Kronikk

Kvinner(!) på fotballskjermen

Fotball er for alle, uansett kjønn. Nå gjelder det endelig også den virtuelle fotballverdenen.

FIFA16 med kvinnelige fotballspillere

'FIFA 16 gir unge jenter den samme muligheten som gutta til å drømme seg bort i en virtuell verden der de er stjernene', skriver kronikkforfatteren. I mai annonserte EA at FIFA-serien får kvinnelige fotballspillere for første gang når FIFA 16 kommer i september.

Foto: EA

Timevis med dataspill blant barn og unge er ofte en kilde til bekymringer. Men spill er også en kilde til læring og utvikling. Det spillet jeg lærte mest av er FIFA 02. Foran PC-en ble jeg kjent med nye lag og nye spillere. Jeg fikk se spillernes styrker og svakheter, og begynte å se etter dem også i virkelige kamper. Jeg lærte hvor vanskelig det kan være å ta ut en startellever, om alle taktiske vurderinger man må ta for å komponere et komplett lag som utfylte hverandre.

Men først og fremst lærte jeg fotballforståelse og overblikk. Jeg lærte om posisjoneringer, når pasninger bør slås, når og hvor man skal gå på løp og å se hele laget som en helhet. Selv om jeg aldri hadde teknikken til å gjøre det samme selv på banen, ble fotballforståelsen bedre.

FIFA-historie

FIFA-serien er et av de desidert mest populære dataspillene. I fjor høst hadde FIFA 15 solgt 14,3 millioner eksemplarer, milevis foran alle andre sportsspill. Hvert år knyttes det enorm spenning til hvilke nyvinninger EA Sports har kommet opp med. Og i år presenterer de en liten revolusjon. I FIFA 16 er endelig kvinnelige spillere og kvinnelige lag en del av gamet, for første gang i historien.

For første gang i historien er kvinnelige lag og spillere en del av gamet.

Mina Finstad Berg

«We are not here to stand and watch – this is our game too» sier noen av verdens beste kvinnelige fotballspillere i traileren, under slagordet «we’re in the game». I FIFA 16 kan du spille med elleve av landslagene som i sommer har spilt VM i Canada, i tillegg til Italia. Norge er dessverre ikke med denne gangen, men vi satser på at vi får være med i FIFA 17.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Provoseres av kvinnefotball

Ikke overraskende har dette fått blanda mottakelse. Mange ønsker de kvinnelige spillerne velkommen, og mener det er på høy tid at de også blir en del av spillet. Andre er mer skeptiske. Og en del er både ekstremt negative og benytter anledninga til å komme med diverse ikke spesielt originale vitser. Om spillere som er ute med skade pga. brukket negl, PMS, menssmerter … Dere skjønner tegninga.

Jeg slutter aldri å forundre meg over hvor provoserende enkelte syns det er at damer spiller fotball.

Mina Finstad Berg

Noen hevder hardnakka at FIFA er et spill forbeholdt menn, og at de er lei av at kvinner blander seg bort i alt de driver med. Jeg slutter aldri å forundre meg over hvor provoserende enkelte syns det er at damer spiller fotball.

Men selv om noen er kjipe på Twitter, er det grunn til feire.

We're in the game

På tross av tidvis håpløse spilleforhold under Canada-VM, har årets mesterskap vært et framskritt. Både her i Norge og i andre land har dette mesterskapet fått langt mer oppmerksomhet enn tidligere mesterskap. Vi har fått øyeblikk som gjør at selv ikke de mest innbitte kvinnefotballhaterne kan unngå å se det åpenbare: kvinnefotballen har utvikla seg enormt. Spillerne er bedre, mer tekniske enn noen gang. Og flere og flere har benka seg foran TV-en for å se verdens beste spillere i aksjon i Canada.

Jenter har altfor lenge vært noe fremmed i fotballen.

Mina Finstad Berg

De siste 20 årene har antall kvinnelige fotballspillere femdobla seg i Europa. I fjor hadde Europa mer enn 1,2 millioner registrerte kvinnelige spillere. Sju europeiske land hadde mer enn 60.000 kvinnelige spillere. Og ja, Norge er et av dem. We’re in the game. Tida er overmoden for å også innta den virtuelle fotballverdenen.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook

En virtuell fotballverden for alle

Jeg tror FIFA16 kan være veldig positivt for den videre utviklinga av kvinnefotballen. Kombinert med et godt mesterskap, kan dette være med på å øke interessen og oppmerksomheten. Det gir unge gamere muligheten til å bli kjent med fantastiske spillere som Marta, Alex Morgan, Louisa Necib og Celia Sasic.

For unge jenter som vokser opp med fotball gir det ingen mening at det ikke skal være jenter i fotballspill.

Mina Finstad Berg

Og det gir unge jenter den samme muligheten som gutta til å drømme seg bort i en virtuell verden der de er stjernene. Jenter har altfor lenge vært noe fremmed i fotballen, noe litt utenom det vanlige. Men tida da fotballjenter var noe eksotisk er forbi. Vi blir stadig flere. This is our game too! For unge jenter som vokser opp med fotball fra 1. klasse på barneskolen, gir det ingen mening at det ikke skal være jenter i fotballspill. Og nå trenger de ikke lenger møte et fotballspill som ekskluderer dem. Når FIFA 16 kommer, er de en del av spillet.

Så til de som syns det er idiotisk, latterlig, unødvendig eller skandaløst at FIFA 16 inkluderer damer: kom dere ut av hula deres. Velkommen til 2016. We’re in the game.