NRK Meny
Kommentar

Kan Winge vinne?

Hvis Stein Winge vinner Emmypris i natt, er det håp for de fleste, skriver NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Stein Winge

Stein Winge er 'en gjennomført kunstner i all sin ferd', skriver Agnes Moxnes. I natt kan han vinne Emmy for skuespillerprestasjonene i 'Koselig med peis'.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I natt kan det bli 72-åringen Stein Winge som kommer jublende ut i New Yorks gater med en Emmy-pris høyt hevet over hodet, etter å ha blitt kåret til Beste Mannlige Skuespiller av The International Emmy Awards. Hvis det skjer, er det håp for de fleste.

Stein Winges skuespillerdebut har nemlig skrevet seg inn i historien, takket være VGs kritiker Odd Eidem. Etter å ha sett teaterskolekameratene Stein Winge og Sverre Anker Ousdal i Romeo og Julie på Nationaltheatret i 1968, skrev han den berømte setningen «Opp gikk teppet, og inn på scenen veltet ni hundre kilo hvitt daukjøtt».

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Kan realisere norsk film- og TV-politikk

Stein Winge ble, med nesten øyeblikkelig virkning, instruktør i stedet, og med det en av de første som forlot skuespilleryrket til fordel for teaterinstruksjon.

At han borrer og borrer i det store og altomfattende spørsmålet; hvordan forholder vi mennesker oss til hverandre?

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK

Nå kan han bidra til å realisere norsk film- og TV-poltikk, slik den ble uttrykt av kulturminister Trond Giske i 2006. Mens staten skulle bidra med penger i den ene enden, skulle film- og TV-bransjen svare med Oscar-vinnende filmer og stadige Emmy-nominasjoner i den andre. Mente kulturministeren.

Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. Ingen norske film- og TV-folk har så langt stukket av med de gjeveste prisene for produksjoner laget i Norge.

Derfor er det interessant at det er nettopp Stein Winge som pynter seg til nominasjonsfest i kveld. Han er en av Norges absolutt fremste kunstnere, og det hadde vært gøy hvis nettopp han fikk en internasjonal skuespillerpris for rollen som den alkoholiserte faren i «Koselig med peis».

SE HELE "KOSELIG MED PEIS" I NRKs NETT-TV

Gjennomført kunstner

Født kunstner, sønn av en kunstner (billedkunstneren Sigurd Winge) og, som hans kollega Thea Stabell sier: «en gjennomført kunstner i all sin ferd».

Da det i 2004 ble laget en minneutstilling for Sigurd Winge, het utstillingen «La oss bli mennesker». Stabell mener den setningen gjennomsyrer Stein Winges arbeid som regissør. At han borrer og borrer i det store og altomfattende spørsmålet; hvordan forholder vi mennesker oss til hverandre?

Han er som en fallskjermhopper. Søker spenning, og fallhøyden er atter en gang stor.

Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator

1. februar 2013 er det premiere på «Bibelen» på Det Norske Teatret i Oslo. En seks timer lang forestilling. Seks timer demokratisk fordelt på tre timer til Det Gamle Testamentet og tre timer til Det Nye. Stein Winge setter det i scene. Hans målsetting er å få oss til å se nye sider av det vi tror vi kan fra før av.

Stadig vekk nakne skuespillere

Det kan gå skikkelig galt selvsagt. Det har gjort det før med Stein Winge. Han er som en fallskjermhopper. Søker spenning, og fallhøyden er atter en gang stor.
Det finnes flere eksempler på buing, piping, publikum som uteblir og kritikere som gasser seg i syrlige kommentarer over Stein Winges robuste instruksjon. Hans lykke over å sende skuespillere nakne inn på scenen, ville nesten ingen ende ta på nittitallet.

Etter hvert har de fleste fått klær på, om det nå er på de store operascener ute i Europa eller på utendørsscenen på Stiklestad. Men selv om klærne er på, blir det reaksjoner når Stein Winge setter i scene. Han vil skape noe som gjør at vi som betaler for billettene går fra teatret med en opplevelse av å ha blitt stemt på en ny måte.

Han er ambisiøs.

Han har jobbet lenge. I mange år. Han utfordrer seg selv, og han utfordrer dem han jobber med. Skuespillere forteller at han kan brumme, kjefte, ja brøle, men at han aldri blir sint. At han gir dem han jobber med tillit og rom.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Spiller nok mest seg selv

Nå er instruktøren Stein Winge nominert til prisen skuespillere verden over drømmer om å få. Hans venn, skolekamerat og samarbeidspartner Sverre Anker Ousdal ler og sier at «hvis Stein Winge får en Emmy, da slutter jeg som skuespiller!»

Stein Winge har skapt en karakter som ligner veldig mye på ham selv. Den røffe, temmelig uflidde, storvokste brumlebassen.

Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator

For det han ser, er at Stein Winge har skapt en karakter med sin rolle i «Koselig med peis», som ligner veldig mye på ham selv. Den røffe, temmelig uflidde, storvokste brumlebassen.

Jeg tenker at Stein Winge nomineres fordi han kan teater- og filmkunst. Han nomineres fordi han er på lag med dyktige folk som manusforfatter Thomas Seeberg Torjussen og et lag av instruktører som Daniel Voldheim og Anne Sewitsky.

Proff blant proffene

Han nomineres fordi han er en profesjonell blant profesjonelle. Og det er, når kulturministres ambisjoner skal realiseres, nettopp det som skal til for å vinne der de flinkeste og beste i klassen kjemper.

Jeg krysser fingre!