Kronikk

Krekar har selv blitt en karikatur

Mulla Krekar er nå blitt den perfekte karikatur. Av seg selv.

Mulla Krekar foran kameraene

'Nå er tiden kommet for å løfte mulla Krekar inn i det samme tause rommet som Anders Behring Breivik', skriver Shabana Rehman Gaarder i denne kronikken.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Folk trenger ikke å tegne verken profeter eller løfte mullaer. Alvoret står karikert foran oss til latter og forferdelse.

Når man skal karikere noen, så skal man si noe som alle ser, men ingen tør å si. Man skal også overdrive noen trekk ved et menneske.

Disse overdrivelsene har Krekar selv tegnet bedre enn noen annen kunne gjort det. Krekar sier alt det vi trodde han mente, men som vi ikke turte å si høyt og tydelig. Nå karikerer Krekar seg selv.

Sperrer av hele kvartalet

I dag skal det være en utstilling med ikke-muhammed karikaturer i Drammen. Mange mennesker er påmeldt, inkludert undertegnede som er konferansier. Tapre mennesker fra Midtøsten skal fortelle om sine tegninger, gjennom det arrangørene kaller «pennens jihad».

Det blir paneldebatt i etterkant der ytringsfrihet, satire og tegninger debatteres.

Vår mulla Krekar passer nok best i en stumfilm

Shabana Rehman Gaarder

Tegningene som skal vises har kommet i skyggen av profettegninger, men er like skarpe, like systemkritiske og like lattervekkende og politisk engasjerende. Og nå - dessverre også utsatt for samme sikkerhetstiltak. Også det er blitt en karikatur.

Politiet har sperret av hele kvartalet! Utstillingen er forkortet fra to dager til 6 timer. PST og politivakter er involvert, og det uten at en eneste Muhammedkarikatur er med i utstillingen.

Jeg vet ikke om dere synes dette er morsomt. Men jeg må le.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter.

Overgår vanlig netthets

Vår mulla Krekar passer nok best i en stumfilm. Åpner han munnen, sier han stort sett det folk kan si i et fritt land; det de faktisk mener. Og mange av meningene hans har for meg hørtes ut som indirekte oppfordringer til drap.

Krekar har sympatisører i Norge som bokstavelig talt kan ta ham på ordet

Shabana Rehman Gaarder

Det som kom frem i Dagsrevyens intervju med Krekar er verre enn kommentarfelthetsen vi som samfunn er i ferd med å ta et oppgjør med.

Mange mener at det aldri burde vært sendt. Krekar har sympatisører i Norge, som bokstavelig talt kan ta ham på ordet. Hvordan skal vi forholde oss til det? Med samme snikende uro som da vi så 500 personer møte opp i begravelsen til en drapsmann i København?

Det vil fremover bli et langt sterkere behov for å ta et mye tidligere stilling til reaksjonære holdninger. Det kan være holdninger som ikke har noe som helst med den ordinære samfunnskritikken eller med ytringfrihetens grenser å gjøre. Selv der fred og harmoni regjerer.

LES OGSÅ: Derfor publiserte NRK Krekar-intervjuet

Krekar ingen kommentator

Krekar er ikke en kommentator, han har med sine siste uttalelser sagt så tydelig som det går an at han er en jihadist som vil gå til voldsaksjoner mot ytringsfriheten. Den samme ytringsfriheten som han selv benytter.

Jeg vet ikke om dere synes dette er morsomt. Men jeg må le.

Shabana Rehman

NRKs framferd med sterkt ledende spørsmål som fikk Krekar fanget, er også kritikkverdig. Om vi ser nærmere på det Krekar sier, kan han slippe unna med å være bokstavtro i sine uttalelser. For hvis han skal fengsles må også drapsoppfordring i hellige tekster forbys. Kan vi det? Kan fanatisme forbys? Kan det å være bokstavtro forbys?

Konspirasjonsteorier, bokstavtroskap og utenforskap er en lekeplass for militante ideologer og rekrutteringsgrunnlag. Vi har ikke hatt noen sterk sekulær beskyttelse mot slikt i vårt samfunn. For å bevare en sekulær pluralisme er vi nødt til å starte tidlig og være langt sterkere i vår kritikk av ikkemilitant reaksjonær mentalitet også.

Tid for et virkelig løft

Hva er grunnen til at Krekar tror at en som oppfordrer til drap på «hedninger» som tegner, og som egentlig er i krig med «vår tro, våre verdier» skal slippe unna selv? Hvorfor hever han seg over alle andre, og hvorfor er han den som kan gi en slik ordre?

Krekars glansperiode som bamsefar er over. Nå er tiden kommet til å løfte ham. Virkelig løfte ham. Ikke ut av landet. Ikke til Kyrksæterøra. Men løfte Mulla Krekar inn i det samme tause rommet som Anders Behring Breivik.