Kronikk

Jentevenner og guttevenner

Barn og ungdom kan ha venner av motsatt kjønn uten å være kjærester. Det bør ikke være så vanskelig å skjønne.

Emilie og vennene

Emilie, Nicolas og Christian: Vi er bestevenner, ikke kjærester. Hvis voksne mener at det er rart å være bestevenn med noen av motsatt kjønn, så er det ikke rart at det påvirker barna, skriver Emilie (11).

Jeg heter Emilie, jeg er 11 år og har to bestevenner som heter Nicolas og Christian.

En gang for noen år siden, gikk jeg og guttene ute ved skolen og pratet. Plutselig var det noen eldre gutter som hang ut av vinduet og ertet oss.

De lo og hvisket til hverandre. Også ropte de kjempehøyt at vi var kjærester og forelsket. Sånn at alle rundt oss kunne høre det. Vi ble egentlig ganske lei oss.

Nicolas og Christian er kjempekule og veldig morsomme. Vi går i samme klasse og er sammen i hvert friminutt på skolen. Ingen av oss kan egentlig huske hvordan og hvorfor vi ble så gode venner, men det er kanskje det som kjennetegner alle gode vennskap. Det er viktig for meg å vise at vennskap ikke er avhengig av kjønn, men hvordan man har det sammen.

Jeg vil vel si at Nicolas, Christian og jeg har et ganske aktivt vennskap, vi løper masse og hopper rundt, og vi tuller veldig mye. Guttene har alltid en og annen vits på lager. De fleste vitsene er på engelsk, men jeg har lært meg til å forstå dem, eller i hvert fall de fleste.

Vennskap er ikke avhengig av kjønn, men hvordan man har det sammen.

Det er nok mange som tror at gutter og jenter er kjærester når de egentlig bare er venner, fordi de kanskje ikke har venner av motsatt kjønn. Eller at de kanskje ikke tørr å ha det, fordi de tror at andre vil erte dem for det. Men egentlig er det ikke sånn. Mange kunne ønske at de hadde gode venner av motsatt kjønn.

Jeg tror noen synes det er uvanlig at gutter og jenter er venner, fordi de er vant til at gutter og jenter blir delt hver for seg. I idrett som fotball og håndball er ofte gutter og jenter på hvert sitt lag og derfor blir det kanskje ikke naturlig for de som driver med idrett, - å ha venner av motsatt kjønn.

For en stund siden hadde Christian skadet foten, og han trengte hjelp til å ta heisen med alle skolesakene sine. Da kom det en voksen inn i heisen som så på oss og begynte å småfnise litt. Vi spurte hvorfor hun lo, også svarte hun med å spørre hvor lenge vi to hadde vært kjærester!

Jeg tror at hvis voksne mener at det er rart å være bestevenn med noen av motsatt kjønn, så er det ikke rart at det påvirker barna. Når barna er små, er de voksne med og bygger vennskap. Det er derfor viktig at voksne inkluderer barn av begge kjønn i leken og ser på dette som helt naturlig.

Jeg tror at hvis voksne mener at det er rart å være bestevenn med noen av motsatt kjønn, så er det ikke rart at det påvirker barna.

For at folk skal slutte å tenke at gutter og jenter er kjærester bare fordi de er venner, synes jeg at flere kan vise andre at de er venner med noen av motsatt kjønn. Da forstår kanskje flere at dette ikke er rart og farlig, og det kan føre til at flere tør å ta steget med å få venner av motsatt kjønn.

Ikke vær redd for å vise andre hvem som er vennene dine.

NRK Super inviterer alle barn i Norge til å bli med å danse BlimE-dansen.

I denne videoen på blime-siden til NRK forteller Jennie Sofie hva hun mener et godt vennskap betyr.

Følg med på BlimE 2017!