skal ta imot båtmigranter fra blant annet det skipet Ocean Viking.

Det er lavmål av Brodtkorb.

Vi er sterkt uenig

Bakgrunnen for Brodtkorbs kronikk er at Fremskrittspartiet sier nei til at Norge skal ta imot båtmigranter. Spørsmålet er aktuelt blant annet fordi det norskflaggede skipet Ocean Viking patruljerer Middelhavet for å plukke opp migranter.

Flere politikere har ment at Norge må være forberedt på å ta imot migrantene skipet redder.

Det fremstår som om Brodtkorb er enige med dem. Jeg og Frp er sterkt uenig.

Dette handler verken om at vi lider av moralsk havari eller ønsker å bevege oss utenfor Brodtkorbs forhåndsdefinerte moralske yttergrenser.

For oss handler dette om å beskytte Norge fra hodeløs innvandringspolitikk, bekjempe menneskesmugling og samtidig spare tusenvis av menneskeliv.

Ifølge ekspertorganet Landinfo vil flere skip som Ocean Viking bidra til at flere migranter reiser ut på Middelhavet ved hjelp av menneskesmuglere. Dermed er det sannsynlig at flere også vil drukne.

Personer i havsnød skal reddes

Tidligere var det mange redningsbåter i Middelhavet, og da døde over 5000 mennesker på reisen.

I de senere årene har Europa endret politikk: De søreuropeiske grensene patruljeres, redningsbåtene er så godt som borte og migranter settes i langt større grad i land der de reiste fra.

Selvsagt skal personer i havsnød reddes. Det er ingen uenige i. Spørsmålet koker til syvende og sist ned til om de som reddes skal returneres eller sendes til Norge.

Veldig mange av dem som reiser over Middelhavet er velferdssøkende migranter uten et reelt beskyttelsesbehov.

Julie Brodtkorb

Julie Brodtkorb, tidligere stabssjef for Erna Solberg, skrev i en kronikk på NRK at Sylvi Listhaugs innlegg om båtmigranter er et av de nedrigste valgkamputspillene jeg noen gang har sett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kyniske menneskesmuglere

Jeg mener vi i stedet bør satse på å hjelpe flere av dem som virkelig trenger vår hjelp, og som aldri vil få råd til å betale kyniske menneskesmuglere for å komme til Europa.

Det beste vi kan gjøre for å redde mennesker i nød, er å bistå lokalt for å forhindre at folk legger ut på Middelhavet i utrygge farkoster.

Julie Brodtkorbs forsøk på moralsk overlegenhet kler henne dårlig.

Jeg er sikker på at hun egentlig er enig med Frp og meg i at Norge trenger en streng og rettferdig innvandringspolitikk.