NRK Meny
Kronikk

I konkurranse med fristende hatgrupper

Vi er raskt ute med å demonstrere mot ekstremister i Profetens Ummah og Norwegian Defence League. Men er det også slik at vi som samfunn har feilet ved å ikke komme dem i møte, spør Shurika Abdulle.

EDL og Profetens Ummah

Bildet viser en English Defence League-demo i England og Ubaydullah Hussein i Profetens Ummah utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Foto: Montasje / Scanpix

Nå skal dere høre hvordan det er å være ung minoritetskvinne i et Norge der Norwegian Defence League, SIAN, og Profetens Ummah vies mye oppmerksomhet. I en tid der det er dem mot oss, snille mot slemme, svarte og hvite.

Jeg husker selv hva jeg først tenkte 22. juli 2011: Gud, ikke la dette være en muslim. Til min store overraskelse var gjerningsmannen en hvit høyreekstremist, som etter min mening representerer det samme som Profetens Ummah: en farlig ideologi som ikke passer i Norge eller noen andre land, men som kommer til å få gjennomslag dersom vi ikke stopper det.

LES OGSÅ: Ekstreme er seg selv like

Stillheten er skumlest

Profetens Ummah er nå nærmere 600 medlemmer på Facebook. Mon tro hvor mange de er i virkeligheten? Fins det noen skjulte medlemmer som utgjør en mye større fare enn disse unge guttene som skriker høyest?

Fins det noen skjulte medlemmer som utgjør en mye større fare enn disse unge guttene som skriker høyest?

Shurika Abdulle

Det tror jeg. Jeg tror ikke at Ubaydullah Hussain er den farligste. Jeg tror at de verste sitter hjemme i sin egen stue og lar hatet mot Vesten vokse. Jeg tror den virkelige faren ligger hos ungdommen som føler seg avvist av samfunnet, og som bare leter etter tilhørighet. Som kanskje reiser til Syria og får heltestatus ved å risikere livet som martyr. Den som kanskje har et innestengt hat, og som bare venter på å høre at hat er greit, så lenge det er rettet mot frafalne og vantro nordmenn.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Har vi sviktet dem?

Jeg er bekymret for de truslene PU, NDL, og SIAN kommer med. Jeg er bekymret for de mange ungdommene som blir lurt til å søke tilhørighet her, og for hvilken framtid som venter dem. Er det ikke slik at vi har feilet litt? At vi ikke har gitt disse ungdommene et alternativ til vold, og til evig kamp mot alle andre?

Jeg mener at vi som samfunn har sviktet flere av ungdommene fra Profetens Ummah, ved ikke å gripe inn og gi dem alternativer.

Shurika Abdulle

Jeg mener at vi som samfunn har sviktet flere av ungdommene fra Profetens Ummah, ved ikke å gripe inn og gi dem alternativer. Vi er jo raske med å demonstrere mot dem og uttale oss om dem. På samme måte som nordmenn flest ikke vil bli assosiert med ungdommen fra NDL, så dytter vi disse ungdommene nærmere og nærmere det vi egentlig vil trekke dem fra.

Må konkurrere med fristende hatgrupper

Å gå i dialog med de mest nidkjære av disse er på mange måter for seint. Men vi kan påvirke dem som er på vei i disse retningene. Det må vi gjøre nå, før vi har et samfunn med mange dører som vi ikke tør åpne.

Da gjelder det å være tilstede der rekrutteringen foregår.

De ungdommene som allerede er medlemmer av Profetens Ummah, blir meldt inn i andre, lignende facebookgrupper. Samme ideologi råder der. Det er lett å se hvem som har flere profiler bare for å støtte egne synspunkter, og utslette motstandere med masserapportering.

Siden det fins så mange fristende hatgrupper, bør vi som er samfunnsengasjerte rette positiv oppmerksomhet mot de som er potensielle medlemmer.

Shurika Abdulle

Siden det fins så mange fristende hatgrupper, bør vi som er samfunnsengasjerte rette positiv oppmerksomhet mot de som er potensielle medlemmer, spesielt jentene som utgjør minoriteten i disse miljøene. Jeg har selv forsøkt å komme i kontakt med ungdommer ved å lytte til dem, og ved å opprette facebooksiden «Motstandere av Profetens Ummah». Flere av de som hittil har besøkt siden, mistenker jeg for å ha vært spioner for PU, eller nysgjerrige som kanskje ikke tør å være uenige med dem.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Lette å overtale

Dette er ungdommer som jeg opplever som lette å overtale.

Flere har vist seg å være forvirret og ikke helt visst hvorfor de har vært sinte, og hva de egentlig mener.

Shurika Abdulle

Flere har vist seg å være forvirret og ikke helt visst hvorfor de har vært sinte, og hva de egentlig mener. Her er jentene i flertall. Jeg har fått sinte meldinger av jenter, som etter en dialog har vist full forståelse. Flere av disse trenger bare å høre at islamhatere er i fåtall, og at hat bare avler hat. Men så har du de som er redde for å uttale seg og si sin mening i en facebookgruppe som er mot Profetens Ummah.

Akkurat hva de er redd for er ikke lett å si, men jeg må selv innrømme at alle truslene noen facebookvenner av meg har mottatt fra PU, SIAN, eller NDL vekker bekymring, og er vanskelige å forholde seg til.

La oss ikke bare bekjempe de ekstreme miljøene, men la oss forsøke å redde våre ungdommer fra å ødelegge sine liv.