Hopp til innhold
Kronikk

Klump i magen

Det er vondt når foreldrene skiller seg, og det hjelper ikke å krangle på engelsk. Vi skjønner at noe er galt.

Skilsmisse

«Når jeg savner den jeg ikke er hos, er det som om det kommer en knute i magen som liksom gjør vondt», skriver «Hanna» (10) om det å ha skilte foreldre. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

Det er mange som opplever en skilsmisse, både barn og voksne. Det er ikke mange barn som synes det er noe gøy at foreldrene skiller seg og krangler.

Når jeg savner den jeg ikke er hos, er det som om det kommer en knute i magen som liksom gjør vondt.

Krangling

Foreldrene krangler kanskje foran barnet. Noen foreldre krangler lite foran barnet. Andre krangler kanskje mye. Det er ikke gøy for barnet å høre på.

Noen voksne tenker nok at «barnet vårt kan ikke engelsk, la oss krangle på engelsk». Men det hjelper ikke!

Noen voksne tenker nok at «barnet vårt kan ikke engelsk, la oss krangle på engelsk». Men det hjelper ikke! Barnet hører stemningen på stemmene til de voksne at de krangler og føler på den dårlige stemningen mellom dem i huset. Når sånne ting skjer, blir man ofte urolig og trist.

Noen foreldre prøver kanskje å få barnet til og velger side i en krangel. Da tror jeg nok at barnet føler seg presset til og måtte velge én. Barnet føler seg kanskje slem mot personen barnet ikke velger.

Savn

Det er ikke lett for foreldrene heller å finne en ordning for hva de skal gjøre med barnet sitt. Det er heller ikke lett å bli enige om en av foreldrene skal bli boende i huset eller om begge skal flytte ut.

Mange tar barnet annenhver uke. Andre vil kanskje at en forelder har barnet i hverdagene og den andre tar barnet i helgene.

Det er mange barn som savner den forelderen de ikke bor hos. Jeg slet og sliter mye med det. Jeg ligger ofte i sengen og skal prøve å sove når den følelsen kommer. Det er fordi da ligger jeg stille, og har det kanskje ikke så gøy som på dagen og er sliten og mer følsom.

Når jeg er hos pappa, savner jeg mamma.

Når jeg savner den jeg ikke er hos, er det som om det kommer en knute i magen som liksom gjør vondt. Jeg er mer hos mamma enn hos pappa. Så når jeg er hos pappa, savner jeg mamma, så det er der jeg vil være når jeg føler på savnet. Jeg føler nok at jeg ikke er helt hjemme, selv om jeg har et hjem hos pappa også.

Når jeg er hos pappa og savner mamma, hender det at jeg drar til mamma. Andre ganger kan det hjelpe å få sagt hva jeg føler til pappa og «få det ut» og noen ganger kan det hjelpe å ringe mamma og prate litt. Når du savner personen du ikke er hos, burde du si ifra!

Det er ikke lett, men hold ut!

Min skilsmissehistorie og støttende tips til barn

Da pappaen min og mammaen min skilte seg, var jeg ikke født.

Men nå har pappaen min og stemammaen min skilt seg. De kranglet litt på engelsk. Jeg kom ofte hjem til mamma og sa at nå for tiden var det ganske vanskelig å være der fordi de kranglet mye.

I starten når foreldrene har skilt seg, er det vanskelig for hele familien. Jeg vet hvordan dere som har opplevd dette har det. Det er ikke lett, men hold ut!

Det blir som oftest bedre når de har flyttet fra hverandre og har fått litt tid for seg selv. Da kan det ofte være lettere for dem å prate ordentlig sammen.

Du får også ekstra mange som du kan gi og få kjærlighet av.

Glede

Det kan være koselig å kunne glede seg til å møte den andre forelderen og å være alene med bare den ene forelderen kan være kjempegøy. Du får også ekstra mange som du kan gi og få kjærlighet av hvis du har steforeldre.

Du får flere ferieturer, som er kjempegøy!

Du savner kanskje litt mer når du er langt unna den andre forelderen, men når du har det gøy, føler du mye mindre på savnet. Du kan bli kjent med nye hvis en av foreldrene dine eller begge får seg ny kjæreste.

Ikke få barnet til å føle at de må velge side i en krangel.

Råd til foreldre

Dere må ikke krangle foran barnet, men når barnet er ute, hos venner eller hos besteforeldre eller andre familiemedlemmer.

Ikke få barnet til å føle at de må velge side i en krangel.

Spør barnet hvordan de har det under og etter skilsmissen.

La barnet få si sin mening om sitt bosted.

Blir det veldig mye savn eller andre problemer, be om hjelp fra andre.

NRK Ytring kjenner kronikkforfatterens identitet. Hun er anonym av hensyn til familien og sin unge alder.