Hopp til innhold
Kronikk

Kjipe foreldre – rott dere sammen

Alle mammaer og pappaer bør våge å være kjipe.

Fest i Strömstad

'Barna speiler det de har vokst opp med. Derfor har vi et ansvar til å gå foran som gode rollemodeller', skriver kronikkforfatter. Bildet viser kommende rollemodeller på påsketur til Strömstad.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

NRK rapporterer i dag om foreldre som sender inn klager når politiet avbryter hjemme alene-fester med mindreårige som går over styr. En av klagene lød:

«Politiet avbrøt "alene hjemme-fest" der flere under 18 år var sterkt beruset. Mor mener politiet ødela bursdagsfeiringen til datteren.»

De fleste hjelper til

En god nyhet når det kommer til alkohol er at dagens ungdom drikker mindre og debuterer senere med alkohol enn tidligere. Likevel er det ikke uvanlig at politiet rykker ut til hjemme alene-fester med mindreårige festdeltakere. Når politiet rykker ut til hjemme-alene-fester er det fordi de har kommet så ut av kontroll at noen har blitt bekymret.

Tidligere har det kommet fram at foreldre kjøper alkohol til barna sine i frykt for at barna skal bli upopulære.

Kari Randen, AV-OG-TIL

At ungdommer som er i 15-årsalderen er «sørpe» fulle og at andre må sendes til legevakten for mulig alkoholforgiftning er noen av historiene fra politiets hjemmebesøk. Andre igjen kan ikke ta vare på seg selv. De fleste foreldre som blir ringt opp av politiet i slike situasjoner reagerer ikke ved å sende inn en klage til politiet, men ved å hjelpe til i situasjonen som har oppstått.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Barna speiler det de vokser opp med

Det er ikke nødvendigvis omsorgsevnen det står på. Videregående elever kunne fortelle til NRK om en far som stekte vafler mens førsteklassinger shottet sprit ved siden av. Tidligere har det også kommet fram at foreldre kjøper alkohol til barna sine i frykt for at barna skal bli upopulære.

Kanskje kan det være en idé for oss voksne å tenke gjennom hvordan vi vil forholde oss til viktige tema rundt vår egen foreldrerolle og rus?

Vi foreldre er enormt opptatt av våre barn. Fra graviditeten av gjør vi alt vi kan for at våre små skal ha det best mulig. Vi er opptatt av barnas kosthold, leggetider, skjermvaner og vi stiller opp så godt vi kan på de fleste arenaer.

Likevel ser vi at det kan være vanskelig for oss å snakke om alkohol med andre foreldre og ha et objektivt syn på eget alkoholforbruk.

Alkoholvaner og holdninger går i arv. Barna speiler det de har vokst opp med. Derfor har vi et ansvar til å gå foran som gode rollemodeller.

LES OGSÅ: - Hjemme alene-fester er et høyrisiko-spill

Betyr ikke at vi aldri skal drikke

Dette betyr ikke at vi aldri skal drikke. Men vi bør kanskje tenke oss om. Dersom barnet vårt gjennom hele oppveksten får høre at vi foreldre «fortjener» et glass rødvin eller fem når vi hatt en slitsom dag, er det kanskje ikke så rart at de vokser opp med å sette likhetstegn mellom alkohol og avkobling. Hvis vi sier til politiet at de «ødelegger» fester der barn drikker seg fulle, er vi på ville veier.

Dette betyr ikke at vi aldri skal drikke. Men vi bør kanskje tenke oss om.

Kari Randen, AV-OG-TIL

I flere undersøkelser har unge blitt spurt om hva som veier tyngst når det kommer til spørsmål rundt alkoholbruk. Hvorfor velger for eksempel noen å debutere når de er 14 år, mens andre venter med å drikke alkohol til de er 18? Er det vennene som er mest avgjørende? Eller kanskje er det media som påvirker? Nei. Undersøkelser viser at når det kommer til rus så er det foreldrene som er den viktigste påvirkningsfaktoren.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook

Våg å være kjip

Så heldige er vi foreldre altså. Vi har en unik posisjon til å dytte vår barn i riktig retning. Men det kan oppleves som lettere sagt enn gjort.

Her er noen tips som kanskje kan hjelpe:

  • Våg å være kjip

Livet er ikke en popularitetskonkurranse. Sett klare grenser og «stå i det» selv om det kommer høylytte protester fra poden. Noen ganger må man være ”cruel to be kind”. Ved å sette grenser viser du at du er til å stole på.

  • Snakk med andre foreldre

«Alle andre» får sannsynligvis ikke lov til å drikke alkohol, gå på fester eller se filmer med 18-års grense. Sjekk likevel dette med andre foreldre. Snakk sammen. Skap foreldrenettverk i nærmiljøet. Gjør ungdommen klar over at du faktisk har oversikt over hva «alle andre» får lov til. Hvis dere er kjipe sammen så gjør dere hverandre sterke.

  • Følg med

Gi barnet faste «innetider» og vær våken når ungdommen kommer hjem. Hent ungdommen på fest. Mange vil faktisk sette pris på dette. For å kunne følge med må man også gå noen runder med seg selv når det kommer til sitt eget alkoholkonsum.

  • Ikke gi barna dine alkohol

En av de mest seiglivede mytene som finnes er at det er lurt å sende alkoholholdig drikke med barn under 18 på fest fordi da «vet du i alle fall hva de drikker».

Vi har våre barn til låns, og før vi vet ordet av det har de forlatt redet.

Kari Randen, AV-OG-TIL

Ungdom som får smake hjemme eller som møter aksept hjemme for at de drikker alkohol, drikker mer og oftere ute blant sine jevnaldrende. Dessuten er det fortsatt straffbart å gi mindreårige alkohol.

  • Snakk med barna dine

Vi ønsker alle det beste for barna våre. Ikke minst ønsker vi å forstå hva som foregår inne i hodene deres. Vær til stede. Vær nysgjerrig. Still ungdommen åpne spørsmål, som: «Når har du det bra?» «når kjenner du deg sterk?», «hva er det fineste du har gjort denne uken?». De viktigste samtalene starter gjerne tilfeldig, med et tema som tilsynelatende er uviktig.

Barna er bare til låns

Vi har våre barn til låns, og før vi vet ordet av det har de forlatt redet. Selv om årene går fort, har du en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell i deres liv mens dere bor under samme tak.

Så for dine barns skyld: Vær litt kjip. Og rott deg gjerne sammen med andre kjipe foreldre.